Kommentar Uppköpsguiden Permascand
Permascand: Altor lägger bud
Permascand (16,55 kr) tillverkar elektrokemiska lösningar baserade på egenutvecklade beläggningsmaterial. Exempelvis energieffektiva katoder till elektrolysörer som producerar vätgas – en produkt man tror mycket på för framtiden.
Bolaget har sin största fabrik i Ljungaverk, Medelpad, och 110 anställda. Omsättningen är 504 Mkr och rörelsevinsten 51 Mkr (RTM).
Idag (19/12) lägger riskkapitalbolaget Altor ett bud på bolaget. Budet är 17 kr kontant per aktie. Detta motsvarar en premie på 58% jämfört med sista stängningskurs igår, 94% baserat på snittkurs senaste 90 dagarna men en rabatt på 50% jämfört med IPO-kursen 34 kr från 2021.
Premien är högre än det som varit vanligt sedan Affärsvärlden började sammanställa bud på den svenska börsen. Sedan 1 januari 2017 har budpremierna i medeltal varit 27,5% fram till och med 2022. Medianpremien uppgår till 24,0% under samma period. Mer information och statistik om historiska bud finns på Uppköpsguiden.
Brett stöd för budet
Styrelsen och storägarna stöder affären. Största enskilda ägare i Permascand är riskkapitalbolaget Norvestor med 44,4% av aktierna. De har lämnat ”oåterkalleliga åtaganden” att acceptera. Det har även andra större ägare tillika insiders:
- Styrelseledamoten Ingvar Jensen (äger 10,4%),
- CTO Fredrik Herlitz (10,4%)
- VD Peter Lundström (2,7%)
Totalt har Altor säkrat ett stöd på ca 68% av aktierna.
Styrelsen, som leds av gamla Billerud och Epiroc-chefen Per Lindberg, rekommenderar ägarna att tacka ja till budet. Ett utlåtande från Grant Thornton gör gällande att erbjudandet är skäligt ur ett finansiellt perspektiv.
Acceptperioden löper mellan 19 december och 19 januari 2024.
Förnybar investering
Affären görs av den nya fonden Altor Fund VI som tidigare köpt 8% av aktierna i finska finanskoncernen Mandatum. Fonden startades 2023 men det är inte mycket känt om den i övrigt.
Altor har gjort en del investeringar i vad de kallar gröna övergångsföretag, som H2 Green Steel och Aira. De räknar även Permascand som ett sådant:
”Altor delar Bolagets och ledningens vision om att utveckla Permascand till att bli en global ledare inom tillverkning och leverans av elektroder inom den snabbväxande gröna vätgasindustrin…”, skriver Altor i sitt PM.
”Med tanke på de betydande kapitalinvesteringar som krävs för att öka tillverkningskapaciteten, särskilt i förhållande till slutmarknaden för förnybar energi, är Altor starkt övertygat att Bolaget bör drivas i privat regi”, heter det.
I en tillväxtsvacka
Lockelsen i Permascand har alltså varit en kraftigt ökad efterfrågan på material till elektrolysörer när förnybar el från exempelvis vindkraft används för vätgasproduktion. Något som bland annat planeras ske i stor skala i de stålprojekt som ska göras i Norrland, som ovan nämnda H2 Green Steel.
Afv har skrivit om aktien ett par gånger och varit positiva (på kurser kring 25 och 34 kr) av detta skäl. Problemet med aktien är att nuvarande intäktsbas till stor del kommer från en tillämpning i kraftig nedgång, reningssystem för ballastvatten. På det området har ny lagstiftning tvingat fram investeringar från rederierna men den investeringscykeln är nu över.
Vätgasapplikationer har inte kunnat fylla tomrummet snabbt nog och intäktsutvecklingen har varit sämre än vi skissat på i våra analyser.
Enligt de (två) analytiker som lämnar siffror till Factset väntas omsättningen öka framöver och Permascand tjäna 100 Mkr i rörelsevinst 2025. Slår det in skulle Altors bud endast värdera bolaget till 10 gånger rörelsevinsten.
Prissättningen timmarna efter att budet offentliggjorts tyder inte på att det finns förväntningar om högre bud i marknaden. Kursen är någon procent under 17 kr.
I tabellen nedan visas andra bolag som är under uppköp och hur aktierna handlas i förhållande till det presenterade erbjudandet. Klicka i fliken ”Villkor” för att se mer info om respektive erbjudande. Exempelvis vederlag, acceptgrad och acceptperiod.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser