Passar Bricknode IPO-investeraren?

Skövdebolaget Bricknode säljer mjukvara för vp-handel, utlåning med mera på SaaS-basis och verkar sikta på att bli ett Fortnox för finansbolag. Afv snabbsynar IPO:n.
Passar Bricknode IPO-investeraren? - the-cloud
Bricknode Holding
Teckningskurs: 21,80 kr Antal aktier: 9,41 m
Börsvärde: 205 Mkr Nettokassa: 27 Mkr efter IPO
VD: Stefan Willebrand Ordförande: Robert Lempka

Bricknode (teckningskurs 21,80 kr) är ett mjukvaruföretag med kunder inom finansindustrin. Företaget har 30 anställda, är baserat i Skövde och har som idé att erbjuda de IT-komponenter som krävs för att exempelvis bedriva utlåning eller värdepappershandel. Mjukvaran erbjuds som tjänst på abonnemangsbasis.

Omsättningen ligger kring 14 Mkr och rörelseresultatet runt -3 Mkr (Rullande 12 månader). Den produkt som står för merparten av omsättningen (70%) heter Bricknode Broker. Den används av kunder som Sigmastocks för aktiehandel. Andra kunder som nämns är SIP Nordic, Nord Fondkommission och East Capital.

Företaget startades 2010 av nuvarande VD Stefan Willebrand. Han är största ägare med knappt 35% av aktierna före noteringen. Bolaget ska nu noteras på First North och gör en nyemission på 30 Mkr. Kapitalet som blir kvar (ca 18 Mkr) efter konvertering av olika lån och kostnader ska främst gå till internationell expansion.

Läs mer om aktuella noteringar på IPO-guiden

IPO-GUIDE Bricknode Holding
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 14 Mkr
Antal anställda 30
Teckningskurs 21,80 kr
Rådgivare Göteborg Corp.
Storlek på erbjudande 30 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 205 Mkr
Emissionskostnad Cirka 3 Mkr (11,2% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 67%
Investerare som ska teckna i IPO Northern CapSek Ventures, Backing Minds, Polynom Investment, Gerhard Dal, Lena Apler via bolag (67% i åtagande)
Garanter
Flaggor** Tre flaggor
Sista teckningsdag 2021-11-01
Beräknad första handelsdag 2021-11-09 (8 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

Tre flaggor enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 382 granskade börsnoteringar är 1,5 flaggor för miljardbolag, 2,8 för småbolag och 3,8 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Affärsvärldens IPO-guide hittar tre flaggor i Bricknode Holding

# Hög emissionskostnad

För ett IPO-bolag med höga emissionskostnader är tolkningen att bolaget antingen är i penningknipa, att det varit oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel. Rörliga ”säljarprovisioner” till rådgivare ska man vara extra skeptisk till. Affärsvärlden hissar varningsflagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass.

Bricknode Holding betalar cirka 3 Mkr i emissionskostnader, motsvarande 11,2 procent av erbjudandet.

# Tveksamma incitament

Tveksamma incitament är Affärsvärldens samlingsbegrepp för olika typer av risk för intressekonflikt. Ett typexempel är att rådgivaren eller dess anställda äger aktier i IPO-bolaget. Det behöver inte vara ett problem och kan även ses som en fördel men det finns också risker för intressekonflikter eller att rådgivaren översäljer aktien.

Det finns flera affärskopplingar mellan Bricknode och ett bolag (Untie Group) som personer i ledningen (VD och vice VD) kontrollerar. Bricknode nyttjar mot provision Untie Groups mjukvara för låneverksamhet och Bricknode har rätt att inom viss tid köpa mjukvaran för 10 Mkr. Untie Group har också en utestående konvertibel om 5,8 Mkr varav 1,16 Mkr kvittas i aktuell IPO. Affärsvärldens IPO-guide hissar en flagga.

# Bristfällig information

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information i prospektet. Exempel på detta är att det saknas information om emissionskostnader, intressekonflikter, teckningsåtagare etc. Hit räknas också rejält vilseledande information.

“Av prospektet framgår inte om någon styrelseledamot eller ledningsperson har konkurs i bagaget. Det framgår inte heller vad teckningskursen var på den nyemission som Bricknode genomförde under förra året. Vidare saknas namn på motsvarande cirka en fjärdedel av de totala teckningsåtagandena. Prospektet är ett så kallat EU-tillväxtprospekt och sådana är begränsade till vad de får innehålla, men det brukar dock gå att få med informationen på något sätt.

Bricknodes VD Stefan Willebrand kommenterar: “Prospektet är upprättat i enlighet med informationskraven för EU-tillväxtprospekt och följer anvisningar från FI. Bricknode har begränsade möjligheter att ta med mer information än vad som tillåts av FI.”

Grundläggande granskning av alla noteringar via Affärsvärldens IPO-guide. IPO-guiden fokuserar på prospektet, villkoren, alla aktörerna och eventuella ”varningsflaggor” kopplade till själva erbjudandet.

Aktieanalyser som går direkt till Affärsvärldens prenumeranter med råd om man bör teckna aktien eller ej. Analyserna fokuserar på bolagsanalys och aktievärdering. Det här är en sådan analys men i en extremt förenklad form. Flödet av nya bolag är så skiftande att det ibland blir orimligt att göra ”fullskaliga” analyser. Så är fallet här. Nedan följer istället Affärsvärldens reflektioner och magkänsla efter en första genomläsning av prospektet.

Några reflektioner

  • VD och Vice VD äger tillsammans ca 53% av bolaget inför IPO. De är också engagerade i andra satsningar på finansområdet, bland annat i bolaget Untie som sysslat med blancolån, P2P-utlåning med mera. Det bolaget har haft IPO-planer men vi vet inte hur det gått med dessa. Tredje största ägare är riskkapitalbolaget Backing Minds med drygt 8% inför notering.
  • Affärsidén är att erbjuda IT-infrastrukturen för finansprodukter som abonnemang och moduler. Det passar bra för mindre och nystartade kunder. Den initiala kostnaden är låg och det är lätt att utöka en lösning. Bolagets kunder ligger på 5 000-300 000 kr/månad i avgifter.
  • Kundbasen är dock liten (23 B2B-kunder) och 76% av omsättningen kommer från de fem största. Nyligen återkallade FI alla tillstånd för kunden Nord Fondkommission som även sagt upp avtalet med Bricknode. Bricknode uppger att det inte har omedelbar effekt då uppsägningstiden är 18 månader.
  • Strategin är satsa på internationell expansion. Då till stor del genom marknadsföring i bloggar, video och digitala kanaler. Afv hade gissat att det skulle krävas mer relationell försäljning för den här typen av grundläggande teknik i en högreglerad bransch. Den senaste ordern från en investmentbank i Georgien tyder dock på att Bricknodes modell fungerar.
  • Trots att bolaget funnits sedan 2010 finns inte så mycket finansiell historik i prospektet. Omsättningen för de fyra bolagen i koncernen har varit 2-9 Mkr per år och resultaten negativa. Det har inte rört sig om några särskilt stora förluster. Lagom till noteringen har dock personalstyrkan ökats mycket, från 9 (medeltal 2020) till 30 anställda.
  • Under den senaste rapporterade perioden är tillväxten 40% vilket ser bra ut. Omsättningssiffrorna är dock låga, 7,2 Mkr (5) under årets sex första månader. Rörelseförlusten var 2,9 Mkr (+0,2 Mkr). Kostnadsbasen ser ut att ökat till 25-30 Mkr vilket innebär att vinster ligger några år i framtiden. Det mål som bolaget har är att nå över 100 B2B-kunder ”nästkommande tre år”.
  • Värderingen på cirka 200 Mkr är för hög sett till antal kunder och omsättning, tycker Afv. Möjligen finns ett större strukturvärde i plattformen men det är svårt att bedöma och vi hade väntat oss att det i så fall synts tydligare vid det här laget givet att bolaget funnits i mer än 10 år. Vårt råd är att inte teckna denna IPO.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Spotlight Group