Oljebolag: Potentiell hedge i tider av kris

Höga oljepriser, hög geopolitiskt risk och en stigande räntebana karaktäriserar starten på 2022. Kanske kan oljebolag fungera som en intressant hedge i dessa tider. I alla fall för den som tror på ett högt pris under en längre period. Afv går igenom ett par av världens största aktörer och en handfull nordiska.
oljerigg mot röd sol

Rysslands krig mot Ukraina har lett till kraftigt stigande oljepriser. På den internationella kvinnodagen den åttonde mars toppade Brentpriset på 129 dollar per fat. Den högsta noteringen sedan finanskrisen 2008.

Om oljepriset är högt under en längre period är oljebolagen en naturlig tillflyktsort för investerare. De höga oljepriserna ger goda möjligheter för oljebolagen att tjäna bra med pengar. Bolagen kan vara en intressant hedge i tider av inflation och räntehöjningar. Inte minst efter Feds första räntehöjning sedan 2018 och den hökaktiga räntebanan som signaleras.

Låga värderingar

I genomsnitt värderas oljebolagen till P/E 8x. En rad av bolagen värderas så låg som till P/E 5x. Det är fyndklass men bygger samtidigt på antaganden om höga oljepriser. På sikt finns det risk för lägre priser och därmed sjuknade lönsamhet. Sett till det egna kapitalet är genomsnittsvärderingen strax över 2x. Även här handlas en rad av spelarna till det egna kapitalet eller till och med till rabatt.

Ställer vi bolagens börsvärde inklusive skuld i relation till de bevisade reserverna ändras bilden för en rad bolag. Inte minst Aramco som har den högsta P/E-värderingen men är en av de lägst värderade baserat på reserverna. Aramco sitter nämligen på världens näst största oljereserv.

Inga skuldberg

Skuldsättningen i relation till den höga intjäningen sticker ut som låg. I svepet ser det inte ut som att någon av bolagen brottas med en för stor balansräkning. Afv ställer skulden i relation till vinsten då skattesatsen skiljer sig vitt och brett mellan bolaget. Skattesatsen kan variera från allt mellan 0% till 100% och beror på investeringar, tidigare förlustavdrag och liknande.

Rysslandsexponering

Oljebolagen är globala aktörer. Ryssland är världens tredje största aktör som står för drygt 11% av produktionen. Det gör att en rad av drakarna nu i viss mån sitter fast med svartepetter, rysk exponering.

BP är Rysslands största investerare. Det brittiska bolaget äger drygt 19,75% av Rysslands största oljeproducent, Rosneft. Rosnefts aktie handlas på Londonbörsen och har kraschat från nära 10 dollar till 0,6 dollar. BP har annonserat att de ska träda ur Ryssland. Det kan innebära en förlust på hisnade 25 miljarder dollar samt att hälften av de bevisade reserverna försvinner.

Även Exxon har tillgångar i Ryssland som är värderade till kring 4 miljarder dollar. Bolaget har nyligen annonserat att de avser att göra exit från dessa. Andra aktörer är Shell som är inblandade i Nordstream 2 samt äger Salym Petroleum Development (50%) och Gydan Energy Venture (50%). Italienska Eni äger en gasledning som går till Turkiet.

En aktör som däremot inte planerar på att kasta in handduken är franska TotalEnergies. De stoppar nyinvesteringar men har inte kommit ut med några planer om att avyttra det ryska ägandet. Fransmännen äger nära 20% av den största LNG-producenten Novatek. Ägandet utgör nästan en fjärdedel av bolagets bevisade resurser.

P/E 150

Nyckeltalet ”P/E 150” är nytt och hemsnickrat av Affärsvärlden och syftar till att ge en grov uppfattning av aktievärderingen i en hypotetisk situation där oljepriset står i 150 dollar. Så här har vi räknat ut det:

  1. Från analysdatabasen Factset har vi hämtat ut vinstförväntningar (EPS) för 2022 så som de ser ut idag och hur de såg ut i januari. Alltså innan och efter kriget. Från Factset har vi också analytikernas antagande om genomsnittligt oljepris för 2022 som låg till grund för respektive EPS-siffra.
  2. Relationen mellan förändringen i förväntat oljepris och förändringen av förväntad vinst ger ett slags känslighetsanalys där vi ser hur mycket vinsten stiger på marginalen för varje dollar högre oljepris.
  3. Härifrån kan vi schablonmässigt beräkna hur mycket högre vinsten blir om oljepriset vore 150 dollar.

P/E 150 är alltså baserat på en schablonmässigt beräknad vinstökning från dagens vinstförväntningar. Man bör inte tänka på detta som en vinst för just kalenderåret 2022 utan mer som en ungefärlig intjäningsförmåga om energipriserna blir varaktigt höga.

Safe Haven

Putin har gjort att tidigare tveksamma länder nu ser mer intressanta ut, när världens energiberoende länder försöker hitta alternativa spelare för att täcka upp den förlorade produktionen från Ryssland. Plötsligt framstår den geopolitiska risken i Saudis Aramco som låg. Likaså för svensklistade men Omanbaserade Tethys.

Kanske är det dock bäst att ta det säkra före det osäkra. Ryssland är en geopolitisk risk som har realiserats. Investerare bör inte nödvändigtvis fly till ny geopolitisk risk som ännu inte har materialiserats. I termer av bolag med lägre geopolitisk hittar vi Equinor, Chevron och IPC. Även Aker har låg geopolitisk risk men desto högre skattesats.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från AMF
Annons från AMF