IPO-guiden Kommentar Occlutech
Occlutech ställer in börsnoteringen
“Svagt sektorsentiment”
Trots att den indikerade efterfrågan översteg antalet Depåbevis som erbjöds med ett väl övertecknat erbjudande, så bedömdes efterfrågan från långsiktiga investerare i erbjudandet i kombination med svagt sektorsentiment inom MedTech inte vara tillräckligt stark för att säkerställa en tillfredsställande handel i Depåbevisen efter noteringen, skrev Occlutech i ett pressmeddelande sent på tisdagskvällen.
Börsnoteringen av Occlutech ställs alltså in. Att sektorsentimentet är svagt inom medtech-området är ett lövtunt argument. Visst har börsen fallit något från toppen. Storbolagsindex OMXS30 är ned cirka 6% från toppnoteringarna i augusti. Det är långt ifrån ett börsras.
Att värderingarna inom medicinteknikområdet generellt sett är höga är svårt att argumentera emot. Många svenska medicinteknikbolag har varit otroliga framgångssagor senaste decenniet. Vitrolife, Sectra och CellaVision är några sådana exempel. Occlutech ville definitivt tillhöra den skaran, i alla fall värderingsmässigt. Bolaget sålde in sig som ett snabbväxande bolag och värderades till cirka 10 gånger försäljningen på Affärsvärldens prognoser för 2021, givet teckningskursen.
AFV negativa till aktien
Affärsvärlden synade Occlutech inför noteringen och avrådde från att teckna aktien. Våra tre huvudargument var.
Regulatoriska hinder. “Att bolaget satsar på den stora amerikanska marknaden är positivt. Prisbilden är högre. Men konkurrensen är tuff och det finns en del regulatoriska hinder på vägen.”
Huvudperson med plumpar. “Som investerare gäller det att ha förtroende för styrelseledamot och huvudägare Tor Peters. Debaclet med hans tidigare bolag Jomed ser Affärsvärlden som ett klart minus. Även om det skall sägas att ekobrottsmyndighetens ärende lades ned.”
Hög värdering. “Att Occlutech väljer att notera sig i Sverige trots den ganska vaga kopplingen ger heller inga pluspoäng. Jämfört med andra snabbväxande hälsovårdsbolag sticker varken tillväxten eller värderingen ut som positiv. Men handen på hjärtat är värderingen hög. Risken i förhållande till avkastningspotentialen är ofördelaktig.”
Tre flaggor
IPO-guiden granskade som vanligt erbjudandet inför noteringen. Tre flaggor hissades.
- Hög emissionskostnad.
- Rabatterad emission tätt inpå IPO
- CV med plumpar
Att emissionskostnaderna är höga kan bero på ett flertal orsaker. En tolkning är att bolaget är i penningknipa och/eller att priset på aktien är fel. Affärsvärlden hissar varningsflagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass. Carnegie var rådgivare.
Ett alternativ hade varit att Occlutech helt enkelt sänkt teckningskursen. Men så blev det inte. Bolaget gjorde en nyemission på 125 Mkr i våras. Då var teckningskursen 20 kronor per aktie. Vid den nu inställda noteringen erbjöds investerare att teckna aktier för 50 kronor per aktie och IPO-guiden hissade en varningsflagga.
Den tredje flaggan, CV med plumpar, är den mest intressanta i detta sammanhang. Huvudägare i Occlutech Tor Peters, grundade år 1996 medicinteknikbolaget Jomed, som tillverkade stentar, som förs in i artärer för att förebygga hjärtinfarkter. Bolaget börsnoterades 2000 på Zürichbörsen och 2003 försattes bolaget i konkurs. År 2003 medgav Jomed att de hade rapporterat för höga resultat för 2001 och 2002. Tor Peters som var VD fick lämna bolaget.
Ekobrottsmyndigheten inledde en utredning och Tor Peters delgavs misstanke om grovt bokföringsbrott år 2005, men ärendet lades ned 2007. Kanske oroade Occlutechs sig för att huvudägarens tidigare debacle skulle ligga bolaget i fatet. Eller så var kanske intresset från större investerare svalt på grund av ovan nämnda skäl. Samtidigt som den vaga kopplingen till den svenska aktiemarknaden också var ett klart minus.
Den troliga anledningen till att Occlutech ställde in noteringen var sannolikt en kombination av dessa faktorer tillsammans med en saftig prislapp, som ägarna var ovilliga att sänka. Det är oklart hur Occlutech skall lösa kapitalbehovet då bolaget nu alltså inte får in bruttolikviden på 964 Mkr. Bolaget har sedan tidigare flaggat för att nuvarande rörelsekapital inte är tillräckligt för att finansiera verksamheten kommande tolv månader.
Ovanligt med inställda noteringar
IPO-guiden har granskat alla börsnoteringar sedan 2017. Under dessa år är det ett fåtal bolag som ställt in börsnoteringen efter att prospektet offentliggjorts och teckningstiden löpt ut. På rak arm minns vi exempelvis det superlilla bolaget Ridercam våren 2019. Ifjol blev också börsnoteringen av finska Tamturbo inställd. Orsaken var att bolaget blev uppköpt under teckningstiden.
Hela sex bolag har de senaste veckorna skickat ut pressmeddelande med avsikten att börsnotera aktierna, kallat IFT (Intention to float). Bolagen är:
- Truecaller, (global nummerupplysningstjänst)
- Flat Capital, (investmentbolag som ägs av en av Klarnas medgrundare Sebastian Siemiatkowski. Flat äger även aktier i just Truecaller)
- Netel Holding, (service-specialist inom infranättjänster)
- Nordisk Bergteknik, (anläggnings- och entreprenadtjänster inom infrastruktur, gruv- och byggindustri)
- Byggfakta Group, (plattform för marknadsinformation och säljeffektivisering för byggindustrin)
- Haypp Group, (säljer snus digitalt)
Läs mer om aktuella börsnoteringar på IPO-guiden
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser