Nordic Capital allt djupare i låneträsket

Nischbanken Nordax ämnar lägga bud på betydligt större Bank Norwegian. Med både som köpare och säljare finns riskkapitaljätten Nordic Capital som doppar tårna allt djupare i blancobankerna.
Nordic Capital allt djupare i låneträsket - Bank Norwegian

Det finns som vi uppfattar det en väl utbredd skepsis bland investerare kring nischbankerna på börsen. Samtliga har visat kraftig tillväxt i många års tid men utan vidare utväxling på aktiekurserna. Affärsmodellens hållbarhet, cyklikalitet och de allt hårdare regleringar som slår mot branschen är återkommande frågetecken.

Budet på 95 norska kronor per aktie värderar Bank Norwegian till knappt 18 miljarder kronor. Två av den norska bankens största ägare har accepterat budet – riskkapitalbolaget Nordic Capital som äger 16% och försäkringsjätten Sampo med drygt 6%. Det vill säga samma duo som också är ägare i budgivaren Nordax sedan utköpet från börsen 2018.

Tanken med uppköpet är att skapa en specialistbank som på allvar kan utmana storbankerna i Norden. Utöver Bank Norwegians låneportfölj på 38 miljarder kronor är det inte osannolikt att norrmännens bidrag till det nya företagsbygget kommer vara den IT-plattform som bolaget är baserat på. Banken sticker nämligen ut som en av de mest effektiva och administrerar lån på nästan en halv miljard norska kronor per anställd.

Det finns geografiska överlapp då både Bank Norwegian och Nordax är verksamma i Norge, Sverige och Finland. Med en lyckad sammanslagning av bägge aktörers IT-miljö finns sannolikt stora kostnadssynergier att lyfta.

Fördomar säger dock att den norska snabbväxaren också drivs med betydligt högre risk i låneboken. En annan öppen fråga är hur viktig kopplingen till det krisande flygbolaget med samma namn är. Kreditkort står för 30% av Bank Norwegians lånebok och där är flygpoäng exempelvis ett viktigt inslag.

Siffror i MSEK Bank Norwegian Nordax
Lånebok 37 565 27 656
Intäkter 5 591 1 814
 – intäktsmarginal 14,9% 6,6%
Rörelseresultat 2 513 704
 – rörelsemarginal 45% 39%
Kreditförlustnivå 4,1% 1,6%

Tydligt är i vilket fall att Nordic Capital är fortsatt positiva till blancolån. Att använda Nordax för att sluka betydligt större Bank Norwegian – i stället för tvärtom – innebär nämligen att Nordic Capital med fond och medinvesterare behöver tillföra betydande mängder nytt kapital till Nordax.

Nordic Capital ökar alltså sin exponering mot sektorn rejält om affären går i lås. Riskkapitalfirman har länge intresserat sig för blancolån och investerade redan 2012 i Resurs Bank som nu är avyttrat. Nordax köptes 2017 och Bank Norwegian 2019. ”Smarta pengar” verkar alltså se något här som aktiemarknaden inte gör i dagsläget.

Att affären ökar exponeringen mot Norge är också intressant eftersom det varit något av en problemmarknad med tuff konkurrens och hårdare reglering. Optimisten ser detta som en positiv signal för både Resurs och TF Bank som är stora på den norska marknaden.

Pessimisten kan möjligtvis fundera på ifall det kommer bli svårare för en mindre aktör som Resurs att konkurrera mot den nya lånebjässe som kan komma att bildas.

Bolag Avkastning 1 år % P/E 2021E Pris/Bok 2021E Avkastn. på eget kapital 2021E % K/I 2021E Årlig tillväxt i omsättning 2021-2023 %
Bank Norwegian (@ budkurs 95 NOK) -8,4 9,9 1,6 16,4 25,5 5,4
Resurs -9,8 9,1 1,2 13,8 39,0 6,6
TF Bank 1,8 9,5 2,0 21,3 38,3 21,1
Collector 27,3 12,5 1,0 8,3 38,3 6,0
Genomsnitt 2,7 10,2 1,5 14,9 35,3 9,8
Källa: Factset

Budet på 95 norska kronor värderar Bank Norwegian till under 10 gånger vinsten vilket är ganska typiskt för hur nischbankerna handlats på börsen. Prislappen är ungefär i linje med de svenska blancobankerna på börsen.

Även budpremien på 17% mot senaste stängningskurs är något snål. Särskilt givet de tänkbara kostnadssynergier som ändå bör finnas. Aktien handlas i skrivande stund kring 99 norska kronor så marknaden verkar räkna med chans till budhöjning. Det skulle också vara vår gissning att det finns ytterligare något mer att krama ut.

Även om ambitionen är att köpa hela bolaget säger sig Nordax vara nöjda med 50,1% acceptans. De kan alltså tänka sig att fortsätta driva Bank Norwegian i noterad miljö som huvudägare.

Att ha en fot kvar i börsnoterat territorium kanske skulle underlätta en framtida exit? Vi noterar att Nordic Capitals fond VIII där Nordax ligger bör stänga någon kring 2022. Det gör det förstås högaktuellt att redan nu fundera på en väg ut ur innehavet.

Målet är att offentliggöra ett officiellt bud nu under första halvåret så mer information lär följa. Ägde vi aktier i Bank Norwegian skulle vi nog behålla dessa ett tag till om inte pengarna bränner i fickan och behövs till andra investeringar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser