Kommentar Millicom
Millicom: Bud från Atlas
Idag 1 juli lade huvudägaren Atlas Investissement ett formellt bud på Millicom (259 kr). Budkursen är 24 USD vilket motsvarar 253 kr.
23 maj skickade Atlas ut ett pressmeddelande om att de undersökte finansieringsmöjligheter för att lägga ett kontantbud om 24 USD per aktie på Millicom. Den 28 juni skickade Millicom ut ett pressmeddelande där det framgår att styrelsen anser att den indikerade budnivån undervärderade bolaget. Rekommendationen var således att aktieägarna inte ska acceptera budet.
Budet motsvarar en premie om 19% mot snittkursen de senaste 90 handelsdagarna fram till 23 maj, dagen då Atlas gick ut med att de övervägde lägga ett bud om 24 USD per aktie. Jämfört mot stängningskursen 22 maj, dagen innan Atlas bekräftade att de förberedde ett bud på 24 USD är premien 0,8%.
Budet värderar Millicom till 8,0x EV/Ebit på konsensusestimat för 2024. Bolagets vinstkvalitet är dock låg då mycket av rörelseresultatet försvinner till minoriteter och i räntor. Budet motsvarar P/E 10,5 på konsensusestimat för 2024.
Vi skrev en analys om Millicom så sent som i december förra året. Aktien stod då i 178 kr. Vi lämnade ett neutralt råd då Millicoms operativa utveckling över tid varit katastrofal vilket gjorde oss skeptiska till ledningens utfästelser om turn-around. Vi pekade dock på att det fanns en chans till bud från huvudägaren Atlas alternativt annan strukturaffär som skulle kunna ge ett högre värde för aktien. I en servettskiss kom vi fram till ett slaktvärde runt 340 kr per aktie för Millicom.
INTE FÖRSTA UPPKÖPSFÖRSÖKET
Det är långt ifrån första gången någon försöker köpa ut Millicom. 2019 rapporterade Financial Times om att konkurrenten Liberty Latin America planerade att lägga ett bud runt 700 kr per aktie på Millicom. Av en okänd anledning kom aldrig något formellt bud. Kort därefter beslutade Kinnevik som då var Millicoms huvudägare att dela ut sina aktier.
2023 rapporterade Financial Times om att amerikanska riskkapitalfirman Apollo förberedde ett bud på Millicom på en kurs runt 240 kr per aktie. Planen ska ha varit att omstrukturera Millicoms skulder. Något formellt bud lades inte heller denna gång.
SLIPAD HUVUDÄGARE
Efter att Kinnevik delade ut sina aktier i Millicom 2019 saknade Millicom länge huvudägare. I november 2022 klev franska investmentbolaget Atlas Investissement in i Millicom och köpte snabbt upp sig till en ägarandel om 29%, strax under budpliktsgränsen.
Atlas Investissement investerar franska miljardären Xavier Niels pengar. Han gjorde sin förmögenhet genom en mycket lyckad entreprenörsresa med franska telekombolaget Iliad på 1990-talet. Niel och Atlas har de senaste åren agerat som skickliga aktivistinvesterare i främst telekombranschen. De har även specialiserat sig på att investera i bolag i finansiell knipa för att sedan driva igenom rekonstruktion av skuldsidan.
2022 köpte Iliad polska operatören UPC Polska. Kort efter affären sålde Iliad vidare UPC:s master.
Atlas köpte nyligen Kinneviks aktier i Tele2. Niel är även en av de största ägarna i Vodafone.
HUR SKULLE VI GÖRA MED AKTIEN?
Aktien handlas strax över budkursen. Marknaden räknar uppenbarligen med att det nu liggande budet inte går igenom.
I vår förvisso enkla men samtidigt konservativa genomgång av ett slaktvärde för Millicom kom vi fram till ett värde runt 340 kr per aktie. Millicom börjar nu få bättre koll på sina kostnader nu under Atlas som huvudägare. Givet bättre lönsamhet i kärnverksamheten skulle aktien kunna vara värd mer.
Samtidigt är de övriga aktieägarna ganska svaga i förhållande till Atlas. Utöver Atlas som har 29% av kapitalet finns ingen annan tydlig huvudägare. Näst störst är amerikanska Dodge & Cox med 5% av aktierna.
Av Atlas pressmeddelande om budet att döma har inga storägare åtagit sig att acceptera budet. Det är inte helt lätt att tolka vad Atlas syfte är med att lägga ett fientligt bud som inte är förankrat hos andra storägare och styrelsen. Kanske är det ett försökt att få en in en del aktier på 24 USD (253 kr) och därefter frånfalla villkoret om 95% acceptgrad. De har då samtidigt tagit sig över budpliktgränsen.
Vi känner oss inte lockade att köpa aktien på spekulation om att Atlas kommer att komma med ett högre bud. Vi skulle samtidigt inte avråda från att äga aktien. Vi behåller vårt neutrala råd för aktien.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser