Miljardförsäljning i teknikraketen

Afv går igenom alla aktuella insynsaffärer. Senaste tidens största händelse är mångmiljardförsäljningen av insiders i Sinch till teknikjätten Softbank. Andra stora affärer har bland annat skett i A3, Volati, ALM Equity, Nepa, Svedbergs och Atvexa.
Miljardförsäljning i teknikraketen - index-penna-aktier-affarsvarlden-700_binary_6878447.png

Det finns flera skäl till att en insynsperson säljer aktier, men bara en till att köpa brukar det heta. Här synar Affärsvärlden några av de insynstransaktioner som skett de senaste två veckorna.

Hela listan över periodens mest relevanta insideraffärer finns i den sökbara tabellen nedan. Den är sorterad med de största transaktionerna överst och även uppdelad i två flikar som separerar köp från försäljningar.

Efter tabellen kommenterar vi de mest intressanta transaktionerna mer i detalj.

Sinch

Årets största insiderförsäljning gjordes i Sinch där grundare och andra avyttrade aktier för 4,5 miljarder kr. Detta till kursen 1050 kr. Detta har inte påverkat aktien negativt. Sinch handlas nu till nästan 1 200 kr och värderas till p/e 78 på nästa år. Köparen var Softbank som är en tech-investerare från Japan med extremt djupa fickor. Deras facit har varit blandat under senare år men just nu dominerar de positiva rubrikerna sedan Softbank gjort en enorm vinst vid börsnoteringen av Doordash. Hur som helst blev Sinch-affären ett kvitto på att bolaget nu kvalat in i finrummet bland globala techbolag. Och i de sfärerna är förvisso värderingar på p/e 78 inget som sticker ut.

ALM Equity

I bostadsutvecklaren ser vi att Johan Wachtmeister, i styrelsen sedan 2006, har sålt stamaktier för 100 Mkr och istället köpt preffar för 46 Mkr. Stamaktien har mer än dubblerats i värde i år. Delvis påeldad av särnoteringen av dotterbolaget Svenska Nyttobostäder som fått en värdering på närmre 8 miljarder kronor. Direktavkastningen i preferensaktien är bara 7,3% men kanske är det nu bättre risk/reward där än i stamaktien?

Volati

Vi noterar att bolagets medgrundare och storägare Karl Perlhagen nyligen köpt preferensaktier för 60 Mkr vilket utökar det totala innehavet till drygt 200 Mkr. Det är pengar, även om Karl Perlhagen är miljardär och äger stamaktier för över 3 miljarder i bolaget. Ur preferensaktiens perspektiv uppskattar vi när de som kontrollerar bolaget också äger rejält med preffar. Det minskar risken för oschysst behandling av prefägarna.

DistIT

Insynspersonerna i DistIT har varit flitiga på köpknappen det senaste året. De har tillsammans köpt aktier för 37 Mkr i bolaget senaste tolv månaderna. Styrelseledamot Anders Bladh köpte aktier för knappt 0,4 Mkr häromveckan. I november ökade både VD och CFO sina innehav. Insiders tycks inte oroas över Amazons intog i Sverige och kanske lossnar det för DistIT under 2021? Afv har sedan tidigare ett köpråd på aktien. Läs analysen här.

Atvexa

En betydligt mindre välkänd skolkoncern än Academedia och Engelska Skolan men med tydlig förvärvsstrategi. Har sedan noteringen för tre år sedan köpt ett 20-tal bolag och på så vis mer än dubblerat intäkter och rörelseresultat. I december bytte bolaget lista från First North till Stockholmsbörsens huvudlista och inför det skedde en ägarspridning där tre nyckelpersoner sålde aktier för drygt 60 Mkr vilket motsvarar ungefär en tredjedel av deras totala innehav. Vi har inget råd på aktien men till en värdering på 16 gånger vinsten krävs fortsatt tillväxt för att växa in i kostymen.

Elekta

Strålterapibolaget meddelade nyligen att Gustaf Salford blivit utnämnd till permanent VD. Salford var tidigare finanschef på Elekta och varit tillförordnad VD sedan i somras, då Richard Hausmann hastigt lämnade Elekta. Salford har arbetat på Elekta i 11 år och har ökat sitt innehav med 4400 aktier till ett värde om cirka 0,5 Mkr. Totalt sett äger Salford 11 500 aktier. Elektas huvudkonkurrent amerikanska Varian blev i somras uppköpta av tyska Siemens Healthineers.

Nepa

Fredrik Östgren, tidigare VD på kundundersökningsbolaget Nepa, har sålt i princip hela sitt innehav i bolaget. Försäljningen uppgick till 650 000 aktier till ett värde om 25 Mkr. Östgren är för övrigt en av Nepas grundare och tvingades lämna VD-posten i början av januari i år.

Svedbergs

Svedbergs förvärvade nyligen danska badrumsleverantören Cassøe A/S. Svedbergs huvudägare Stena har köpt aktier för 19 Mkr. Även Svedbergs VD Per-Arne Andersson har köpt aktier, närmare bestämt 20 000 stycken. Andersson äger nu totalt 22 000 aktier i bolaget.

A3

I höstas köpte Bredband2 upp konkurrenten A3. De insynsförsäljningar vi nu ser i A3 hör ihop med budet. Huvudägarna i A3 kommer även vara stora ägare i Bredband2. A3 kommer avnoteras från börsen den 18 december. Bredband2 har nämligen över 97% av aktierna och har begärt tvångsinlösen på resterande. Vår syn på samgåendet mellan Bredband2 och A3 finns att läsa här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Spotlight Group