Månadens köp- och säljråd (september 2024)

Under september köpstämplade Affärsvärlden 15 aktier och utfärdade säljråd för tre. Vi har även avhandlat fem budsituationer och tre IPO:er.
Månadens köp- och säljråd (september 2024) - Buy and hold
Affärsvärldens köp- och säljråd

September brukar vara en svag månad på börsen. I år har börsen gått emot det säsongsmönstret då OMXS30 och breda OMXSGI-index har stigit cirka 1,2% respektive 1,3%

Månadens köpråd

Under september har vi på Affärsvärlden köpstämplat 15 aktier. Storleken på bolagen varierar, från några hundra miljoner i börsvärde till OMXS30-bolag.

Kursen inom parentes avser priset i skrivande stund.

Adtraction (39,0 kr)

På kort sikt finns det en del som talar emot Adtraction. Marknaden är sval och kommer förmodligen inte hetta till de kommande kvartalen.

I grunden så har bolaget bevisat sig vara snabbfotat i en tekniskt föränderlig, konkurrensutsatt och konjunkturkänslig bransch med goda möjligheter för fortsatt tillväxt. Ledningen framstår som rationell och äger dessutom mycket aktier.

Cint (9,98 kr)

Marknadsundersökningsbolaget Cint rasade på beskedet om ett VD-skifte. Kanske förebådar skiftet kraftiga vinstfall i bolaget. Men annars ser aktien fortsatt väldigt billig ut.

Som vi ser läget så behöver vinstnivån vika ned ganska kraftigt framöver för att nuvarande värdering ska se rimlig ut. Det kan såklart inte uteslutas att VD-skiftet förebådar det. Men vi ser inget i siffrorna som på allvar tyder på det.

Lundin Mining (107 kr)

Efter sommarens köp av en gigantisk fyndighet i Argentina är Lundin Mining på god väg att bli en global jätte på koppar. Det är en lovande utveckling som just nu inte värderas anmärkningsvärt högt på börsen.

Heba (37,1 kr)

Periodvis har Heba varit såväl övervärderat som överskuldsatt – men tycks med nuvarande räntor inte vara något av detta. Aktien är nog ingen dubblare, men kan vara ett bra alternativ för den som söker lägre risk.

Tcecur (18,5 kr)

Tcecur som säljer säkerhetslösningar har halverats på börsen i år. Tillväxten har varit okej men marginalerna har pressats. Vinsten kommer troligen falla under andra halvåret 2024.
Investerare som gillar småbolag och inte räds risknivån kan överväga en post. Kan bolaget nå historiska marginalnivåer är uppsida fin. Nyligen meddelades att Tcecur byter VD.

Sagax D (33,4 kr)

Det finns inget som en helt säker aktieutdelning – men Sagax D är kanske det närmsta vi hittar. Till 6,5% direktavkastning ger aktien betryggande marginal mot nuvarande marknadsräntor.

LVMH (695 euro)

Sedan toppnivåerna i våras har den franska lyxgiganten LVMH rasat 30% på börsen, tillsammans med flera andra lyxbolag. Vikande efterfrågan på den viktiga kinesiska marknaden är ett huvudskäl. Aktiens värdering börjar dock locka.

Careium (32,6 kr)

Careiums omsättning och vinst kommer troligen falla under det tredje kvartalet. Men investerare som gillar småbolag, inte räds skuldsättningen och den ökade osäkerheten inför andra halvåret kan överväga en post i välfärdsbolaget.

Hufvudstaden (138 kr)

För de allra flesta är det Lundbergkontrollerade fastighetsbolaget Hufvudstaden nog ingen vidare bra långsiktig placering. Men den som mest strävar efter att bevara sitt kapital kan överväga en post.

SKF (203 kr)

Det är inte svårt att se logiken och uppsidan i den uppdelning av koncernen som SKF nu inleder. Med försiktiga prognoser värderas storbolaget till 8x rörelsevinsten. Det är lågt.

Å andra sidan ser inte efterfrågan ut att förbättras på det viset SKF planerat för.

Lindex Group (2,96 euro)

Klädkedjan Lindex har under de senaste åren uppvisat god operativ utveckling. I våras bytte koncernen namn från Stockmann till Lindex Group.

Bolaget genomför nu en strategisk översyn som väntas bli klar under året. Bortsett från förlustbringande Stockmann som förhoppningsvis avyttras, så värderas Lindex attraktivt.

Devport (32,3 kr)

Konsultbolaget Devport har nära relationer med några av Sveriges största fordonstillverkare. Oro för konjunkturen har sänkt värderingen. Men aktien kan vara intressant för investerare som inte är rädda för exponeringen mot fordonsindustrin.

Stendörren (205 kr)

Stendörren lämnar några tuffa år bakom sig med stigande ränteläge och förlust av viktigaste hyresgästen. Nu är dock dessa utmaningar bakom bolaget som nu åter växlar till expansion. Värderingen är dessutom betydligt mycket lägre än för liknande bolag.

ITab (29,9 kr)

Butiksinredningskoncernen Itab slår till med ett stort förvärv som dubblerar koncernens storlek. Produktportföljen breddas och prislappen är attraktiv.

Investerare som inte räds de risker som stora förvärv alltid innebär kan överväga en post.

Dala Energi (87,4 kr)

Dala Energi presenterade nyligen ytterligare detaljer om bolagets pågående strukturaffär. Sammanfattningsvis kommer den efterlängtade exit-möjligheten att dröja ända till nästa år. Prislappen verkar dock bli betydligt bättre än vad vi hade vågat hoppas på.

Månadens säljråd

I september har vi utfärdat säljråd för tre aktier – varav en har bland de högsta värderingarna på Stockholmsbörsen.

Neobo (24,7 kr)

SBB-avknoppningen Neobo har varit den klart bästa bostadsaktien senaste året, men värderas fortsatt till högst substansrabatt. Vi tror ändå det finns bättre bostadsbolag att äga det kommande året.

Probi (268 kr)

Probiotikabolaget Probi har svårt att växa. Under de senaste året har bruttomarginalen pressats rejält. Samtidigt värderas Probi högst i sektorn. Ledningen arbetar nu med att effektivisera produktionen för att nå hälsosamma marginaler igen.

Sectra (284 kr)

Medicinteknik- och IT-säkerhetskoncernen Sectra fortsätter uppvisa en stark operativ utveckling. Aktiens värdering är en annan historia. På analytikerkonsensus estimat för innevarande år värderas aktien nu till hundra gånger årsvinsten, framåtblickande.

Månadens bud

Under september månad har Affärsvärlden kommenterat fem budsituationer. Aktiekursen inom parentes motsvarar budkursen.

Zignsec (1,38 kr)

Ägarna i First North-bolaget Zignsec får ett bud från USA på sina aktier. Premien är en av de högsta i år på cirka 115%.

Jetpak (104,5 kr)

Huvudägaren Paradigm Capital lägger ett tredje bud på logistikbolaget Jetpak värt 104,5 kronor per aktie. Det är 6,6% högre än senaste budet. Nu är också tredje största ägare Peter Lindell med på tåget.

Tethys oil (58,7 kr)

Ett australiensiskt oljebolag lägger bud på Tethys Oil. Premien uppgår till hela 89% mot stängningskurs före budet kom.

För den som ägt aktien i ett år har Tethys trots budet inte varit en bra investering. Oavsett innebär budet att Tethys tidvis skakiga börsresa får ett förhållandevis lyckligt slut för bolagets aktieägare.

Concentric (230 kr)

A.P. Møller Holding lägger ett bud värt 8,9 miljarder på Concentric motsvarande 230 kr per aktie. Premien är 61,5%. Vi på Affärsvärlden har ett köpråd på Concentric sedan tidigare.

Möjligheten att vissa av ägarna går ihop och sätter stopp för budet finns. Vi lutar åt att acceptera budet.

Fantasma Games (59 kr)

Maltabaserade spelutvecklingsbolaget EveryMatrix lägger ett bud på Fantasma värt 210 Mkr. Premien uppgår till drygt 21%. Det är tydligt att konsolideringstrenden inom iGaming-sektorn fortsätter.

Doro (34 kr)

Norska börsbolaget Xplora Technologies lägger ett bud värt drygt 830 Mkr på telefonbolaget Doro, motsvarande 34 kr per aktie. Premien är 38%. Xplora verkar se tydliga synergier och beskedet om Doro-budet tas emot bra på den norska börsen.

Månadens IPO:er

Vi har skrivit om två aktuella IPO:er i september. En av dessa har avbrutit sin börsnotering och den andra väntas noteras i oktober.

Xoma (avbruten ipo)

Vi tycker att Xoma borde ha tagit sig lite längre innan de noterar sig. Vi har inte kunnat hitta någon övertygande verifiering om slutproduktens kvalitet eller att bolagets anläggningar skulle funka som tänkt. Helst skulle bolaget även ha kommunicerat en plan för hur anläggningarna ska produceras.

Den 13 september meddelade Xoma att de avbryter listningsprocessen.

Ramlösa shipping (ej noterat ännu)

Ramlösa Shipping investerar i andelar av fartyg som hyrs ut till rederier. Bolaget siktar nu på notering på First North. Vi är mycket skeptiska till Ramlösa Shipping, då bolagets grundare även är huvudperson i en starkt kritiserad försäkringsförmedlare.

Aktien väntas noteras 25 oktober.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser