Månadens köp- och säljråd (oktober 2024)

Under oktober köpstämplade Affärsvärlden 13 aktier och utfärdade säljråd för fem. Vi har även avhandlat en budsituation.
Månadens köp- och säljråd (oktober 2024) - Buy and hold
Affärsvärldens köp- och säljråd

Oktober har varit en svag månad för Stockholmsbörsen där OMXS30 och breda OMXSGI-index tappade cirka 3,2% respektive 3,4%.

Månadens köpråd

Under oktober har vi på Affärsvärlden köpstämplat 13 aktier. Storleken på bolagen varierar, från några hundra miljoner i börsvärde till OMXS30-bolag.

Kursen inom parentes avser priset i skrivande stund.

Traton (343 kr)

Lastbilsjätten Traton är mycket lågt värderad. Värderingen är sannolikt färgad av den knepiga bolagsstyrningen i Tyskland där aktieägarnas intressen prioriteras ganska lågt kontra arbetstagarnas. Trots detta har Traton lyckats prestera stora marginalförbättringar de senaste åren. Om ledningen lyckas fortsätta på den inslagna vägen lär Traton bli en bra aktie att äga.

Nokia (4,33 EUR)

Nokia värderas något lägre än vanligt på en vinst som också är lägre än det normala på grund av lågkonjunktur i telekombranschen. En kombination som kan ge lite extra avkastning för ägarna.

Akilleshälen är att kvaliteten inom Nokias mobilsystem verkar för svag särskilt i jämförelse med Ericsson, men vi gillar kapitalallokeringen under Pekka Lundmark med fokus på återköp, utdelningar och begränsade investeringar för att bygga ut hårdvaruaffären inom fasta nät.

Carasent (19,5 NOK)

Mjukvarubolaget Carasent har varit tydliga med att de letar efter förvärv i Tyskland. I slutet av oktober slog bolaget till och köpte journalsystem-bolaget Data-AL för 8 miljoner euro. Balansräkningen är fortsatt stark och listbytet till Stockholmsbörsen borde attrahera flera institutionella investerare till Carasent.

Swedbank (216 kr)

Ett möjligt framtidsscenario är långsammare bolånetillväxt, fortsatt tapp av marknadsandelar till uppstickare och press på räntenettot. Samtidigt är bankaktierna fortsatt rekordbilliga. Och den överhängande USA-boten är sannolikt inget hinder att äga Swedbank.

24Sevenoffice (24,0 kr)

Mjukvaruföretaget 24SevenOffice vill sälja merparten av sina tillgångar till en värdering på 2,4 Mdr kr. Det motsvarar 34 kr per aktie – en rejäl premie över dagens kurs. Rabatten är i realiteten inte riktigt så stor men kanske intressant ändå – trots en del konstigheter kring det här bolaget.

Arjo (35,1 kr)

Medicinteknikbolaget Arjo föll tvåsiffrigt efter Q3-rapporten. Marknaden i Europa är utmanande för stunden. Kassaflödet var dock starkt och skuldsättningen är nu på den lägsta nivån sedan avknoppningen från Getinge år 2017. Samtidigt värderas Arjo till rabatt mot sektorn.

Enea (102 kr)

Trots flera bakslag och en krisande 5G-satsning ser Enea ljusglimtar framåt. Med stark balansräkning och tydligt fokus hoppas bolaget på en återgång till tillväxt och mjukvarumässiga marginaler.

Nordic Paper (49,6 kr)

Värmländska Nordic Paper har en mycket lönsam och stabil affär inom specialnischer i pappersbranschen. Aktien är mycket billig. Kanske kan bolaget värderas upp nu när den kinesiska huvudägaren har sålt sitt innehav.

Norion Bank (41,5 kr)

Ett nytt ställningstagande från Finansinspektionen fick Norion-aktien på fall. Nischbanken behöver nu stärka upp likviditeten vilket kan kosta lite i det korta perspektivet. Aktiens värdering fortsätter dock att locka, med ett P/E-tal om 6,6 på 2024E. Det är mindre än hälften av vad sektorkollegan TF Bank värderas till.

Vår Energi (34,6 NOK)

Vår Energi har sedan noteringen i början på 2022 befunnit sig i en tung investeringsperiod. Nu är dessa investeringar snart i mål vilket kommer att stärka kassaflödet rejält. Frågan är hur man ska se på värderingen givet att oljepriset i år har sjunkit. Oavsett är den tvåsiffriga direktavkastningen fortfarande mycket attraktiv.

Coor (37,3 kr)

Servicebolaget Coor övertygade inte med en Q3-rapport full av nya engångskostnader. Att bolaget saknar stabil organisk tillväxt, har en utdelningsandel runt 100% och drivs med hög skuld är ofta riskabla placeringar. Vi konstaterar ändå att man behöver måla i rätt mörka färger för att inte uppsida i Coor.

Elanders (97,2 kr)

Elanders har stått och stampat på börsen i några årtionden trots en lyckad omstöpning från tryckeri till att bli en logistikkoncern. En hög skuldsättning tynger värderingen, men kanske lite väl mycket.

Månadens säljråd

I oktober har vi utfärdat säljråd för fem aktier, varav en som i vårt tycke inte borde vara börsnoterad.

Latour (293 kr)

Det är en oroande trend att Latour kör sina bolag med hög skuldsättning och aggressiv förvärvsagenda, allt oftare med ganska dåligt resultat. Trots det har nog investmentbolaget en god chans att växa substansvärdet snabbare än börsindex, men substanspremien på 50% undrar vi om aktien förtjänar.

Atrium Ljungberg (213 kr)

Fallande räntor har fått fart på fastighetsaktierna. Atrium Ljungberg handlas nu till över 20 gånger vinsten – men kommer inte vara ett av de fastighetsbolag som får lägre snittränta de närmsta åren.

Nidhogg Resources (0,019 kr)

Nidhogg Resources vill återstarta två nedlagda järnmalmsgruvor i Dalarna. Det är dock så mycket fel och konstigheter runt bolaget att man frågar sig hur i hela friden ett sådant bolag kan få vara noterat.

Sveafastigheter (38,1 kr)

Om Sveafastigheter lyckas uppnå sitt eget mål om att höja överskottsgraden från 62,5% till 70% ger teckningskursen (39,5 kr) en värdering om P/E 15. Det är rejält billigt för ett bostadsfastighetsbolag med okej bestånd. Men givet SBB:s historik och trängda läge tror vi att de har sålt in Sveafastigheter som bättre än vad det egentligen är.

Ramlösa shipping (27,5 kr)

Ledningen utlovade 20% årlig avkastning när man sålde in Ramlösa Shipping-aktien i samband med börsnoteringen i oktober. Något vi på Afv såg som helt orealistiskt annat än under något rekordår eller två i den volatila shippingbranschen. Vi tycker man bör sälja aktien.

Månadens bud

Under oktober månad har Affärsvärlden kommenterat en budsituation. Budkursen anges inom parantes.

Nordic Paper (50 kr)

När de kinesiska huvudägarna i oktober sålde sin kontrollpost i Nordic Paper utlöste det budplikt för köparen Strategic Value Partners, en amerikansk PE-firma. De bjuder nu 50 kr per aktie i ett sådant bud. Styrelsen säger nej. Afv håller med. Nordic Paper är snarare en aktie att köpa än att sälja till den kursen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET