Kommentar Aktieråd
Månadens köp- och säljråd (maj 2024)
Maj var en månad där OMXS30 och breda OMXSGI index slog nya rekordnivåer. Storbolagsindex OMXS30 steg med drygt 1,3% medan breda OMXSGI var upp hela 3,1%.
Månadens köpråd
Under maj har vi på Affärsvärlden köpstämplat 17 aktier – allt från småbolag till OMXS30-bolag.
Kursen i parentes avser priset vid månadens utgång.
MSAB (56,6 kr)
Sedan Peter Heuman tillträdde som VD i höstas har mjukvarubolaget MSAB tagit en hel del omstruktureringskostnader relaterat effektiviseringar i organisationen. Aktien värderas nu till 10 gånger rörelsevinsten på analytikerestimat för 2025.
Handelsbanken (97,8 kr)
På längre sikt, med en bra VD som får rätt förutsättningar ska Handelsbanken kunna ha en avkastning i nivå med konkurrenterna. Då ska P/Book öka från dagens 0,9. Inräknat löpande vinster och utdelningar så blir det en köpvärd aktie. Detta oavsett nuvarande märkliga ledningsstil.
Viva Wine (42,9 kr)
Växelkurser och en pandemibaksmälla har distraherat börsen från Viva Wines operativa framgångar. Med försiktiga antaganden ser aktien attraktiv ut.
Linc (88,1 kr)
Tre år har gått sedan investmentbolaget Linc noterades på börsen. Aktien handlas kring teckningskursen men mycket har hänt underliggande och det finns potential till kursmässig revansch för flera av de stora innehaven.
Loomis (293 kr)
Trots minskat kontantanvändande har Loomis lyckats växa organiskt under nio av de senaste tio åren. Aktien värderas till blygsamma 6-7 gånger rörelseresultatet. Däremot finns en del andra problem i Europa som riskerar pressa lönsamheten en tid.
Embellence (31 kr)
Bland alla fula ankungar som kom till börsen under 2021 lutar vi alltmer åt att Embellence kanske ändå är en svan. Tapetbolaget bevisar fortsatt att man klarar upprätthålla såväl tillväxt som lönsamhet trots en motig marknad.
Rugvista (62,4 kr)
E-handelsbolaget Rugvista säljer mattor. Aktien har tappat en hel del efter Q1-rapporten. Kortsiktigt finns en del osäkerhet. Långsiktigt lockar bolagets affärsmodell och tillväxtmöjligheter.
Alimak (113 kr)
Byggkrisen har hittills inte rubbat vinsten i Alimak som kanske är mest känd som tillverkare av just bygghissar. Lyckas bolaget även vända den svaga fasadrörelsen borde aktien värderas upp några hack.
Boliden (367 kr)
Även om Boliden-aktien gått bra på börsen i år så borde den nog gått ännu bättre givet metallprisrusningen. Ett visst misstroende mot ledningen verkar finnas på marknaden.
Om de stora expansionsprojekten går i hamn som förväntat kommer nog aktien att värderas upp.
Kopparbergs (137 kr)
Bryggerikoncernen Kopparbergs värderas lågt på ett pressat resultat. Men höjda priser bör ge avtryck framöver samtidigt som de egna kostnadsökningarna ser ut att mattas av. Ett nytt distributionsavtal med Budweiser är en tillväxtoption som i bästa fall kan bli en nödvändig återställare för bolagets tillväxt.
Olvi (32 EUR)
Olvi är en finsk bryggerikoncern som fått en stor del av sina vinster från Vitryssland där man är marknadstvåa inom öl efter Carlsberg.
Att Vitryssland slutit upp bakom Ryssland efter angreppet på Ukraina har gjort den rörelsen till ett stort frågetecken och aktien iskall. Men börsen verkar glömma den starka affären Olvi har på hemmaplan och i Baltikum.
Surgical Science (140 kr)
Årets första kvartalsrapport var ingen höjdare för Surgical Science, med negativ tillväxt och halverat rörelseresultat. Ledningen är dock fortsatt konfident med att nå bolagets finansiella mål.
Långsiktigt är Afv fortsatt positiva. Kortsiktigt har osäkerheten ökat och bevisbördan ligger på bolaget att visa att Q1 var ett ”hack-i-kurvan”.
Freemelt (2,29 kr)
3D-skrivarbolaget Freemelt har nyligen fyllt på kassan och har ambitiösa tillväxtmål. Bolaget har en fin ägarlista sett till sin storlek. Det finns uppenbara fördelar med Freemelts teknik och kommersialisering står för dörren. En utmaning är att bolaget delvis behöver skapa den marknad de vill växa på.
Pierce (9,74 kr)
Höjda priser och trimmade kostnader gav effekt för Pierce i första kvartalet och marknaden förbättras gradvis. E-handlaren som körde i diket 2022 kan vara en intressant option på en kommande återhämtning för hushållen.
Africa Oil (19,5 kr)
Africa Oil kan se fram mot fint kassaflöde från oljeproduktion i Nigeria och har samtidigt stor uppsida i ett jätteprojekt utanför Namibias kust. Aktien går nästan att räkna hem enbart på basis av de producerande tillgångarna och nettokassan.
Nyfosa (104 kr)
Fastighetsbolaget Nyfosa har gjort en riktad miljardemission som stärker balansräkningen, och kommer gynnas ytterligare av fallande räntor. De goda kassaflödena innebär att belåningsgraden bör kunna sänkas rejält kommande år, om bolaget så önskar.
Samtidigt fortsätter grundaren Jens Engwall sälja aktier för miljonbelopp.
Fable Media (6,5 kr)
Marknadsföringsbolaget har gjort stora framsteg med att beta av sina skulder. Ledningen börjar nu till och med tala om utdelning om något år. Går det vägen finns klar uppsida i aktien, men risknivån är också hög.
Månadens säljråd
Affärsvärlden har inte utfärdat några säljråd i maj.
Månadens bud
Under maj-månad har Affärsvärlden avhandlat sex budsituationer. Aktiekursen inom parentes motsvarar budkursen.
Karnov (84 kr)
De amerikanska storägarna Greenoaks Capital lägger ett bud på Karnov. Premien är 28% och styrelsen säger ja – men börsen vädrar mera och handlar upp aktien lite över den nivån.
Neodynamics (1 kr)
Erik Salén lägger genom sitt ägarbolag Salénterprise ett budpliktsbud på medicinteknikbolaget NeoDynamics uppgående till 1 krona per aktie. Det motsvarar en premie på 6,4% jämfört med fredagens stängningskurs. Samt i linje med teckningskursen under vårens emission.
Familjen Salén är kapitalstarka och vill drivna bolaget i onoterad miljö. NeoDynamics-aktien är ned 98% senaste året och förlusttakten i bolaget är hög.
Nelly Group (17 kr)
Rite Ventures som är storägare i e-handelsbolaget Nelly Group har nyligen ökat sitt innehav till över 30% och lägger ett budpliktsbud uppgående till 17 kronor per aktie. Rite har ingen ambition att köpa ut Nelly och andra storägaren Stefan Palm tackar som väntat nej.
OX2 (60 kr)
Att en av EQT:s infrastrukturfonder hoppas köpa ut vindkraftsbolaget till 5,6 gånger 2026 års väntade rörelseresultat är ett bevis på börsens avsky för projektbolag. Nu vill EQT skruva om affärsmodellen i OX2 från renodlad utveckling till att även äga färdiga tillgångar inom förnybar energi.
Utfallet är lite snopet för de ägare som varit med sedan noteringen och nu efter tre år bara får pengarna tillbaka – trots alla framsteg som verkar skett under tiden. Börsen har under samma period totalavkastat cirka 17%.
Chromogenics (10 kr)
Gerald Engström lägger genom sitt ägarbolag Färna Invest ett bud på ChromoGenics där han är storägare. Budet uppgår till 10 kronor per aktie vilket motsvarar en premie på över 70%.
Calliditas (208 kr)
Japanska Asahi Kasei Corporation lägger ett bud på specialistläkemedelsbolaget Calliditas Therapeutics värt 208 kronor per aktie. Det motsvarar en budpremie på drygt 83%. Calliditas-aktien var högt blankad (7,1% av aktierna) inför budet.
Månadens IPO:er
Affärsvärlden har skrivit om tre bolag i maj som ska börsnoteras.
Nordrest (115 kr)
Nordrest driver restauranger på sjukhus, företag och liknande platser och går mot börsen med starka vinst- och tillväxtsiffror i ryggen. Försvarssektorn driver mycket av framgången. Särskilt ett dotterbolag som säljer portioner för soldater i fält.
Kinda Brave (5 kr)
Börsaktuella Kinda Brave är ett spelutvecklingsbolag med en studio ledd av personer som lyckats bra med ett spel tidigare, ”Unravel”. Nu är de aktuella med en ny titel i samma kategori. Men det saknas ännu förläggare och en hel del pengar innan det kan bli verklighet.
GreenMerc (11,3 kr)
Kryptobörsbolaget GreenMerc växer kraftigt och planerar en listning på NGM. Det är dock svårt att veta huruvida tillväxten är ett resultat av bred kundtillströmning eller högre handelsvolymer från ett fåtal kunder. Minskande bruttomarginaler talar för det senare.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser