Månadens köp- och säljråd (april 2024)

Under April har Affärsvärlden köpstämplat 19 aktier och utfärdat säljråd för tre. Vi har även avhandlat ett antal budsituationer och IPO:er.
Månadens köp- och säljråd (april 2024) - Buy and hold
Affärsvärldens köp- och säljråd

April var en månad där OMXS30 slog nya rekordnivåer. Storbolagsindex OMXS30 steg med drygt 1% medan breda index OMXSGI var upp marginellt.

Månadens köpråd

Under April har vi på Affärsvärlden köpstämplat 19 aktier i diverse sektorer.

Kursen i parentes avser priset vid månadens utgång.

Checkin (37,8 kr)

Checkin.com har vänt till lönsamhet och fyrfaldigat omsättningen samtidigt som värderingen per försäljningskrona nu är en sjättedel så hög. Det ger ett klart bättre utgångsläge.

Maha Energy (8,96 kr)

Bolaget har gått från ett oljebolag med problemtyngda tillgångar till ett investeringsbolag med fokus på oljetillgångar i Latinamerika. Värderingen är låg och planen framåt verkar lovande. Det nya Maha Energy kan vara en spännande krydda i portföljen för den som gillar oljeexponering.

SyntheticMR (27,4 kr)

Medicinteknikbolaget SyntheticMR fick nyligen marknadsgodkännande för bolagets 3D-produkt i USA. Den nya produkten ökar tillväxtpotentialen rejält. Den höga bruttomarginalen och tillväxt bör tillåta en mycket god vinstutveckling.

Europris (70,5 NOK)

Lågprishandlaren Europris har nyligen köpt svenska ÖoB. Uppsidan i Europris-aktien är lockande för den som tror att Europris kommer lyckas stärka ÖoBs mycket svaga lönsamhet.

Verksamheten är kontracyklisk. Tillväxten väntas vara näst-bäst i branschen men bolaget värderas som genomsnittet.

Humana (29,8 kr)

Omsorgskoncernen Humana köper Team Olivias norska verksamhet för drygt 340 Mkr motsvarande cirka 7 gånger rörelsevinsten.

Värderingen är lägst bland välfärdsbolagen och insiders har köpt aktier för 29 Mkr det senaste året.

Slottsviken (20,4 kr)

Mikrofastighetsbolaget Slottsviken har annonserat ett fastighetsförvärv som delvis ska finansieras med en riktad nyemission. De aktieägare som inte får vara med blir till viss del utspädda av emissionen. Men sammantaget tror vi att affären kommer att bli värdeskapande.

Från att ha varit i princip obelånade blir det nu en mer normal belåningsgrad i Slottsviken. Givet att räntan nu ser ut att falla framöver ser bolagets finansiering sund ut.

Bravida (75,2 kr)

Anklagelserna mot Bravida har fått stort genomslag i installationskoncernens börskurs. Blåser stormen över kan aktien få revansch men annars är nedsidan svår att värdera.

Vår tro är att Bravida är exempel på situationen ”stabilt bolag i tillfälligt trubbel” som kan bli lönande att äga. Stora bolag tenderar att komma undan med en hel del eftersom det i praktiken är svårt för branschen att fungera bra utan dem.

Bredband2 (1,92 kr)

Bredbandsoperatören växte organiskt med 4000 kunder i första kvartalet 2024. Det var det bästa kundintaget under ett enskilt kvartal på flera år. Samtidigt har aktien en hög direktavkastning och en attraktiv EV/Ebit-multipel om 9,9x. Kan Bredband2 öka den organiska tillväxten så finns fortsatt fin uppsida.

Castellum (133 kr)

Fastighetsjätten har fått ordning på balansräkningen, obligationsmarknaden börjar tina och räntorna är på väg nedåt – om än kanske inte spikrakt. Till en värdering kring 12-13 gånger vinsten lockar aktien.

Proact (105 kr)

IT-bolaget Proact klarade det besvärliga året 2023 oväntat bra. Även om aktien stigit en hel del som följd av det så är den inte alls dyr.

Bolaget är rätt positionerat i megatrender som cybersäkerhet och AI samtidigt som efterfrågan på hårdvara kan komma att öka i år.

Nederman (191 kr)

Luftreningsbolaget ser ut att ha ett mediokert år framför sig och får inte mycket kärlek på börsen. Under ytan tar Nederman steg för att stärka konkurrenskraften över tid. Afv ser en möjlighet att köpa in sig i ett bra bolag till en rimlig värdering.

Platzer (90,1 kr)

Efter en tid med svagare ekonomisk utveckling och stora tillskott på nya kontorsytor har vakansgraden stigit för Platzer.

Aktien är billig kring 12 gånger vinsten även om det hänger lite på att hyresmarknaden stärks så som bolaget tror.

Sandvik (223 kr)

Ett frågetecken har utvecklats för Sandviks förmåga att hantera låga volymer efter rapportmissen i Q1 2024. Troligen rätas det ut senare i år, särskilt om analytikernas förväntningar om bättre tider 2025-26 införlivas.

Svedbergs (42,7 kr)

Försäljningen föll 4% organiskt för badrumsinredningsföretaget Svedbergs i Q1 2024. Nederländska Thebalux som förvärvades nyligen uppvisade ett starkt kvartal med höga marginaler.

Svedbergs har fortsatta förvärvsambitioner. Kortsiktigt är fokus på att utveckla Thebalux vidare. På längre sikt finns möjligheter till fler förvärv. En viktig värdedrivare är att kassaflödet stärks framöver.

Husqvarna (90,7 kr)

Q1-rapporten för 2024 var bättre än förhandstipsen. Försäljningen sjunker som väntat organiskt då Husqvarna fasar ut en del bensindrivna produkter med låg lönsamhet.

Givet att intäkterna från robotgräsklippare och batteridrivna produkter stiger på sikt så kan aktien möjligen också få en något högre värdering.

Pricer (11,5 kr)

Pricer steg cirka 20% efter en stark Q1-rapport med urstark orderingång och bättre lönsamhet än väntat. Nyligen uppdaterade Pricer sina finansiella mål.

Aktien värderas fortfarande till en tydlig rabatt relativt huvudkonkurrenten VusionGroup.

Resurs (16,6 kr)

Resurs är i ett turn-aroundläge med kreditförluster som kommer vara förhöjda under en tid. En ny ledning är på plats som ska sänka kostnader, bättra på effektiviteten och etablera en ny strategisk inriktning.

Med ett P/E-tal kring 4-5x några år ut handlas Resurs till rabatt – men den är inte överdrivet stor givet att Norion handlas runt 6-7x och TF Bank till kanske 7-8x på samma tidshorisont.

MTG (95,0 kr)

Lönsamheten i mobilspelskoncernen MTG är nu rekordhög. Vi räknar inte med någon vidare vinsttillväxt framöver, men till en värdering på knappt 7 gånger rörelseresultatet behövs inte det för att se aktien som köpvärd.

Gränges (131 kr)

Aluminiumbolaget Gränges parerade den svaga konjunkturen 2022-23 på ett bra vis. Det tyder på att bolaget går mot goda tider – även om efterfrågan från fordonssektorn saktar ned.

Vi tycker att Gränges har övertygat med sin nischstrategi och lönsamheten är på god väg att återställas efter den stora förvärvsexpansionen.

Månadens säljråd

Affärsvärlden säljstämplar tre välkända aktier under april.

HMS (414 kr)

Omsättningen för HMS föll 20% organiskt i första kvartalet för 2024. I början av april konsolideras det stora förvärvet av amerikanska Red Lion. HMS meddelar samtidigt att de startar ett omstruktureringsprogram.

Ledningen har ett betydande integrationsjobb framför sig. Organiskt kommer omsättningen troligen sjunka kommande kvartal. Parat med en betydligt högre skuldsättning så lockas vi inte av aktien.

Volvo/Polestar

Ägare till Volvo Cars behöver ta ställning till om man vill ha aktier i Polestar eller inte.

Hade vi ägt Volvo så hade vi nog sålt. Den som äger Volvo behåller en viss exponering mot Polestar eftersom Volvo förbli ägare av 18%. Den som däremot långsiktig tror på Polestar har förstås ett intressant läge via inlösenaktien.

Hemnet (289 kr)

Insiders har sålt aktier för hundramiljontals kronor och aktien är väldigt dyr med ett P/E-tal över 50. Kapitalallokeringen kan ifrågasättas då bolaget återköper aktier med denna värdering.

Hemnet-aktien värderas högt både i absoluta tal samt relativt utländska peers. Aktien har utvecklats starkt senaste åren och mycket framgång är inprisat.

Månadens bud

Under april har Affärsvärlden avhandlat tre bud. Aktiekursen inom parentes motsvarar budkursen.

Byggfakta (52 kr)

I januari lade ett konsortium av huvudägarna ett bud på mjukvarubolaget Byggfakta Group uppgående till 46 kronor per aktie (31% premie). Nu höjs budet 13% till 52 kronor per aktie.

Dala Energi (90 kr)

Hösten 2022 försökte Ellevio köpa Dala Energis elnät. Budet avvisades då. Nu lägger Ellevio istället ett bud på hela Dala Energi på 90 kronor per aktie. Det motsvarar en premie på 76%. Om budet går igenom hänger helt och hållet på de tre kommunerna som är storägare i Dala Energi.

Carasent (20 NOK)

Serieförvärvaren EG har för avsikt att lägga ett bud på norska Carasent, som säljer mjukvarulösningar till sjukvården, uppgående till 20 kronor per aktie. Premien är 40% jämfört med fredagens stängningskurs.

Månadens IPO:er

Affärsvärlden har avhandlat två bolag som noterades i april.

Garpco (Ej noterat ännu)

Garpco förvärvar små och medelstora industri- och handelsbolag. Koncernen består idag av drygt ett dussintal bolag som tillsammans omsatte cirka 620 Mkr ifjol.

Verksamheten rätt investeringstung och det fria kassaflödet klent. Aktien säljs ut till en värdering på omkring 12x. Möjligen vill en del befintliga ägare som handlat aktien på Pepins sälja.

Public Property Invest (13,6 NOK)

Ilija Batljan gör comeback som börs-VD i och med noteringen av SBB:s intressebolag PPI. Priset är lågt men skönhetsfläckarna är många.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Spotlight Stock Market
Annons från AMF