Månadens köp- och säljråd

Under mars har Affärsvärlden köpstämplat 19 aktier och utfärdat säljråd för fem. Vi har även avhandlat ett antal budsituationer.
Månadens köp- och säljråd - Buy and hold
Affärsvärldens köp- och säljråd

Mars var en månad där börsindex slog nya rekordnivåer. Storbolagsindex OMXS30 steg med drygt 2,5% medan breda index OMXSGI var upp 5,7%.

Månadens köpråd

Under mars har vi på Affärsvärlden köpstämplat 18 aktier. Allt från kontraktstillverkare till lågprishandlare.

Kursen i parentes avser priset vid månadens utgång.

Valmet (24,3 kr)

Finska verkstadsjätten Valmet värderas som fulverkstad. Aktien handlas under P/E 11 på vinstprognoser för 2025. Bolaget har dock till stor del helt stöpts om de senaste åren och höjt sina marginaler.

Scanfil (8,3 EUR)

Finska kontraktstillverkaren Scanfil skruvade nyligen upp sina finansiella mål. Ambitionen är att växa mer genom förvärv framöver. Bolaget har en stark balansräkning och aktien värderas inte högt trots konservativa estimat.

OKEA (24,8 NOK)

Norska oljebolaget OKEA fokuserar på att förvärva och livstidsförlänga oljefält sent i livscykeln, ungefär samma strategi som Lundin-avknoppningen EnQuest. Ett misslyckat förvärv från Equinor nyligen har pressat aktien starkt. Sett till framtida kassaflöden är aktien mycket billig.

P/E för 2024 är 2,7 enligt analytikerkonsensus i Factset. För den som vill ha exponering mot olja är OKEA en spännande aktie. Afv bedömer dock risken som hög jämfört med Norges större oljebolag.

Alcadon (38,2 kr)

Alcadon är en distributör inom kablar och andra nätverksprodukter som historisk påverkats väldigt starkt av fiberutbyggnaden på sina marknader. Vilket inte varit bra på senare år. Framöver ser det bättre ut.

Aktien värderas kring 10x rörelsevinsten på Affärsvärldens prognoser för 2024E.

Kallebäck (184 kr)

Kallebäck värderas till 11,5 gånger vinsten och belåningsgraden är låg på 39%. Utdelningsförslaget om 12 kronor per aktie tyder på att det mesta i bolaget fortsätter takta på som vanligt och direktavkastningen (6,8%) är inte fy skam.

Vi på Afv ser inte någon enorm uppsida i aktien, men för den som gillar sektorn ser vi Kallebäck som ett av de bättre enfastighetsbolagen.

Link Prop (129 kr)

Link Prop sticker ut med att under lång tid haft en särskilt låg belåningsgrad och delat ut förhållandevis lite av kassaflödet. Rutger Arnhult är största ägare, följt av det lilla Spotlightnoterade mikrofastighetsbolaget Slottsviken, vars huvudägare och ordförande Fredrik Österberg nu tagit över som VD för Link Prop.

Såväl P/E-tal (11,2x) som direktavkastning (6,0%) lockar tillräckligt för ett köpråd. Vi tror också bolagets nya VD kan bjuda på en något mer engagerad förvaltning än tidigare.

Solnaberg Property (104 kr)

Solnaberg Property är det enda enfastighetsbolaget som föreslår  en höjning av utdelningen för räkenskapsåret 2023. Hyreskontrakten är långa där 98% av ytan är uthyrd till 2032.

Bolaget har helt rörliga lån och kommer därmed vara en vinnare på fallande räntor, så vi tror det finns en god chans att sänka kostnaderna jämfört med nuvarande 5%.

MEKO (121 kr)

Reservdelskedjan MEKO har haft svårt att kompensera sig för stigande inköpspriser samtidigt som integrationsarbetet i Finland kostat. Breda åtgärder pågår som kan få läget att se bättre ut om något år.

Aktien värderas kring 9x rörelsevinsten för 2024E. Afv bedömer nedsidan som låg och VD Pehr Oscarsson fortsätter köpa aktier.

Karnell (45,30 kr)

Karnell  är en bolagsgrupp startad 2016 som förvärvar och äger små och medelstora industri- och produktbolag. Koncernen består för tillfället av tolv operativa bolag i två affärsområden, Produktbolag (sju bolag) respektive Nischproduktion (fem bolag). Historiskt sett har Karnell köpt två bolag per år.

Karnell gjorde IPO och tog in 250 Mkr under mars. Teckningskursen landade på 30 kronor vilket var i toppen av intervallet (26-30 kr) och motsvarad en värdering på runt 10x rörelsevinsten bakåtblickande vid noteringen. Vi på Afv hade rekommendation teckna.

Vimian (32,5 kr)

Vimian säljer medicin, kirurgiska produkter och olika tjänster för husdjur. Nu görs en nyemission för att trappa upp tillväxttakten genom förvärv. Viktigt för aktien lär bli kalibern på de förvärv ledningen genomför. Vimian själva anser man har bra track-record på området. Ledningen lyfter fram siffror som visar på att rörelsevinsten ökat 25% per år för förvärvade enheter sedan IPO. Styrelsen förtydligar att man väntar sig tvåsiffrig organisk tillväxt, förbättrad rörelsemarginal och bättre kassagenerering kommande år.

Tura Group (4,76 kr)

Den före detta SPAC-aktien är numera en distributör inom hemelektronik. Bolaget har inte imponerat. Men kanske är det för tidigt att döma ut Tura Group. Familjeföretaget har inte fått en turlig start på sin börsresa. Som ett nytt och okänt bolag är det naturligt att aktien fallit i spåren av tappade kunder, svag marknad och en IT-attack.

I en redan hårt pressad sektor värderas Tura ännu lägre än jämförbara bolag. Blir utvecklingen som vi tänker oss borde aktien kunna få ett uppsving på lite sikt. Risken för att flera dolda fel finns. Aktien är intressesant, men detta är ett litet och oprövat bolag där risknivån är något högre.

Surgical Science (152 kr)

Medicinteknikbolaget Surgical Science har en stark marknadsposition inom medicinsk simulering. Avslutningen på 2023 var svagare än väntat och att bolaget kommer byta VD ökar osäkerheten.

Använder vi en multipel på 20x rörelsevinsten finns cirka 40% uppsida på sikt. Skulle bolaget nå sitt finansiella mål värderas aktien till runt 11x rörelsevinsten på 2026E oaktat kassaflödet som genereras fram tills dess.

På nuvarande meriter är aktien inte direkt billig men för investerare som är långsiktiga och har tålamod är Surgical Science intressant.

Catena (523 kr)

Logistikjätten planerar investera 2-3 miljarder årligen kommande år och har nyligen tagit in nytt kapital för att finansiera det. Börsvärdet närmar sig nu jättar som Fabege, Hufvudstaden och Atrium Ljungberg.

Använder vi ett P/E-tal kring 20x finns runt 20% uppsida på radarn.

Humble Group (9,45 kr)

Trots en bra organisk tillväxt har konsumentvarubolaget Humble Group haft svårt att försvara sina marginaler. Efter att balansräkningen stärktes ifjol är nu topprioritet att återställa bruttomarginalerna. Når bara ledningen en bit fram på den vägen så lockar aktien.

Aktien värderas kring 10x rörelsevinsten på våra prognoser för 2024E.

Arbona (3 kr)

Värdeinriktade investmentbolaget Arbona är i färd med att byta fokus från noterade innehav till förvärv av rörelsedrivande dotterbolag. Bolagets kommunikation är sparsmakad och det är inte helt lätt för utomstående att förstå Arbonas portfölj och strategi.

Teamet bakom Arbona har tidigare lyckats bra i skilda branscher och tillgångsslag. Det är en indikation på att satsningen mot onoterat borde lyckas bra. Afv har köpråd på 69% av Arbonas nuvarande innehav. Investerare som vill ta rygg på huvudägare Håkan Blomdahl kan överväga en post i Arbona.

CAG Group (106 kr)

IT-konsulten CAG Group har uppvisat god utveckling över tid och gjort en del förvärv. Balansräkningen är i bra skick och ger utrymme för fler bolagsköp. Insynsägandet är högt (runt 27%). Når CAG sina finansiella mål så finns god uppsida i aktien.

Tokmanni (15,1 kr)

Tokmanni värderas till relativt låga multiplar på en lite pressad vinstnivå. Kanske är det befogat givet den svaga tillväxt som bokslutet vittnande om, men Afv tycker inte det.

Bolaget har en direktavkastning över 5% och spår ett vinstlyft om 20% för 2024.

Cibus Nordic (140 kr)

Cibus Nordic värderas under 12 gånger vinsten och är vinnare på successivt lägre räntor. Direktavkastningen är hög på 8% men ökar risknivån pga bolagets ansträngda balansräkning.

Den som kan ursäkta det på gränsen till ohälsosamma fokuset på aktieutdelningar kan överväga köpa Cibus på de här nivåerna.

CombinedX (50,8 kr)

IT-konsulten CombinedX uppvisade god organisk tillväxt ifjol och gjorde även ett förvärv. Hitintills i år har två nya bolag köpts.

Ledningen äger mycket aktier vilket är ett plus. CombinedX har också en solid balansräkning som möjliggör utrymme för fler förvärv framöver.

Månadens säljråd

Affärsvärlden säljstämplar fem aktier under mars varav två är fastighetsbolag.

EQT (338 kr)

EQT-partners har sålt aktier för många miljarder. Det är otydligt hur många miljarder nyckelpersoner får i carried interest och hur mycket pengar bolaget tar emot från Beijing. Informationen är knapphändig, minst sagt. Bolaget värderas även klart högre än flertalet konkurrenter.

FM Mattsson (52,8 kr)

Lönsamheten halverades i fjärde kvartalet och fortsatt svag utveckling väntas i alla marknader och samtliga kundsegment. Trots det har aktien stigit.

Aktien värderas nu högre än byggbranschen i stort och Afv ser risk för ännu mer dämpade marginaler vid en försämring i marknaden.

Igrene (0,45 kr)

Igrene är ett bolag på Spotlight som letar gas i Siljanområdet – på basis av en teori som går mot all vedertagen vetenskap. De spektakulära påståendena avlöser varandra utan att någonsin beläggas.

Bolaget har aldrig haft någon extern omsättning och i senaste räkenskapsåret var förlusten 3 Mkr. Bolaget har en anställd.

Preservium Property (30,6 kr)

Fastigheternas värde har samtidigt skrivits ned rejält från 1 535 Mkr vid ingången av 2023 till 1 435 Mkr i september och nu endast 1 300 Mkr vid årsskiftet. Belåningsgraden har skenat till 77%. Så länge den siffran ligger över 75% får bolaget inte dela ut pengar och vid 80% så är det ett allvarligare kovenantbrott.

Bonäsudden (150 kr)

Räntetäckningsgraden är tunn på 1,1x och vinsten blir nästan obefintlig. Den som ska köpa aktien behöver nog tro att bolaget kan finansiera sig till under 3,5% ränta. Vi gör det inte och har ett säljråd på aktien.

Månadens bud

Under mars har det kommit en handfull bud. Aktiekursen inom parentes motsvarar budkursen.

Lipum (6,60 kr)

Huvudägare Thomas Eldered lade genom sitt ägarbolag Flerie Invest ett budpliktsbud på läkemedelsutvecklingsbolaget Lipum uppgående till 6,60 kronor per aktie. Det var drygt 16% lägre än stängningskursen innan budet.

Awardit (132 kr)

Huvudägare och nyckelpersoner lade ett bud på Awardit om 132 kronor som värderar lojalitetsbolaget till drygt 1,1 miljarder kronor. Premien är hög (ca 45% mot tidigare stängningskurs), men budet kommer efter en längre svacka som satt aktien under rejäl press.

Svenska Nyttobostäder (1/14-del aktier i ALM Equity)

Bostadsutvecklaren ALM Equity och den närbesläktade fastighetsavknoppningen Svenska Nyttobostäder föreslås att fusioneras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold