Kommentar Aktieråd
Månadens köp- och säljråd
Efter en stark avslutning på börsåret 2023 har inledningen på 2024 varit mer avvaktande med en nedgång på runt 2% för storbolagsindex OMXS30. Breda index OMXSGI är ned runt 2,8% jämförelsevis.
Vid årsskiftet avvecklade vi Affärsvärldens Buy&Hold-portfölj efter fem år. Denna nya artikel kommer ersätta Buy&Hold-portföljens månadstexter där vi summerar köp- och säljråd som gjorts under den gångna månaden.
Månadens köpråd
Under januari har vi på Affärsvärlden köpstämplat 10 aktier. Allt från byggbolag och fastigheter till industribolag.
Byggmax (37,10 kr)
Byggvaruhuskedjan har haft det kämpigt sedan efterfrågan bromsade in efter pandemin. Byggmax har dock tagit marknadsandelar. Sedan i somras har koncernen en ny VD. Höjningen av ROT-avdraget under 2024 kan få fart på marknaden igen.
Balansräkningen är i bra skick och insynspersoner har nettoköpt aktier för runt 4 Mkr senaste året. På Affärsvärldens prognoser för 2024E värderas Byggmax-aktien till 11x rörelsevinsten (EV/Ebit).
Sagax D (27,80 kr)
Sagax D har en direktavkastning på 7,2%. Bolagets obligationer handlas dock till omkring 4,8% årsavkastning. Den som investerar i D-aktien får alltså en premie på 2,4 procentenheter mot obligationerna. En siffra man i nästa steg kan fundera på om det kompenserar för den högre risknivån i D-aktien.
Concentric (177 kr)
Concentric är en underleverantör till fordonsindustrin som genom åren utmärkt sig genom att hålla riktigt hög lönsamhet även i dåliga tider. Rörelsemarginalerna har rentav förbättrats under vissa år med fallande omsättning. Det kan komma väl till pass i år.
Aktien värderas till 11x rörelsevinsten på Affärsvärldens prognoser för 2024E. Concentric framstår som ett kvalitativt bolag som presterar bra i en besvärlig marknadssituation.
Ratos (35,7 kr)
Skuldsättningen är bantad efter förvärvsräden häromåret och övervinsterna inom Plantasjen är nu helt utrensade. Ratos verkar stabiliserat sina vinster på en god nivå och aktien är nog alltför ratad av börsen.
Vinstvärderingen är något under P/E 11 räknat på nuvarande vinstnivå givet Afv:s justeringar. Insiders har även köpt aktier för 18 Mkr under det senaste året.
Icelandic Salmon (136 NOK)
Isländska laxodlaren står inför kraftig tillväxt de kommande åren. Givet att expansionen går bra kommer bolaget att bli ett riktigt kvalitetsbolag inom laxsektorn.
Resurs (16 kr)
Nischbanken rasade 30% på beskedet att kreditförlusterna stiger med 77% under fjärde kvartalet. Samtidigt passar Resurs nya VD på att rensa bordet genom att skaka fram ytterligare kostnader på drygt 300 Mkr.
Aktien framstår som mycket billig på de här nivåerna. Vår bästa gissning är att Resurs värderas till 4 gånger vinsten (P/E) några år ut. Samtidigt har bolaget värderats lågt länge och har inte gett marknaden några anledningar för uppvärdering.
Attendo (38,75 kr)
Attendo är ett av Nordens största omsorgsbolag. Nu växer bolaget ytterligare genom förvärv av Team Olivas verksamhet inom omsorg för personer med funktionsnedsättningar, Individ- och familjeomsorg samt hemtjänst. Affären ger synergier och prislappen verkar vettig, anser Afv.
Metso (9,0 euro)
Det finska verkstadsbolaget liknar i flera avseenden delar av Sandvik och Epiroc men värderas till klar rabatt mot de svenska bolagen på börsen. Den nuvarande strukturen är dock otestad i en svag marknad.
Det övergripande finansiella målet är att nå 17% i rörelsemarginal (ebita) över en cykel på koncernbasis. Nivån är nu 16,1% (R12M).
Evolution (1 207 kr)
Raketbränslet som drivit tillväxten håller på att sina för livekasinojätten. Afv ser ändå oddsen som tillräckligt goda för att gilla aktien.
Värderingen var riktigt hög under pandemin på i snitt kring 31x EV/Ebit framåtblickande. Åren innan dess var 19-20x vanliga nivåer. Idag gäller 13,9x på 2025 års siffror.
Arla Plast (39,8 kr)
Industribolaget noterades under IPO-boomen 2021. Aktien handlas en bit under teckningskursen och värderas till drygt 9 gånger rörelsevinsten bakåtblickande. Balansräkningen är i bra skick och nyligen meddelade Arla Plast en avsiktsförklaring av ett stort förvärv i Spanien.
TF Bank (164 kr)
Kreditförlusterna stiger men inte alls på samma sätt som i Resurs. Att TF Bank löpande sålt av dåliga krediter sätter bolaget i ett klart bättre läge när den marknaden nu verkar svaja. Dock bör man räkna med att även TF nu kommer börja bygga upp problemlån i de egna böckerna.
Storytel (43,3 kr)
Ljudboksbolaget förväntar sig nå det tidigare kommunicerade 2026-målet om 12% Ebitda redan nu under 2024. Vettiga marginaler för Storytel tycks alltså inte längre vara något långsiktigt förhoppningsscenario.
Homemaid (14,2 kr)
Städkoncernen fortsätter bredda verksamheten med förvärv inom företagsstäd. 2023 ser ut att bli ett svagare år men kan bolaget bibehålla marginaler kring 8% ser aktien prisvärd ut.
MSAB (60 kr)
2023 blev ett bra år för kriminalteknologibolaget som uppvisade god tillväxt. Peter Heuman tillträdde som ny VD i höstas och tog en del engångskostnader i fjärde kvartalet. Aktien faller efter bokslutet. Betyder det köpläge?
Volvo (247 kr)
Bokslutet för 2023 sätter punkt för ett år då Volvo bevisade att de kan få ut det mesta och bästa under ett toppår. Nu återstår att bevisa förmågan i en kärvare marknad under 2024.
Volati (105 kr)
Med en svag organisk vinstutveckling och lägre förvärvstakt har Volati inte värderats upp lika mycket som flera andra förvärvsbolag senaste året. Det kan ändras på lite sikt. Med sex plattformar är investeringsmöjligheterna goda.
Jetpak (83,4 kr)
Huvudägarna Paradigm Capital ökade nyligen sitt ägande i transport- och logistikbolaget Jetpak. Är Jetpak-aktien är intressant på egna meriter?
Månadens säljråd
Affärsvärlden säljstämplar endast en aktie under januari månad.
Heimstaden Pref (13,38 kr)
När vi jämför hur avkastningen för börsens preferens- och D-aktier står sig mot respektive bolags obligationer sticker Heimstaden ut med ett extremvärde.
Obligationsinvesterare verkar se överhängande risk att Heimstaden inte kommer kunna betala för sig. Den komplexa bolagsstrukturen är inte heller något plus och vi ser detta som en aktie att hålla sig borta från.
Månadens bud
Under januari har det kommit fem bud. Priset i parentes motsvarar aktiekursen i skrivande stund.
Byggfakta (46,3 kr)
Macquarie Capital, Stirling Square, TA Associates bjuder 46,0 kr/aktie. Det motsvarar en premie om knappt 31% vilket styrelsen rekommenderar aktieägarna att acceptera. Byggfaktas aktie handlas till ca 46,3 kr i skrivande stund.
Pagero (50,2 kr)
Budstriden fortsätter. Konglomeratet Thomson Reuters leder med det senaste budet på 50 kr/aktie, vilket är en 11,1% höjning jämte Avalara:s bud på 45 kr/aktie. Budet är Thomson Reuters andra i Pagero och är det fjärde bland samtliga tre aktörer i striden, där där även Vertex ingår.
Aktien handlas till ca 50 kr/aktie.
Ranplan (1,17 kr)
Huvudägaren tillika VD Per Lindberg lägger ett budpliktsbud på mjukvarubolaget Ranplan Group uppgående till 1,20 kronor per aktie. Det motsvarar en negativ premie på 5,5%. Den tillsatta budkommitéen har inte offentliggjort sin rekommendation.
Kindred (123 kr)
Franska iGamingbolaget Française des Jeux (FDJ) lägger ett bud på Kindred uppgående till 130 kronor per aktie. Det motsvarar en premie på 24,4% jämfört med fredagens (22 januari) stängningskurs. Kindred-aktien handlas till en rabatt om ca 5,4% jämte budet i skrivande stund.
Besqab (32,3 kr)
Två av börsens bostadsutvecklare går ihop när Aros Bostadsutveckling lägger ett aktiebud på Besqab med initial premie på 44%. På börsen handlas Besqab-aktien 11-12% under budnivån. Det speglar nog tvekan om värdet i valutan i affären snarare än om den verkligen blir av.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser