Lock-up: Signalvärde viktigare än belopp

Kommande veckor löper en rad lock-up-avtal ut för ägarna i bland annat Synsam, BHG Group, Sinch, Humble Group, Candles Scandinavia och Readly.
Lock-up: Signalvärde viktigare än belopp - Hänglås

När bolag börsnoteras eller gör en riktad emission brukar vanligtvis de större ägarna ingå så kallade lock-up-avtal som innebär att de inte får sälja sina aktier under en period. Ofta 6 eller 12 månader. När dessa avtal löper ut finns risken att ägarna väljer att sälja sina aktier vilket kan pressa kursen.

Efter tabellen nedan kommenterar vi en rad bolag som har ägare där lock-up-perioden löper ut under kommande veckor.

Synsam

Nordens största synoptikskedja Synsam noterades för ett år sedan. Aktien gick starkt initialt och har i stort sett handlats högre än teckningskursen 51 kronor hela senaste året. Halvårsrapporten var svagare och resultatet tyngdes av nya butiksöppningar. Sett över ett år är aktien nu oförändrad från IPO.

Lördag 29 oktober löper lock-up-avtalet ut för en rad ledningspersoner och större ägare i bolaget som motsvarar 3,35% av kapitalet. Däribland VD Håkan Lundstedt som är sjunde största ägare med drygt 1% av aktierna. Lundstedt varit tidigare VD för Mekonomen (numera Meko) mellan 2007-2015. Lock-up löper även ut för vice VD Martin Daniels (äger aktier för 16,5 Mkr) samt operativ chef Krister Duwe (22,6 Mkr). Första handelsdag efter lock-up-avtalen löpt ut är måndag 31 oktober.

BHG Group

E-handlaren och serieförvärvaren BHG Group har haft det rejält motigt på börsen i takt med att näthandeln har tappat och multiplarna för serieförvärvarna har kontraherat. På måndag löper lock-up som omfattar aktier värda 1,5 Mkr ut. Beloppet i säg är inte betydande. Men om insiders trots kursnedgången (-82%) i år skulle sälja aktier så hade det varit ett dåligt tecken.

Sinch

Kommunikationsbolaget Sinch har också haft det tufft på börsen senaste året (-78% i år). Tisdag 1 november löper lock-up ut för säljarnas av bolaget MessengerPeople. Aktierna är värda drygt 21 Mkr. Beloppet är i säg, likt BHG, inte betydande för aktien. Däremot skulle en försäljning också varit ett negativt signalvärde.

Humble Group

Humble utvecklar, tillverkar och säljer hållbara konsumentprodukter. Tandborstar utan plast är en viktig produktgrupp. Bolaget är en serieförvärvare och uppbyggt genom ett 40-tal förvärv. Omsättningen uppgår till omkring 4 miljarder.

I våras förvärvade Humble Group den operativa bolaget MedicaNatumin AB genom ett inkråmsförvärv. MedicaNatumin åtog sig att återinvestera en del av köpeskillingen i Humble-aktier. Det börsnoterade bolaget MedicaNatumin driver nu ingen verksamhet och har bytt namn till Nimutan AB. Den 6 november löper lock-up-avtal ut för de aktier Nimutan äger i Humble. Nimutan kommer att dela ut Humble-aktier till sina ägare. Mer detaljer finns i detta pressmeddelande.

Candles Scandinavia

Candles Scandinavia tillverkar och säljer doftljus. Största delen av intäkterna kommer från kontraktstillverkning. Torsdagen den 3 november löper lock-up som omfattar hela 82% av aktierna ut. Bland annat VD Viktor Garmiani som är största ägare med drygt 46% av aktierna (värda 240 Mkr).

Även styrelseledamöterna Petter Berggren och Lennart Larssons lock-up löper ut. De är näst största och tredje största ägare med 13,4% respektive 13,3% av aktierna i bolaget.

Nyligen gjorde Candles en riktad emission och skrev ett femårsavtal värt hela 825 Mkr med en större internationell kund. Samtidigt gjordes en riktad emission som tillförde bolaget 42 Mkr.

Readly

Readly erbjuder en digital prenumerationstjänst som ger tillgång till obegränsad läsning av magasin och tidskrifter. Vi på Affärsvärlden var negativa och avrådde från att teckna aktier vid noteringen. Aktien är ned cirka 90% från IPO hösten 2020.

I januari i år fick Maria Hedengren lämna VD-posten. Mats Brandt som tidigare varit VD på Hemnet och blomsterförmedlare Euroflorist tog över. Aktier som omfattar drygt 1,4% av aktierna löper ut torsdagen den 3 november. Själva beloppet (3,6 Mkr) är i detta fall heller inte betydande. Men signalvärdet om ägarna skulle sälja desto större.

Nedan finns tidigare kommentarer kring tidigare lock-up-avtal som löpt ut.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser