Lock-up: Säljtryck i havererad IPO?

Kommande veckor löper lock-up-avtal ut för ägarna i Savelend, Immunovia, Xbrane och Hubbster.
Lock-up: Säljtryck i havererad IPO? - Lock-up
Trader man using tablet computer and digital lock icon hologram with circle binary numders and world map. Cyber security and digital protection concept. Foto: vetkit - stock.adobe.com

När bolag börsnoteras eller gör en riktad emission brukar vanligtvis de större ägarna ingå så kallade lock-up-avtal som innebär att de inte får sälja sina aktier under en period, ofta 6 eller 12 månader. När dessa avtal löper ut finns risken att ägarna väljer att sälja sina aktier vilket kan pressa kursen.

Efter tabellen nedan kommenterar vi en rad bolag som har ägare där lock-up-perioden löper ut under kommande veckor.

Savelend

Savelend driver en plattform som gör det möjligt för privatpersoner att direktinvestera i krediter.

Aktien noterades på First North i juni 2021 och teckningskursen var 7,50 kr. Aktien handlas idag kring 7,30 kr.

Den 13 augusti löper lock-up ut som omfattar 4,6% av kapitalet. Det avser elfte största ägare Alexander Lidén med 2,1% av aktierna (8,4 Mkr) samt bolagen Niland Invest och Renil, som vardera äger 1,2% av aktierna som är värda runt 4,8 Mkr.

Immunovia

Lördagen den 19 augusti går lock up ut i läkemedelsutvecklingsbolaget Immunovia. Det avser 5,4% av kapitalet. Bland annat Carl Borrebaeck som äger 3,8% av aktierna och styrelseledamot Hans Johansson med drygt 1,4% av aktierna rätt att sälja.

Xbrane Biopharma

Några dagar senare på måndagen den 21 augusti löper lock ut i läkemedelsbolaget Xbrane Biopharma. Det avser en rad ägare och totalt 18% av kapitalet. Bland annat största ägarna i form av Serendipity Group som har 10% av aktierna.

Samt fjärde största ägare Stada Arzneimittel, som är ett stort tyskt läkemedelsbolag. Stada har 5,4% av aktierna.

Även VD Martin Åmark som äger 0,6% av aktierna har rätt att sälja.

Hubbster

Hubbster Group är ett mjukvarubolag med en plattform för att driva igenom förändring- och utvecklingsarbete i organisationer på ett effektivt sätt. Bolaget noterades på NGM i februari 2022. Teckningskursen var då 7,80 kronor.

Vi på Affärsvärlden lockades inte av Hubbster då bolaget var relativt nybildat och att värderingen var hög. Rådet blev teckna-ej. Aktien är ned drygt 70% från IPO och handlas idag kring 2,3 kronor per aktie (50 Mkr i börsvärde).

Lock up som omfattar 53,7% av kapitalet löper ut onsdagen den 23 augusti och omfattar åtta av bolagets tio största ägare. Bland annat Fredrik Skarke som är största ägare med drygt 24% av aktierna. Skarke var tidigare ordförande i Hubbster. Idag är det Fredriks fru Anna Skarke som är ordförande i Hubbster.

Nedan finns kommentarer kring tidigare lock-up-avtal som löpt ut.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från AMF
Annons från Carnegie Fonder