Kommentar Lock-up-avtal
Lock-up: Säljläge i IPO-floppen?
När bolag börsnoteras eller gör en riktad emission brukar vanligtvis de större ägarna ingå så kallade lock-up-avtal som innebär att de inte får sälja sina aktier under en period, ofta 6 eller 12 månader. När dessa avtal löper ut finns risken att ägarna väljer att sälja sina aktier vilket kan pressa kursen.
Efter tabellen nedan kommenterar vi en rad bolag som har ägare där lock-up-perioden löper ut under kommande veckor.
Binero Group
Binero är en leverantör av digitala infrastrukturtjänster för små- och medelstora företagskunder.
Lock up för VD Stefan Andersson som är fjärde största ägare med 9,2% av aktierna går ut lördag 18 november. Men även femte största ägare Jonas Feist (8,9%) har rätt att sälja.
Thunderful Group
Onsdagen den 22 november går lock up ut för en rad ledningspersoner i spelkoncernen Thunderful. Bakgrunden är att det nu gått tre år sedan Thunderful noterades på börsen. Då var teckningskursen 50 kronor. Idag handlas aktien kring 6 kronor.
Största ägare tillika grundare Owe Bergsten med 25,5% av aktierna har rätt att sälja. Det har även näst största ägare (6,2%) Brjann Sigurgeirsson som var VD december 2019 till augusti 2022. Även tredje största ägare (6,1%) i form av spelutvecklingschef Klaus Lyngeled har möjlighet att sälja. Samt en rad andra ledningspersoner med mindre ägande.
Nivika Fastigheter
Fastighetsbolaget Nivika noterades i november 2021 (teckningskurs 85,50 kr). Bolagets bestånd består av en blandning av industri, bostäder, kontor och annat. Fokus är på södra Sverige och städer som Jönköping, Värnamo och Växjö.
Näst största ägare Värnanäs AB med 12,3% av kapitalet och 25,3% av rösterna har rätt att sälja då det gått två år sedan IPO. Värnanäs ägs av makarna Niclas Bergman (VD) och Viktoria Bergman (ledamot) som grundade Nivika år 2000.
Humble Group
Söndagen den 25 november löper lock up ut i serieförvärvaren Humble. Det avser Candleholder AB som är 29 största ägare med aktier för 11,8 Mkr (0,3% av kapitalet).
Nodebis Applications
Nodebis Applications är ett IT-bolag utvecklar digitaliseringstjänster för beslutsstöd samt applikationer för bland annat tillgänglighet och optimering av resurser. Kunderna är små- och medelstora företagskunder samt offentliga aktörer. Koncernen omsätter runt 50 Mkr i årstakt. Nodebis noterades på NGM via en direktnotering i december 2022.
Lördagen den 2 december går inlåsningen ut för största ägare Alfanode AB (65,7%) som kontrolleras av Lars Save, troligen mest känd som VD för Bisnode år 1989-2008. Även styrelseledamot Johan Sandwall som är näst största ägare med 7,1% har rätt att sälja. Samt VD Lena Sundsvik (1,6%) och en rad andra ledningspersoner.
LumenRadio
Teknikbolaget LumenRadio säljer lösningar för trådlös kommunikation. Bolaget noterades på First North i december ifjol. Teckningskursen var då 48 kronor. Aktien har utvecklats riktigt starkt och handlas nu kring 155 kronor.
Lördag 2 december går säljförbudet ut för bland annat Chalmers Tekniska Högskola som är största ägare med 17,3% av aktierna. Även styrelseledamot Nicolas Hassbjer (tidigare VD på HMS Networks) som har 6,6% av aktierna har rätt att sälja. Ordförande Magnus Terrvik (3,5%) och VD Alexander Hellström (3,2%) har även de lock-up som löper ut.
Viva Wine Group
Viva Wine är Sveriges största vinimportör med 300 anställda som står för 26% av allt vin som säljs via Systembolaget. Även i Norge och Finland är man stora på monopolen. Viva Wine gjorde IPO i december 2021, nu har det gått två år sedan IPO. Teckningskursen vid noteringen var 49 kronor, idag står aktien i 32,50 kr.
Måndagen den 4 december löper lock up ut för ägarna. Bland annat största ägare tillika VD Emil Sallnäs med 26,3% av aktierna. Även affärsutvecklingschef Björn Wittmark som är näst störst genom sitt ägarbolag Vin & Vind AB (26,3% av aktierna) har rätt att sälja. Tredje största ägare John Wistedt med 10% (VD för dotterbolaget Wine Team Global) har också lock-up som löper ut.
Nedan finns kommentarer kring tidigare lock-up-avtal som löpt ut.
- Lock up: 8 maj – 2 juni. Egetis Therapeuetics, Catena och Embracer Group.
- Lock up: 3 juni – 16 juni. Emilshus, Savelend Group, Guard Therapeutics och Engcon.
- Lock up: 30 juni – 21 juli. My Beat, Senzime, Alpcot Holding, Humble Group, Hoi Publishing, Chosa Oncology, Acroud och Tura Group
- Lock up: 15 juli – 8 augusti. Avsåg bland annat Online Brands Nordic, CS Medica, Ovzon och Iconovo.
- Lock up: 9 augusti – 13 augusti. Northgold, Smart Valor och JM.
- Lock up: 14 augusti – 23 augusti. Immunovia, Xbrane och Hubbster.
- Lock up 24 augusti – 13 september. Europris, EQT, Söder Sportfiske, Raketech, Inission och Swedish Logistic Property.
- Lock up 14 september – 21 september. Beijer Ref, Sagax och Vestum.
- Lock up 22 september – 7 oktober. Biosergen, Acarix och Vo2 Capital.
- Lock up 8 oktober – 2 november. Smart Eye, Advanced SolTech Sweden och Senzagen.
- Lock up 3 november – 18 november. Rejlers, 4C Group, Kebni, Norditek, Upgrade Invest Nordic.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser