Kommentar Lock-up-avtal
Lock-up: Säljer storägarna?
När bolag börsnoteras eller gör en riktad emission brukar vanligtvis de större ägarna ingå så kallade lock-up-avtal som innebär att de inte får sälja sina aktier under en period, ofta 6 eller 12 månader. När dessa avtal löper ut finns risken att ägarna väljer att sälja sina aktier vilket kan pressa kursen.
Efter tabellen nedan kommenterar vi en rad bolag som har ägare där lock-up-perioden löper ut under kommande veckor. Vi går även igenom större lock-up-avtal som löpt ut senaste halvåret samt som löper ut de kommande sex månaderna.
NCC
Familjen Ax:son Johnsons investmentbolag Nordstiernan är fjärde största ägare i byggbolaget NCC med 3,65% av rösterna och 17,85% av rösterna. Onsdagen den 31 januari löper lock-up ut för Nordstiernan.
Bakgrunden till lock-up-avtalet är att Nordstiernan i december 2023 sålde delar av sitt innehav.
W5 Solutions
W5 Solutions utvecklar, tillverkar och säljer högteknologiska system och lösningar till myndigheter och företag. Kunder är exempelvis försvaret, polisen, räddningstjänsten och kustbevakningen. Några välkända kunder är Försvarets Materielverk (Försvarsmakten) och Saab.
Den 31 januari löper lock-up ut för ArcQor Holding som är sjunde största ägare med 4,72% av aktierna.
Swedencare
Swedencare utvecklar, tillverkar och säljer kosttillskott för husdjur. Produktportföljen består bland annat av foder, schampo och munhygienprodukter.
För två år sedan förvärvade Swedencare det amerikanska bolaget NaturVet för drygt 4,1 miljarder av grundaren Scott Garmon som delvis tog betalt i aktier (då motsvarande 440 Mkr). Torsdagen den 1 februari har Scott Garmon rätt att sälja sitt innehav. Garmon är sjunde största ägare Swedencare med 2,35% av bolaget värt 235 Mkr.
Refine Group
Refine är ett e-handelsbolag som noterades på First North hösten 2023 genom ett omvänt förvärv av Spherio Group. Lördagen den 3 februari går lock-up ut för en två mindre ägare Sofadi Equity AB (1,56%) samt Benoomi AB (1,56%).
Ambea
Ambea är ett av Skandinaviens största privata omsorgsbolag med verksam i Sverige, Norge och Danmark.
Actor som samägs av KKR och Triton är största ägare med drygt 17% av aktierna i Ambea. Torsdagen den 8 februari har Actor rätt att sälja aktier. Actor ingick lock-up-avtalet i slutet av november 2023 då de minskade sitt innehav från 26,5% till 17%.
Savelend Group
Stockholmsföretaget Savelend Group driver plattformen med samma namn som gör det möjligt för bredare grupper att direktinvestera i krediter som ett alternativ till börsen. Savelend agerar alltså mellanhand och kopplar samman låntagare med investerare. Ofta kallat peer-to-peer-lån. Företaget är alltså en förmedlare mellan låntagare och investerare och är inte självt exponerat för kreditrisken.
Lördagen den 10 februari har en trio ägare rätt att sälja. Det avser Alexander Lidén (2,14%), Niland Invest AB (1,24%) och Renil AB (1,24%).
Sagax
Sagax är Stockholmsbörsens största fastighetsbolag sett till börsvärde.
Söndagen 11 februari löper lock-up ut för en rad ledningspersoner. Bland annat VD David Mindus (16,9%) och ordförande Staffan Salén (8%) rätt att sälja. Då har det gått tre månader sedan Sagax gjorde en riktad emission på 2,1 miljarder.
Nedan finns kommentarer kring tidigare lock-up-avtal som löpt ut.
- Lock up 24 augusti – 13 september. Europris, EQT, Söder Sportfiske, Raketech, Inission och Swedish Logistic Property.
- Lock up 14 september – 21 september. Beijer Ref, Sagax och Vestum.
- Lock up 22 september – 7 oktober. Biosergen, Acarix och Vo2 Capital.
- Lock up 8 oktober – 2 november. Smart Eye, Advanced SolTech Sweden och Senzagen.
- Lock up 3 november – 18 november. Rejlers, 4C Group, Kebni, Norditek, Upgrade Invest Nordic.
- Lock up 1 december – 14 december. Nodebis Applications, LumenRadio, Viva Wine, Ferroamp och Fragbite Group.
- Lock up 15 december – 4 januari. Embracer och Vår Energi.
- Lock up 5 – 12 januari. Egetis Therapeutics, Scandinavian Astor Group.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser