Lock-up: Säljer huvudägare efter kurskollapsen?

Kommande veckor löper lock-up-avtal ut för ägare i EQT, ODI Pharma och Xbrane Biopharma. Tidigare under månaden löpte lock-up ut för Altor i RevolutionRace.
Lock-up: Säljer huvudägare efter kurskollapsen? - Lock-up
Trader man using tablet computer and digital lock icon hologram with circle binary numders and world map. Cyber security and digital protection concept. Foto: vetkit - stock.adobe.com

När bolag börsnoteras eller gör en riktad emission brukar vanligtvis de större ägarna ingå så kallade lock-up-avtal som innebär att de inte får sälja sina aktier under en period, ofta 6 eller 12 månader. När dessa avtal löper ut finns risken att ägarna väljer att sälja sina aktier vilket kan pressa kursen.

Efter tabellen nedan kommenterar vi en rad bolag som har ägare där lock-up-perioden löper ut under kommande veckor.

EQT

Jean Eric Salata som är näst största ägare och chef för EQT:s asiatiska verksamhet har en lock-up som löper ut 31 augusti.
Salata äger 9,6% av aktierna i EQT, ett innehav värt hela 40,5 miljarder kronor. Under 2024 har Salata ökat sitt innehav. 

Under det senaste året har insynspersoner köpt aktier för 282 Mkr. Försäljningarna uppgår till drygt 2,8 miljarder jämförelsevis.

ODI Pharma

ODI Pharma är ett bolag verksamt inom medicinska cannabisprodukter. Affärsidén är att importera cannabis till Polen och där bygga upp ett varumärke på den medicinska marknaden. Aktien noterades i januari 2020. Teckningskursen var då 9,20 kronor per aktie. Idag står aktien i 5,60 kr per aktie.

Niclas Kappelin som är näst största ägare med 26,5% av aktierna har en lock-up som löper ut fredagen den 6 september. Kappelin ingick lock-up-avtal i december 2023 då han förvärvade hudvårdsmärket Kandol från Odi Pharma.

Xbrane Biopharma

Ashkan Pouya som är största ägare i läkemedelsutvecklingsbolaget Xbrane har rätt att sälja aktier måndagen den 9 september. Pouya är mest känd som grundare av Serendipity Group. En rest av Serendipity är börsbolaget Sdiptech.

Xbrane har kraschat på börsen i år och är ned 98% efter flera negativa nyheter med försenade studier, ansökningar och avbrutna samarbeten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser