Kommentar Lock-up-avtal
Lock-up: Säljer efter storaffären?
När bolag börsnoteras eller gör en riktad emission brukar vanligtvis de större ägarna ingå så kallade lock-up-avtal som innebär att de inte får sälja sina aktier under en period, ofta 6 eller 12 månader. När dessa avtal löper ut finns risken att ägarna väljer att sälja sina aktier vilket kan pressa kursen.
Efter tabellen nedan kommenterar vi en rad bolag som har ägare där lock-up-perioden löper ut under kommande veckor.
CTEK
Måndag 19 juni går lock ut i CTEK. Bolaget säljer utrustning för batteriladdning. CTEK noterades i september 2021 teckningskursen var då 69 kr och aktien fick en flygande start på börsen med en dubblering. Därefter har CTEK haft operativa problem och aktien står nu kring 20 kronor.
Cirka 34% av aktierna som är under lock up går ut. Bland annat för största ägarna i form av investmentbolaget Latour med 30,6%. Men även ordförande Hans Stråberg som äger 2,0% av bolaget, har rätt att sälja.
Buyersclub
Tisdag 20 juni löper lock ut för 10,8% av aktierna i Buyersclub. Det omfattar bland annat Andreas Önstorp som äger 3,3% av aktierna samt VD Emil Henriksson med 2,9%.
Buyersclub driver en e-handelssajt med samma namn som erbjuder mer än 100 000 produkter inom en rad olika kategorier som heminredning, kläder och husdjursprodukter. Företaget är baserat i Stockholm med 15 anställda och startade 2015. Aktien noterades på First North i juni 2022. Teckningskursen var då 8,70 kr. Aktien har mer än halverats sedan IPO och handlas nu kring 3,30 kr.
Alcadon Group
Cirka 7% av aktierna löper ut i Alcadon på tisdag. Bolaget distribuerar produkter till kommunikationsnät.
Bland annat har styrelseledamot Susanne Stengade, som är femte största ägare med drygt 4,5% av aktierna, rätt att sälja. Lock-up löper även ut för VD Sonny Mirborn som har 0,54% av aktierna värda kring 5 Mkr.
Cibus
Onsdag den 21 juni går lock ut i fastighetsbolaget Cibus ut, som omfattar cirka drygt 0,10% av aktierna. Det avser bland annat VD Sverker Källgården som äger aktier för 5,2 Mkr samt CFO Pia-Lena Olofsson som äger aktier för 0,8 Mkr.
I love Lund
I Love Lund är ett investeringsbolag som direktnoterades på Spotlight i september ifjol. Som namnet antyder är bolaget Lundabaserat och investerar endast i bolag med anknytning till Lund. Portföljen består av ett femtiotal bolag. Merparten är onoterade, i ett tidigt utvecklingsskede.
Cirka 44% av aktierna som är under lock up löper ut 23 juni. Det avser samtliga av bolagets sju största ägare. Inklusive ordförande Anders Dahlin som har knappt 4% av kapitalet. Men även VD Björn Englund med 3,1% av aktierna.
I samband med noteringen i höstas säljstämplade vi på Affärsvärlden aktien. Det var helt rätt då I Love Lund mer än halverats på börsen sedan dess.
CDON Group
I februari i år aviserade CDON som driver nordens största marknadsplats med samma namn, att bolaget går ihop med konkurrenten Fyndiq. Vi på Affärsvärlden hade sedan hösten 2022 ett säljråd på aktien som vi slopade i samband med att affären aviserades. CDON-aktien hade då sjunkit drygt 40%. Med facit i hand skulle vi haft kvar säljrådet då aktien fortsatt ned ytterligare cirka 20%.
Måndagen den 26 juni går lock ut som omfattar cirka 38% av aktierna. Det avser bland annat näst största ägare Rite Ventures som har 14,6% av aktierna. Men även tredje största ägare Karl-Johan Persson som har 6,4% av aktierna.
CINT
Den 28 juni har Patrick Comer som är styrelseordförande i Cint rätt att sälja sina aktier. Comer är sjunde största ägare med 3,4% av kapitalet.
Cint-aktien noterades på börsen i februari 2021 (teckningskurs 72 kr). Aktien gick initialt starkt men därefter har Cint fått operativa problem och aktien har havererat totalt på börsen. Nu handlas aktien kring 8,90 kronor vilket är nedgång på cirka 80% senaste året.
Största ägarna i form av riskkapitalbolaget Nordic Capital halverade sitt innehav från 16 till 8% någon månad innan bolagets vinstvarning i januari 2023. Försäljningen gjordes till kurser kring 58 kronor per aktie. Trots kursfallet lyser köpen med sin frånvaro från Nordic Capital. Övriga insiders har köpt aktier för drygt 31 Mkr senaste halvåret.
My Beat
My Beat är en svensk virtuell mobiloperatör som hyr kapacitet för mobiltelefoni och mobil datatrafik i Telenors mobilnät. Företaget startades 2015 av en duo som tidigare drivit ett liknande bolag i Norge, Hello AS.
Fredagen den 30 juni löper lock-up ut för Kristoffer Engardt som är tredje största ägare med 8,2% samt SmartHome4U Sweden AB som är fjärde störst med drygt 7,8% av aktierna. My Beat har rasat drygt 70% på börsen senaste året.
Nedan finns kommentarer kring tidigare lock-up-avtal som löpt ut.
- Lock up: 26 september – 3 oktober 2022 som omfattade ägarna i bland annat Storskogen, Truecaller och Wästbygg.
- Lock up: 4 oktober – 16 oktober. Däribland Nordisk Bergteknik, Vestum och Byggfakta.
- Lock up: 17 oktober – 27 oktober. Avsåg bland annat Volvo Cars, Pagero och Medhelp.
- Lock up: 28 oktober – 9 november. Omfattade bland annat ägare i BHG Group, Humble Group, Sinch och Synsam.
- Lock up: 10 november – 25 november. Ägare i SignUp Software, 4C Group, Bubbleroom, Opter, Nordnet och Egetis Therapeutics.
- Lock up: 26 november – 11 december. Omfattade Klarabo, Nivika Fastigheter, Emilshus, Permascand, Norva24 och Adtraction.
- Lock up: 12 december – 23 december. Ägare i W5 Solutions, EPTI, Nordic Asia och Enad Global 7.
- Lock up: 24 december – 26 januari. Avsåg bland annat eEducation Albert, Sdiptech och Checkin.
- Lock up: 27 januari – 14 februari. Acast, Fractal Gaming Group, Cint, Savelend och Hanza.
- Lock up: 15 februari – 25 februari. Pharmiva, Lyckegård, SignUp Software, Sivers Semiconductors och Move About Group.
- Lock up: 26 februari – 13 mars. Desenio, Carasent och Embracer.
- Lock up: 14 mars – 27 mars. SynAct Pharma, Hansa Biopharma, Northgold och CombinedX.
- Lock up: 28 mars – 11 april. Bawat Water, Enad Global 7, Oneflow, Tendo och Humble Group.
- Lock up: 12 april – 23 april. Dignitana, Cinis Fertilizer, Eurocine Vaccines och Candles Scandinavia.
- Lock up: 24 april – 7 maj. TBD30, Promimic, SEB och OX2.
- Lock up: 8 maj – 2 juni. Egetis Therapeuetics, Catena och Embracer Group.
- Lock up: 3 juni – 16 juni. Emilshus, Savelend Group, Guard Therapeutics och Engcon,
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser