Lock-up: Risk att största ägaren säljer

Kommande veckor löper lock-up-avtal ut för ägarna i bland annat Bawat Water, Enad Global 7, Oneflow, Tendo och Humble Group.
Lock-up: Risk att största ägaren säljer - Lock-up
Trader man using tablet computer and digital lock icon hologram with circle binary numders and world map. Cyber security and digital protection concept. Foto: vetkit - stock.adobe.com

När bolag börsnoteras eller gör en riktad emission brukar vanligtvis de större ägarna ingå så kallade lock-up-avtal som innebär att de inte får sälja sina aktier under en period, ofta 6 eller 12 månader. När dessa avtal löper ut finns risken att ägarna väljer att sälja sina aktier vilket kan pressa kursen.

Efter tabellen nedan kommenterar vi en rad bolag som har ägare där lock-up-perioden löper ut under kommande veckor.

Bawat Water

Bawat Water Technologies är ett danskt bolag verksamt inom desinficering av ballastvatten. Fartyg använder vatten för stabilisering när de färdas utan last. Aktien noterades på First North ifjol. Vi på Affärsvärlden lockades inte och rekommenderade “teckna-ej”. Sedan IPO har aktien sjunkit med över 70%.

Onsdagen den 29 mars löper lock-up ut för en rad ledningspersoner som omfattar totalt 70% av aktierna. Samtliga av bolagets fyra största ägare omfattas. VD Klaus Nyborg är tredje största ägare med 15,1% av aktierna. Inga insiders har hitintills köpt eller sålt aktier sedan IPO.

Enad Global 7

Enad Global 7, eller EG7 är en koncern inom dator-, konsol- och mobilspel. Fredagen den 31 mars går lock-up som omfattar 10% av aktierna ut. Det avser Settecento LTD som är största ägare med just 10%.

Settecento är ett Cypernregistrerat bolag med ryska kopplingar som blev ägare när EG7 förvärvade den ryska spelförläggaren Innova under 2021. Innova såldes sedermera för en bråkdel av det ursprungliga priset som följd av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Då EG7 nu sålt Innova finns det alltså en risk att Settecento också vill avyttra hela sitt innehav i Enad Global 7.

Oneflow

OneFlow är ett mjukvarubolag som utvecklar, säljer och implementerar system för avtalshantering. Konkret handlar det alltså om lösningar för att hantera avtal, före, under och efter ett avtal har signerats.

Aktien noterades på First North i april ifjol (upp drygt 4% sedan dess). Måndagen den 3 april går lock-up ut för ett antal ledningspersoner. Det motsvarar totalt sett knappt två tredjedelar av aktierna (65,5%) värda cirka 800 Mkr. Däribland Anders Hamnes som är VD och största ägare med 20,8% av aktierna samt ordförande Lars Appelstål som är näst största ägare med 18,9%.

Bengt Nilsson som är grundare av affärssystembolaget IFS och som numera är VD för börsnoterade Pagero äger 5,9% av aktierna värda knappt 70 Mkr. Igår (23/3) publicerade vi en analys av Pagero som finns att läsa via denna länk.

Future Gaming Group

Future Gaming Group är verksamma inom  prestationsbaserad marknadsföring (på branschspråk kallat affiliatemarknadsföring). Torsdagen 6 april löper lock up ut för bolagets klart dominerande ägare Frederik Cardel Falbe-Hansen som har 81,4% av aktierna, varav 51% omfattas av lock-up, som alltså nu löper ut. Resterande innehav (cirka 30% av kapitalet) är inte under lock-up. FGG-aktien har sjunkit 60% senaste året.

Tendo

Tendo utvecklar en så kallad exoskletthandske, ett medicintekniskt hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning i händerna till följd av en ryggmärgsskada.

Aktien noterades på Spotlight ifjol och är ned 80% sedan dess. Lock-up som omfattar 57% av aktierna löper ut torsdagen den 6 april.

Det avser bland annat största ägare tillika VD Sofie Woge (19,5%). Medgrundarna Robin Gustafsson och Pontus Renmarker som äger knappt 9,4% vardera, har också rätt att sälja.

Humble Group

Humble utvecklar, tillverkar och säljer hållbara konsumentprodukter. Tandborstar utan plast är en viktig produktgrupp. Bolaget är en serieförvärvare och uppbyggt genom ett 40-tal förvärv. Tisdagen den 11 april går lock-up som omfattar 0,31% av aktierna ut. Det innefattar fyra mindre ägare som har vardera har aktier värda 1,5 – 1,9 Mkr.

Nedan finns kommentarer kring tidigare lock-up-avtal som löpt ut.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold