Lock-up: Risk att EQT trycker på säljknappen igen

Kommande veckor löper lock-up-avtal ut för ägarna i Beijer Ref, Sagax och Vestum.
Lock-up: Risk att EQT trycker på säljknappen igen - Lock-up
Trader man using tablet computer and digital lock icon hologram with circle binary numders and world map. Cyber security and digital protection concept. Foto: vetkit - stock.adobe.com

När bolag börsnoteras eller gör en riktad emission brukar vanligtvis de större ägarna ingå så kallade lock-up-avtal som innebär att de inte får sälja sina aktier under en period, ofta 6 eller 12 månader. När dessa avtal löper ut finns risken att ägarna väljer att sälja sina aktier vilket kan pressa kursen.

Efter tabellen nedan kommenterar vi en rad bolag som har ägare där lock-up-perioden löper ut under kommande veckor.

Beijer Ref

Tisdagen den 19 september löper lock up ut i kylgrossisten Beijer Ref. Det avser EQT som är största ägare med 19,2% av kapitalet samt 21,0% av rösterna. EQT har varit största ägare i bolaget sedan hösten 2020 och minskade sitt innehav i Beijer Ref i somras, se pressmeddelande. Kanske trycker EQT på säljknappen igen nu när de återigen har möjlighet att sälja aktier?

Vi på Afv har ett neutralt råd på Beijer Ref.

Sagax

Samma dag den 19 september går lock up ut i fastighetsbolaget Sagax, omfattande 28,6% av kapitalet. Majoriteten av aktierna avser VD tillika största ägare David Mindus med drygt 17% av kapitalet samt näst största ägare i form av Staffan Salén med 8,4% av aktierna. Även en rad andra nyckelpersoner har rätt att sälja. Exempelvis CFO Björn Garat som äger 0,5% av aktierna.

När vi synade Sagax i somras löd slutklämmen: “Även om vi ser Sagax som en väldigt skicklig aktör tycker vi att en värdering runt P/E 35 är för högt för att kännas lockande”. Vårt råd är neutral.

Vestum

Onsdagen den 20 september löper lock up ut i serieförvärvaren Vestum. Bolaget förvärvar specialistbolag med exponering mot byggindustri och infrastruktur. Mestadels personalintensiva tjänstebolag – ofta inom installation och entreprenader. Exempelvis äger koncernen VVS- och elinstallatörer, installatörer av ljudabsorberande undertak och bolag som gör spårarbeten för järnväg, renoverar innergårdar med mera.

Det är säljarna av bolaget Ekmans Ståldörrar, som fick betalt i aktier och nu äger 0,6% av aktierna värda drygt 8 Mkr, som har rätt att sälja.

Dagen därpå den 21 september har två mindre ägare rätt att sälja. Det är GM Investment Group som äger 0,3% (värda 4,8 Mkr) samt Isakin AB som har 0,14% (2,1 Mkr).

Nedan finns kommentarer kring tidigare lock-up-avtal som löpt ut.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold