Kommentar Lock-up-avtal
Lock-up: Laddar för sälj?
När bolag börsnoteras eller gör en riktad emission brukar vanligtvis de större ägarna ingå så kallade lock-up-avtal som innebär att de inte får sälja sina aktier under en period, ofta 6 eller 12 månader. När dessa avtal löper ut finns risken att ägarna väljer att sälja sina aktier vilket kan pressa kursen.
Efter tabellen nedan kommenterar vi en rad bolag som har ägare där lock-up-perioden löper ut under kommande veckor.
Sivers Semiconducters
Den 3 juni löper lock ut för 0,4% av aktierna i Sivers Semiconducters. Det omfattar hela innehavet för VD Anders Strom (0,2%) samt CFO Håkan Rippe (0,18%).
Embracer Group
8% av aktierna löper ut i datorspelskoncernen Embracer den 3 juni. Det avser näst största ägare i bolaget Savvy Gaming Group. Aktien har varit i ropet senaste veckorna då bolaget sänkt sina prognoser. Aktien är ned 43% sedan årsskiftet samt 69% sett över ett år.
Emilshus
Torsdagen den 8 juni går lock ut i fastighetsbolaget Emilshus ut, som omfattar knappt 1% av aktierna. Det avser bland annat VD Jakob Fyrbergs privata ägande om 1,1 Mkr. Däremot avser det inte Fyrbergs ägande via bolaget Aptare Holding som är största ägare med 22% av aktierna (ägs tillsammans med projektchef Pierre Folkesson).
Lock-up för näst största ägaren Sagax och tredje största ägare NP3 Fastigheter löper ut om ett år.
Emilshus noterades på Stockholmsbörsen för ett år sedan. Afv landade då i en neutral hållning. Aktien är ned drygt 10% från IPO.
Savelend Group
Savelend är en förmedlare av låntagare och investerare och noterades på First North i juni 2021. Bolaget är inte själva exponerade mot kreditrisken.
26,5% av aktierna som är under lock up löper ut 9 juni. Det avser VD tillika grundare Ludwig Pettersson som är största ägare med 19,4%. Samt investeraren Per Wolf via sitt ägarbolag P&N Wolf Marketing AB som är tredje största ägare med 7,15% av aktierna.
Guard Therapeutics
Söndag 11 juni går lock ut i läkemedelsutvecklingsbolaget Guard Therapeutics. Det omfattar cirka 28% av aktierna och avser bland annat största ägare tillika EQT-grundaren Jan Ståhlberg som har 16,4% av aktierna. Men även näst största ägare i form av fastighetsmagnaten Rutger Arnhult med 11% av aktierna.
Engcon
Engcon tillverkar och säljer utrustning till grävmaskiner och då framför allt en så kallad tiltrotator. Den kan beskrivas som ”handleden” som snurrar grävmaskinens skopa eller verktyg. Bolaget noterades på Stockholmsbörsen ifjol och har mer än dubblerats sedan notering. Engcon utnämndes till Årets IPO 2022 av Affärsvärlden.
69% av aktierna som är under lock-up löper ut måndagen den 12 juni. Det avser bland andra största ägare tillika grundare Stig Engström med 35,4% av aktierna samt Monica Engström (tidigare gift med Stig) som äger 32,0% av aktierna.
Humble
Torsdagen den 15 juni löper lock-up ut för för en rad mindre ägare i serieförvärvaren Humble Group. Totalt omfattar det 0,8% av aktierna. Humble har rasat drygt 60% på börsen senaste året.
CTEK
Måndag 19 juni går lock ut i CTEK. Bolaget säljer utrustning för batteriladdning. CTEK noterades i september 2021 teckningskursen var då 69 kr och aktien fick en flygande start på börsen med en dubblering. Därefter har CTEK haft operativa problem och aktien står nu kring 20 kronor.
Cirka 34% av aktierna som är under lock up går ut. Bland annat för största ägarna i form av investmentbolaget Latour med 30,6%. Men även ordförande Hans Stråberg som äger 2,0% av bolaget, har rätt att sälja.
Nedan finns kommentarer kring tidigare lock-up-avtal som löpt ut.
- Lock up: 26 september – 3 oktober 2022 som omfattade ägarna i bland annat Storskogen, Truecaller och Wästbygg.
- Lock up: 4 oktober – 16 oktober. Däribland Nordisk Bergteknik, Vestum och Byggfakta.
- Lock up: 17 oktober – 27 oktober. Avsåg bland annat Volvo Cars, Pagero och Medhelp.
- Lock up: 28 oktober – 9 november. Omfattade bland annat ägare i BHG Group, Humble Group, Sinch och Synsam.
- Lock up: 10 november – 25 november. Ägare i SignUp Software, 4C Group, Bubbleroom, Opter, Nordnet och Egetis Therapeutics.
- Lock up: 26 november – 11 december. Omfattade Klarabo, Nivika Fastigheter, Emilshus, Permascand, Norva24 och Adtraction.
- Lock up: 12 december – 23 december. Ägare i W5 Solutions, EPTI, Nordic Asia och Enad Global 7.
- Lock up: 24 december – 26 januari. Avsåg bland annat eEducation Albert, Sdiptech och Checkin.
- Lock up: 27 januari – 14 februari. Acast, Fractal Gaming Group, Cint, Savelend och Hanza.
- Lock up: 15 februari – 25 februari. Pharmiva, Lyckegård, SignUp Software, Sivers Semiconductors och Move About Group.
- Lock up: 26 februari – 13 mars. Desenio, Carasent och Embracer.
- Lock up: 14 mars – 27 mars. SynAct Pharma, Hansa Biopharma, Northgold och CombinedX.
- Lock up: 28 mars – 11 april. Bawat Water, Enad Global 7, Oneflow, Tendo och Humble Group.
- Lock up: 12 april – 23 april. Dignitana, Cinis Fertilizer, Eurocine Vaccines och Candles Scandinavia.
- Lock up: 24 april – 7 maj. TBD30, Promimic, SEB och OX2.
- Lock up: 8 maj – 2 juni. Egetis Therapeuetics, Catena och Embracer Group.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser