Kommentar Lock-up-avtal
Lock-up: Krockskadad aktie
När bolag börsnoteras eller gör en riktad emission brukar vanligtvis de större ägarna ingå så kallade lock-up-avtal som innebär att de inte får sälja sina aktier under en period, ofta 6 eller 12 månader. När dessa avtal löper ut finns risken att ägarna väljer att sälja sina aktier vilket kan pressa kursen.
Efter tabellen nedan kommenterar vi en rad bolag som har ägare där lock-up-perioden löper ut under kommande veckor.
Smart Eye
Smart Eye är en leverantör av lösningar för digital övervakning av framförallt ögonrörelser. Bolagets stora område är mjukvara för kamerabaserad förarövervakning (Driver Monitoring System eller kort DMS). Det är en mjukvara som analyserar bilder från en kamera för att detektera om bilföraren är trött eller ouppmärksam på vägen.
Torsdagen den 26 oktober går lock up ut för några ägare i bolaget. Dels tolfte största ägare i form av Uj Holding Aps som äger 1,6% av aktierna värda 24,6 Mkr. Dels trettonde största ägare Peter Hartzbech som är styrelseledamot i bolaget och har 1,50% av kapitalet (23,6 Mkr).
Dessutom har Holger Lunden rätt att sälja. Lunden äger 0,5% av aktierna, ett innehav värt 8,2 Mkr.
Bakgrunden till lock-up-avtalet i Smart Eye är att bolaget gjorde en riktad emission på 220 Mkr för två år sedan. Teckningskursen var då 183 kronor idag handlas Smart Eye-aktien kring 45 kronor.
Advance SolTech Sweden
Advance SolTech Sweden är en energiproducent av el som finansierar, äger och driver takmonterade solcellsanläggningar i Kina. Elen som produceras av bolaget säljs främst till fastighetsägarna.
Söndagen den 29 oktober löper lock up ut i bolaget. Det avser Soltech Energy Sweden som Advance Soltech knoppades av ifrån under 2021. Soltech Energy äger 32,4% av aktierna värda 126 Mkr. Soltech Energy är en serieförvärvare som köper bolag inom solcellsinstallation, takläggning, fasadrenovering och elinstallationer. Strax efter midsommar analyserade vi Soltech Energy och landade i ett säljråd.
Även Advanced Solar Power (Hangzhou) Inc som är näst största ägare i Advance Soltech med drygt 31% av aktierna har rätt att sälja.
Senzagen
Senzagen är ett bolag som utvecklar lösningar inom djurfri toxikologisk testning. Konkret handlar det om lösningar för att “driva omställningen från djurtester till metoder som bättre överensstämmer med hur människor biologiskt fungerar”.
Den 2 november går lock ut för styrelseledamot Marisa Meloni som äger 1,6% av aktierna värda 2,7 Mkr. Meloni är trettonde största ägare i Senzagen.
Nedan finns kommentarer kring tidigare lock-up-avtal som löpt ut.
- Lock up: 15 februari – 25 februari. Pharmiva, Lyckegård, SignUp Software, Sivers Semiconductors och Move About Group.
- Lock up: 26 februari – 13 mars. Desenio, Carasent och Embracer.
- Lock up: 14 mars – 27 mars. SynAct Pharma, Hansa Biopharma, Northgold och CombinedX.
- Lock up: 28 mars – 11 april. Bawat Water, Enad Global 7, Oneflow, Tendo och Humble Group.
- Lock up: 12 april – 23 april. Dignitana, Cinis Fertilizer, Eurocine Vaccines och Candles Scandinavia.
- Lock up: 24 april – 7 maj. TBD30, Promimic, SEB och OX2.
- Lock up: 8 maj – 2 juni. Egetis Therapeuetics, Catena och Embracer Group.
- Lock up: 3 juni – 16 juni. Emilshus, Savelend Group, Guard Therapeutics och Engcon.
- Lock up: 30 juni – 21 juli. My Beat, Senzime, Alpcot Holding, Humble Group, Hoi Publishing, Chosa Oncology, Acroud och Tura Group
- Lock up: 15 juli – 8 augusti. Avsåg bland annat Online Brands Nordic, CS Medica, Ovzon och Iconovo.
- Lock up: 9 augusti – 13 augusti. Northgold, Smart Valor och JM.
- Lock up: 14 augusti – 23 augusti. Immunovia, Xbrane och Hubbster.
- Lock up 24 augusti – 13 september. Europris, EQT, Söder Sportfiske, Raketech, Inission och Swedish Logistic Property.
- Lock up 14 september – 21 september. Beijer Ref, Sagax och Vestum.
- Lock up 22 september – 7 oktober. Biosergen, Acarix och Vo2 Capital.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser