Lock-up: Embracer, Sagax och Fortnox

Under 2024 löper riktigt stora lock-up-avtal ut för ägarna i bland annat Embracer, Sagax och Fortnox.
Lock-up: Embracer, Sagax och Fortnox - Lock-up
Trader man using tablet computer and digital lock icon hologram with circle binary numders and world map. Cyber security and digital protection concept. Foto: vetkit - stock.adobe.com

När bolag börsnoteras eller gör en riktad emission brukar vanligtvis de större ägarna ingå så kallade lock-up-avtal som innebär att de inte får sälja sina aktier under en period, ofta 6 eller 12 månader. När dessa avtal löper ut finns risken att ägarna väljer att sälja sina aktier vilket kan pressa kursen.

Efter tabellen nedan kommenterar vi en rad bolag som har ägare där lock-up-perioden löper ut under kommande veckor. Vi går även igenom större lock-up-avtal som löpt ut senaste halvåret samt som löper ut de kommande sex månaderna.

Cereno Scientific

Rättelse: I en tidigare version uppgavs att säljförbudet för en rad ägare i läkemedelsutvecklingsbolaget Cereno Scientific löpte ut söndagen den 31 december.

Lock-up-avtalet gick ut i samband med att bolaget offentliggjorde rapporten från datakvalitetskontrollen av CardioMEMS-mätningar vilken skedde den 13 oktober 2023.

Nosium

Nosium är ett investmentbolag som investerar inom tech, ekologiska produkter och hållbart. Aktien är noterad på NGM och börsvärdet är runt 10 Mkr.

Söndagen den 31 december går säljförbudet ut för Michel Issa Invest AB som äger knappt 14% av aktierna.

Embracer Group

Måndagen den 1 januari 2024 löper lock-up ut för grundaren och storägare Lars Wingefors i spelkoncernen Embracer. Wingefors är största ägare med 19,6% av kapitalet och 37,8% av rösterna.

Embracer gjorde en riktad emission på 2 miljarder kronor i somras (teckningskurs 25 kr) och i samband med det ingick Wingefors lock-up-avtal, som nu alltså löper ut. Vi på Afv har ett säljråd på Embracer.

Vestum

Vestum är en företagsgrupp inom bygg och anläggning som byggdes upp genom en vild förvärvsexpansion 2021-22 signerad ex-VD och huvudägare Conny Ryk, numera styrelseordförande.

Torsdagen den 4 januari går lock-up ut för Cap 61 AB som äger aktier för 9 Mkr (0,4% av kapitalet). Då har två år gått sedan Vestum förvärvade M.C.R. Mobile Container Repair AB, systerbolagen Glamco Containerservice AB och Conspect AB samt fastighetsbolaget Oceanterminalen Fastighetsförvaltning AB. Säljarna tog delvis betalt i aktier och har alltså snart rätt att sälja.

Egetis Therapeutics

Måndagen den 8 januari löper lock-up-avtal ut för några av de största ägarna i läkemedelsutvecklingsbolaget Egetis Therapeutics. Dels största ägare i form av investeringsbolaget Frazier Life Sciences som har 13,2% av aktierna, dels investeraren Peter Lindell som är tredje störst med 10,3%.

Några dagar senare, den 11 januari, har ytterligare ett antal ägare och ledningspersoner rätt att sälja. Däribland näst största ägare tillika ledamot Peder Walberg (11,5%), styrelseledamot Mats Blom (1,1%) samt VD Nicklas Westerholm (knappt 0,1% av aktierna motsvarande aktier för 1,2 Mkr). Egetis hette tidigare Pled Pharma.

Scandinavian Astor Group

Bolaget är en leverantör av produkter, tjänster och tillhörande tekniska lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet samt produkter för industrier. Produktportföljen består exempelvis av radarstörningssystem och kompositkomponenter och erbjuds till myndigheter och företag inom flyg-, fordons- och försvarsindustrin.

Fredagen den 12 januari  (1 år från notering) går säljförbudet ut för största ägare Lennart Sundberg (8%) och näst största ägare Anne Kahlin (8%). Även en rad andra större ägare har rätt att sälja. Till exempel finanschef Wictor Billström som är sjunde största ägare med knappt 5% av aktierna. Även ledamot Ronny Christoffersen som äger 4,2% har rätt att sälja.

Största lock-up som löpt ut senaste halvåret

Bolag Värde Kapital
EQT 82 252 Mkr 41,1%
Sagax 27 100 Mkr 29,0%
Beijer Ref 6 595 Mkr 19,2%

I tabellen intill visas de tre största lock-up-avtalen sett till värde som löpt ut senaste halvåret.

Senaste året har insynspersoner sålt aktier för drygt 1,2 miljarder i EQT. En del av dessa härrör lock-up-avtal som gått ut. Under 2024 går säljförbudet ut för sju av bolagets tio största ägare.

Även större ägare i Sagax har nu rätt att sälja och likaså i Beijer Ref.

Största lock-up som löper ut kommande 6 månader

Bolag Värde Kapital
Sagax 34 451 Mkr 28,5%
Vimian Group 7480 Mkr 68,2%
Embracer 7212 Mkr 20,9%
Fortnox 6749 Mkr 18,8%
Mycronic 6509 Mkr 23,1%

Sagax toppar listan bland de bolag som har störst lock-up-avtal som går ut kommande halvår. I mitten av februari (11:e) har både VD David Mindus (16,9%) och ordförande Staffan Salén (8%) rätt att sälja. Då har det gått tre månader sedan Sagax gjorde en riktad emission på 2,1 miljarder.

I början av juni 2024 löper lock-up ut för Fidelio Capital som är största ägare i djurhälsovårdskoncernen Vimian Group

Olof Hallrup som är ordförande i mjukvarubolaget Fortnox sålde aktier för 605 Mkr i februari 2023 och ingick då lock-up-avtal på 1 år som snart löper ut.

Nedan finns kommentarer kring tidigare lock-up-avtal som löpt ut.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Mangold
Annons från ABG Sundal Collier