Kommentar Lock-up-avtal
Lock-up: Betydande avtal löper ut
När bolag börsnoteras eller gör en riktad emission brukar vanligtvis de större ägarna ingå så kallade lock-up-avtal som innebär att de inte får sälja sina aktier under en period, ofta 6 eller 12 månader. När dessa avtal löper ut finns risken att ägarna väljer att sälja sina aktier vilket kan pressa kursen.
Efter tabellen nedan kommenterar vi en rad bolag som har ägare där lock-up-perioden löper ut under kommande veckor.
Humble Group
Humble utvecklar, tillverkar och säljer hållbara konsumentprodukter. Tandborstar utan plast är en viktig produktgrupp. Bolaget är en serieförvärvare och uppbyggt genom ett 40-tal förvärv.
Torsdagen den 27 april går lock-up som omfattar 0,1% av aktierna ut. Det innefattar Otsi Invest som äger aktier för cirka 1,1 Mkr. Den 6 maj löper lock-up ut för MedicaNatumin, numera Nimutan. De äger aktier värda 13,0 Mkr (0,67% av aktierna).
Bakgrunden är att Humble under våren 2022 förvärvade det operativa bolaget MedicaNatumin AB genom ett inkråmsförvärv. MedicaNatumin åtog sig att återinvestera en del av köpeskillingen i Humble-aktier. Det börsnoterade bolaget MedicaNatumin har bytt namn till Nimutan AB.
Tanken var initialt att Nimutan skulle använda köpeskillingen för att förvärva ett bolag. Nimutan har dock inte hittat någon lämplig verksamhet att köpa och styrelsen i Nimutan föreslår nu att likvidera bolaget.
TBD30
SPAC-bolaget TBD30 noterades på Stockholmsbörsen vid midsommar 2021. Bakom TBD står finansmännen Anders Lönnqvist och Anders Böös som så kallade sponsorer. Våren 2022 förvärvade TBD slamsugarbolaget Spolargruppen Sverige AB för 800 Mkr. Spolargruppen är verksamt inom rörinfodring, slamsugning och rörspolning.
Fredagen den 28 april går lock up ut för en rad större ägare som totalt har 21,4% av aktierna. Däribland Lönnqvist och Böös som äger 9,4% av aktierna vardera. Men även ordförande Ingrid Bonde som äger 1% av aktierna (värda 13 Mkr).
Hittills har aktiviteten bland de större SPAC-bolagen varit blandad. En har avvecklas (APAC), Creaspac (där investmentbolaget Creades är sponsor) har än så länge inte köpt något bolag. Tidigare i veckan aviserade ACQ Bure att de köper IT-säkerhetsbolaget Yubico.
Promimic
Utvecklar ytbehandlingslösningar för ortopediska- och dentala implantat. Bolaget noterades på First North ifjol. Aktien är i stort sett oförändrad sedan IPO.
Lock-up som omfattar hela 73% av kapitalet löper ut lördagen den 29 april. Det avser bland annat största ägare K-Svets med 39%. De ägs av familjen Kristensson som äger ett svetsbolag kallat K-Svets med bas i Stenungsund. Näst största ägare är Kdev Investments med 15%. Kdev kontrolleras av det börsnoterade investmentbolaget Karolinska Development. ALMI är tredje största ägare med 7,9% av aktierna.
Då lock-up för en betydande del av kapitalet löper ut finns en risk att en eller ett flertal ägare väljer att sälja/minska sitt innehav vilket kan pressa Promimic-aktien.
SEB
Måndagen den 1 maj löper lock-up ut som omfattar 0,78% av kapitalet i SEB. Det motsvarar drygt 1,9 miljarder kronor och avser Trygg-Stiftelsens innehav.
“Trygg-Stiftelsen är ett forum för försäkringstagarnas inflytande i Gamla Livförsäkringsaktiebolaget SEB Trygg Liv. Ändamålet är att till förmån för försäkringstagarna verka för en god framtida tillväxt av värdet på försäkringarna och en god löpande försäkringsadministration.”
Trygg-Stiftelsen minskade sitt ägande från 4,22% till just 0,78% i slutet av januari i år. Och kanske finns tankar på att sälja resterande innehav när lock-up-avtalet löper ut efter valborg?
OX2
OX2 utvecklar och säljer vind- och solkraftsparker. Bolagets kompetens täcker hela värdekedjan – från identifiering och utveckling av nya projekt till projektledning samt teknisk och kommersiell förvaltning.
Aktien noterades på First North vid midsommar 2021. Teckningskursen var då 60 kronor. Idag handlas aktien kring 80 kronor.
Söndagen den 7 maj går lock-up ut som omfattar 45,6% av kapitalet i bolaget. Det avser hela innehavet för största ägarna Peas Industries. Peas är ett holdingbolag som investerar i bolag “inom hållbarhet, en förnybar energisektor, cirkulär avfallshantering och för en långsiktigt hållbar matproduktion”.
Peas bildades 2004 av Johan Ihrfelt och Thomas von Otter som fortfarande idag är VD och vice VD. Ihrfelt är ordförande medan Von Otter är vice VD på OX2.
Nedan finns kommentarer kring tidigare lock-up-avtal som löpt ut.
- Lock up: 26 september – 3 oktober 2022 som omfattade ägarna i bland annat Storskogen, Truecaller och Wästbygg.
- Lock up: 4 oktober – 16 oktober. Däribland Nordisk Bergteknik, Vestum och Byggfakta.
- Lock up: 17 oktober – 27 oktober. Avsåg bland annat Volvo Cars, Pagero och Medhelp.
- Lock up: 28 oktober – 9 november. Omfattade bland annat ägare i BHG Group, Humble Group, Sinch och Synsam.
- Lock up: 10 november – 25 november. Ägare i SignUp Software, 4C Group, Bubbleroom, Opter, Nordnet och Egetis Therapeutics.
- Lock up: 26 november – 11 december. Omfattade Klarabo, Nivika Fastigheter, Emilshus, Permascand, Norva24 och Adtraction.
- Lock up: 12 december – 23 december. Ägare i W5 Solutions, EPTI, Nordic Asia och Enad Global 7.
- Lock up: 24 december – 26 januari. Avsåg bland annat eEducation Albert, Sdiptech och Checkin.
- Lock up: 27 januari – 14 februari. Acast, Fractal Gaming Group, Cint, Savelend och Hanza.
- Lock up: 15 februari – 25 februari. Pharmiva, Lyckegård, SignUp Software, Sivers Semiconductors och Move About Group.
- Lock up: 26 februari – 13 mars. Desenio, Carasent och Embracer.
- Lock up: 14 mars – 27 mars. SynAct Pharma, Hansa Biopharma, Northgold och CombinedX.
- Lock up: 28 mars – 11 april. Bawat Water, Enad Global 7, Oneflow, Tendo och Humble Group.
- Lock up: 12 april – 23 april. Dignitana, Cinis Fertilizer, Eurocine Vaccines och Candles Scandinavia.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser