Learning to Sleep: Inte för investerare som vill sova gott

IPO-aktuella Learning to Sleep använder sig av KBT-behandling och hjälper patienter med sömnproblem digitalt via bolagets app. Marknadspotentialen är lockande men konkurrensen tuff.
Learning to Sleep: Inte för investerare som vill sova gott - Learning2

Learning to Sleep (teckningskurs 5,90 kr) är en digital sömnklinik. Konkret erbjuder bolaget KBT-behandling till människor med sömnsvårigheter. Kunderna kopplas ihop med bolagets legitimerade psykologer genom en mobilapp och behandlingen sker under fem veckor.

Bolaget är registrerad som vårdgivare hos Socialstyrelsen. Behandlingsmetoden är även registrerad hos Läkemedelsverket och dessutom CE-märkt. Learning to Sleep erbjuder behandlingen genom ett underleverantörsavtal med Doktor.se och specifikt via vårdinrättning i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm vilket synliggör bolaget mot samtliga vårdenheter i Stockholm samt på Gotland.

Expansion till Storbritannien

2021 omsatte bolaget 3,8 Mkr och rörelseresultatet uppgick till -15,7 Mkr.

Idag har bolaget 10 anställda varav 4 är psykologer. Vidare har Learning to Sleep cirka 20 timanställda psykologer som arbetar på distans.

Verksamheten startade 2009. Learning to Sleep har genomfört cirka 12 000 patientsessioner fördelat på ungefär 3000 behandlade patienter. Bolaget har ett pågående pilotprojekt i Storbritannien och förbereder en mer omfattande lansering i landet under första halvåret 2022.

Om erbjudandet

Erbjudandet uppgår till 11 Mkr och avser i sin helhet nyemitterade aktier. 3,2 Mkr är på förhand paxat av teckningsåtagare. Efter emissionskostnader på 1,7 Mkr kommer Learning to Sleep tillföras 9,4 Mkr. Pengarna skall främst användas till den internationella expansionen (50%) men även vidareutveckling av plattformen (20%), samt klassificering enligt det nya medicintekniska direktiv MDR (20%). Resterande 10% skall gå till affärsutveckling.

Teckningsoption Teckningstid
TO 1 1 juni -15 juni 2022
TO 2 1 sep – 15 sep 2022
TO 3 1 dec 15 dec 2022

En unit kostar 11,80 kronor och innehåller två aktier (5,90 kronor per aktie) samt tre vederlagsfria teckningsoptioner. Teckningsoptioner kan lösas in under juni, september och december 2022. Teckningskursen uppgår till 70% av den volymviktade genomsnittskursen under 10 dagar före respektive teckningsperiod dock högst 5,90 kronor per aktie. Om teckningsoptionerna löses in kan bolaget tillföras ytterligare 16,7 Mkr. Sammantaget verkar Learning to Sleep vara angelägna om att bolaget behöver tillföras ytterligare kapital framöver.

Läs mer om aktuella noteringar på IPO-guiden

IPO-GUIDE Learning to Sleep
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 4 Mkr
Antal anställda 10
Teckningskurs 5,90 kr
Rådgivare Eminova
Storlek på erbjudande 11 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 61 Mkr
Emissionskostnad Cirka 2 Mkr (15,3% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 29%
Investerare som ska teckna i IPO Jinderman & Partners, Thomas Wiklund (ledamot) via Dendera Venture, Ej namngivna (29% i åtagande)
Garanter
Flaggor** Två flaggor
Sista teckningsdag 2022-01-25
Beräknad första handelsdag 2022-02-03 (9 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

Två flaggor enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 410 granskade börsnoteringar är 1,5 flaggor för miljardbolag, 2,8 för småbolag och 3,8 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Affärsvärldens IPO-guide hittar två flaggor i Learning to Sleep

# Hög emissionskostnad

För ett IPO-bolag med höga emissionskostnader är tolkningen att bolaget antingen är i penningknipa, att det varit oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel. Rörliga ”säljarprovisioner” till rådgivare ska man vara extra skeptisk till. Affärsvärlden hissar varningsflagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass.

Learning to Sleep betalar cirka 2 Mkr i emissionskostnader, motsvarande 15,3 procent av erbjudandet.

# Säljsugen storägare i förhoppningsbolag

Bolag i tidiga skeden gör nyemission för att de behöver pengarna. Om det samtidigt finns storägare som verkar vilja sälja egna aktier i bolaget så är det en varningsflagga. (Exempelvis kort lock-up.) Dels är det lite illojalt att ”konkurrera” med bolaget om aktieköparna och dels tyder det på en klen tilltro till bolagets framtid.

Styrelse och ledning i Learning to sleep har visserligen lock up på sina innehav i 12 månader. Men storägare som Polynom Investment och Arastoupour & Persson Investment verkar inte ha någon ingen lock up alls och Wikow Ventures lock up på 6 månader är relativt kort. IPO-guiden hissar en flagga.

# CV med plumpar

För investerare är det relevant att känna till om nyckelpersoner har ett ”bagage” av exempelvis konkurser, tvister, åtal eller andra potentiella ”plumpar”. En (lindrig) gång är ingen gång men två gånger kan vara en gonggong.

En styrelseledamot har varit styrelseordförande i Bestin Prepackaged Service Software som gick i konkurs 2020. Vi uppfattar inte konkursen som ”elakartad”. IPO-guiden brukar avstå från att dela ut en flagga i fall som dessa och så gör vi även i fallet Learning to Sleep.

Grundläggande granskning av alla noteringar via Affärsvärldens IPO-guide. IPO-guiden fokuserar på prospektet, villkoren, alla aktörerna och eventuella ”varningsflaggor” kopplade till själva erbjudandet.

Aktieanalyser som går direkt till Affärsvärldens prenumeranter med råd om man bör teckna aktien eller ej. Analyserna fokuserar på bolagsanalys och aktievärdering. Det här är en sådan analys men i en extremt förenklad form. Flödet av nya bolag är så skiftande att det ibland blir orimligt att göra ”fullskaliga” analyser. Så är fallet här. Nedan följer istället Affärsvärldens reflektioner och magkänsla efter en första genomläsning av prospektet.

Affärsmodell

Sömnbehandlingen sker digitalt via bolagets mobilapp som går att ladda ned på både iOS (iPhone) samt på Android-enheter. Patienterna kommer huvudsakligen i kontakt med Learning to Sleep via remisser från läkare eller via digital annonsering.

Intäkterna kommer dels från patientavgifter (100 kronor per samtal) samt extraintäkter avseende vårdersättning. Patienten betalar alltså 100 kronor per samtal med psykolog och totalt sju samtalstillfällen ingår i behandlingen. Learning to Sleep erhåller således 700 kronor i grundintäkt per behandling.

Därutöver erhåller Learning to Sleep ytterligare 325 kronor per samtal i snitt från Region Stockholm. Totalt kan bolaget erhålla 2975 kronor per behandlad patient (livstidsvärdet).

Learning to Sleep framhäver i prospektet att de potentiellt vill lansera en SaaS-modell och erbjuda sin tekniska plattform i white-label format till större vårdkedjor eller kliniker framöver. Bolaget har gjort pilottester avseende en SaaS-modell.

Konkurrerar med Mindler och Kry

Konkurrenter är dels traditionell behandling med sömnläkemedel, dels aktörer som erbjuder annan hjälp mot sömnsvårigheter. Till exempel aktörer som erbjuder KBT-behandling fysiskt på plats. Digitala konkurrenter är bolag som Mindler och Kry. Enligt Learning to Sleep har Mindler och Kry ett bredare fokus på psykisk ohälsa i allmänhet snarare än just sömnproblem. 2020 omsatte Mindler 84 Mkr medan Kry omsatte drygt 780 Mkr.

42% av svenska befolkningen har sömnproblem medan cirka 1 miljoner personer lider av insomni. Alltså cirka var tionde person i Sverige. I pengar räknat bedömer Learning to Sleep att deras adresserbara marknad i Sverige uppgår till cirka 3 miljarder kronor.

Learning to Sleeps mål är att vara “gold standard” inom forskningsbaserad och digital sömnbehandling. Vidare är bolagets målsättning att nå lönsamhet i slutet av 2023.

GRUNDARE OCH VD ÄR STORÄGARE

Micael Gustafsson är VD sedan 2015 och en av bolagets medgrundare. Gustafsson har tidigare arbetat med reklam- och marknadsföring, samt inom fordonsindustrin men också med IT- och telekom. Gustafson äger aktier för 4,3 Mkr givet teckningskursen och har därutöver 40 000 teckningsoptioner.

Ordförande Michael Hermansson har haft ordförandeklubban sedan 2019 och är förmodligen mest känd som tidigare VD för hjälpmedelsbolaget Addera Care som är noterat på First North. Hermansson äger 27 600 aktier (värda drygt 160 000 kronor) och 30 000 teckningsoptioner.

Sammantaget äger nyckelpersoner cirka 20% av aktierna i Learning to Sleep.

Affärsvärldens intryck

Learning to Sleep har en färdig produkt på marknaden och adresserar en stor marknad. Bolaget är däremot i ett tidigt stadie och får ses som ett förhoppningsbolag med hög risk. Learning to Sleep pekar själv ut Kry och Mindler som två konkurrenter. Detta är bolag med väsentligt större omsättning,  resurser och uppbackning.

Under 2022 är Learning to Sleeps ambition att expandera till Storbritannien. Möjligen hade det varit bättre att försöka etablera produkten och komma upp i större volymer på den svenska hemmamarknaden innan en internationell expansion.

Bolag Omsättning 2020 Värdering P/S
Doktor.se Cirka 550 Mkr 5,5 miljarder 10x
Kry Cirka 780 Mkr 17 miljarder 22x
Mindler Cirka 84 Mkr 2,85 miljarder 34x
Sleep Cycle 177 Mkr 1240 Mkr 7x
FrisQ 3,8 Mkr 73 Mkr 19x

Learning to Sleep värderas till 61 Mkr givet teckningskursen. Det motsvarar en multipel på 16 gånger försäljningen för 2021 (Price/Sales). I tabellen här bredvid har vi sammanställt hur andra digitala aktörer värderas.

Stora och snabbväxande bolag som Doktor.se och Kry värderas till 10x respektive drygt 20 gånger omsättningen för 2020. Learning to Sleep är en betydligt mindre spelare vilket berättigar en stor värderingsrabatt. First North-bolaget FrisQ omsätter ungefär lika mycket och har ett börsvärde på drygt 70 Mkr.

Insynsägandet i Learning to Sleep är okej men inte superbra. Erbjudandet är relativt litet och cirka en tredjedel är på förhand säkrat. Efter att ha tittat översiktligt på prospektet blir vi inte särskilt lockade av Learning to Sleep. Risken är hög och aktien passar sannolikt inte investerare som vill sova gott om nätterna.

AFFÄRSVÄRLDENS SLUTSATS

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Affärsvärlden sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

1 eller 2 = Sälj
3 eller 4 = Neutral
5 eller 6 = Köp

Ägare Innehav Andel
Polynom Investment 5.3 Mkr 8.7%
Thomas Wiklund via Dendera Venture 5 Mkr 8.2%
Wikow Venture 4.9 Mkr 8%
Micael Gustafsson 4.3 Mkr 7%
Arastoupour & Persson Investment (vari Leif GW Persson är ägare) 3.7 Mkr 6%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Spotlight Group