Lax-aktier: Norsk skattjakt sänker sektorn

Det är laxslakt på börsen efter att norska regeringen föreslagit ökad beskattning av sektorn. Det är svårt att säga om det är en överreaktion men ett par av aktierna sticker ut som lite mer intressanta än de andra.
Lax-aktier: Norsk skattjakt sänker sektorn - jgs1
Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Arbeiderpartiet). Credit: NTB Kommunikasjon/Office of the Prime Minister

Norges regering föreslår en kraftigt ökad beskattning av laxodlare och andra näringar som brukar gemensamma resurser. För laxbolagens del ska en ny resursskatt på 40% av vinsten efter bolagsskatt (22%) införas från och med 2023, är idén. Detta för att täppa till kommande budgetunderskott och öka omfördelningen av vinsterna från gemensamma resurser.

Beskedet kommer som en kalldusch för de noterade laxbolagen som tappat 15-20% över hela linjen på Oslo Børs idag (28/9). De fyra största bolagen har förlorat över 40 miljarder kr i börsvärde hittills vilket kan jämföras med att regeringen hoppas få in 3,65-3,80 miljarder kr i ökad laxskatt genom förslaget 2023.

Det görs undantag för mindre producenter på upp till 5 000 ton per år men de stora bolagen ligger förstås radikalt mycket högre än så på 160 000-270 000 ton per år.

Inte klart än

Det återstår att se om förslaget blir lag. Det måste igenom i Stortinget. Norge har en minoritetsregering så det behövs stöd från andra partier. Troligen finns sådant att få i vänsterkretsar som inte har mycket till övers för landets ”laxbaroner”, men om det räcker får vi se.

Börsen tar ut skatten i förskott tycks det. Nedan finns en extremt grov känslighetsanalys. Afv har antagit att bolagens vinster från Norge ligger i linje med siffror från analyshuset Pareto och beräknat effekten av en extra skatt givet den förväntade vinstnivån 2023. Som framgår värderas bolagen till P/E-tal på 10-18, enligt denna övning.

Räkneövning med ny skatt Mowi Salmar Leroy Grieg Seafood
Vinst 2023E, Mkr* 7687 4272 3330 1197
Andel från Norge** 0,59 0,93 0,8 0,85
“Norsk vinstandel”, Mkr*** 4535 3973 2664 1017
Vinst 2023E efter ny skatt, Mkr**** 5873 2683 2264 790
Vinstminskning -24% -33% -32% -34%
P/E-tal 2023 efter ny skatt 12,4 17,6 11,8 10,3
P/E-tal FY2 snitt 5 år* 15,2 16,8 11,9 10,3
Kommentar: *Källa Factset **Källa Pareto ***Afvs antagande **** (Norsk vinstandel x 0,6) + (Vinst 2023E x (1 – Andel från Norge))

Ytligt sett ser aktierna billiga ut med P/E-tal på 10-12 förutom Salmar. Ett krux är att vi har med råvaruproducenter att göra och inte så sällan indikerar låga värderingar fallande vinster i den sektorn. För laxens del finns frågetecken för efterfrågan från restaurangsektorn när konsumenterna får mindre att röra sig med.

Störst sticker ut

Jämför vi med hur aktierna värderats över längre tid (i tabellen 5 år) så är det Mowi som sticker ut med en lägre värdering än historiskt. Detta är även branschens största bolag och det med mest produktion utanför Norge. Det senare kan vara en stor fördel om en fördyring av norsk laxproduktion influerar världsmarknadspriset. Det är inte alls omöjligt då Norge står för ca 55% av utbudet Atlantlax i världen.

I så fall kan även ett bolag som Bakkafrost blir en vinnare. De är noterade i Oslo men har inte verksamheten i Norge utan i Färöarna och Skottland. Det är också den enda lax-aktie som Afv skrivit om under det senaste året. Vårt riktvärde var då 624 kr i huvudscenariot. En uppsida på 25% ungefär givet dagskurs.

Mer att vänta?

Laxskatten är endast en del av ett större paket med ökad beskattning av naturresursbolag. Totalt siktar regeringen på att öka skatteuttaget med 33 miljarder kr. Vatten- och vindkraftsbolag får ökad skatt. En extraordinär skatt läggs på elproducenter.

Det skulle inte vara förvånande om det kommer fler förslag av den sorten i Europa. De offentliga finanserna är skrala på många håll. Vissa sektorer gör övervinster, i politikernas ögon. Förutom elbolag kanske banker ligger illa till. Här kan vinsttillväxten börja sticka i ögonen när räntorna ökar vilket typiskt sett är bra för sista raden i dessa bolag. Spel och tobak är andra företeelser som kan hamna i skottgluggen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Spotlight Group