Latvian Forest: Favorit i repris    

För andra gången på fyra år säljer bolaget merparten av sin lettiska skog till fin vinst. Frågan är om tricket går att upprepa igen.
Skog, virke, skogsägare, skogspriser
Genrebild på skog och virke. Foto: TT
Latvian Forest
Börskurs: 11,80 kr Antal aktier: 36,7 m
Börsvärde: 433 Mkr Nettoskuld: 52 Mkr  per Q422
VD: Aleksandrs Tralmaks Ordförande: Martin  Hansson

Latvian Forest Company (11,8 kr) är ett svenskt bolag som köper och äger skog i Baltikum. Främst Lettland men i tilltagande grad även i Litauen. Per årsskiftet ägde företaget 7 750 hektar med ett virkesförråd på drygt 1,1 miljoner kubikmeter (m3). Tillgångarna värderas till knappt 400 Mkr per 31/12 visar bokslutet.

I mitten av februari kom besked att Latvian ingått en avsiktsförklaring om att sälja drygt 90% av sin skog till ett icke-namngivet svenskt skogsbolag. Siktet är inställt på att ha en affär helt klar i slutet av april och sedan låta en extra bolagsstämma godkänna den. Huvuddragen i villkoren:

  • Två dotterbolag säljs med 5 880 hektar skogsmark och 770 000 m3 virkesförråd. Alla tillgångar finns i Lettland.
  • Priset är 37,1 miljoner euro (408 Mkr givet eur0kurs på 11 kr) vilket motsvarar ca 48 euro per m3 virkesförråd.
  • Tillgångarna är som Afv förstår det belånade. Med dessa lån lösta och efter transaktionskostnader finns 28,6 miljoner euro tillgängligt för Latvian Forest.

Om affären genomförs så kommer resterande Latvian Forest främst bestå av skogsfastigheter i Litauen. Av kvarvarande 1 800 hektar och 370 000 m3 virkesförråd finns ca 92% respektive 95% i Litauen. Uppskattningsvis har bolaget då också en nettokassa på ca 350 Mkr.

Värderas till viss rabatt

Latvian Forest-aktien steg 22% på försäljningsbeskedet.

Substansen består nu till stor del av nettokassan på ca 9,7 kr/aktie.

Kvarvarande skogstillgångar kan motivera ca 3,2 kr/aktie (ca 30 euro/m3).

Totalt substansvärde blir då 12,2 kr per aktie. Det är 8-9% i rabatt mot dagskursen 11,80 kr.

Ledningen har i detta skede inget besked om kapitalallokering och styrelsen ber i bokslutet om att få återkomma med utdelningsförslag avseende 2022.

Del av strategin

Att förvärva små och ibland bristfälligt skötta skogsfastigheter i sikte att skapa en större sammanhängande portfölj som kan säljas, är en del i Latvians strategi. Försäljningen är alltså helt i linje med strategin. Möjligen kom den lite tidigare än vi väntat oss.

SCA & Södra är aktiva i Baltikum

SCA ägde vid utgången av 2021 ca 50 000 hektar mark med 7 miljoner m3 virkesförråd i Baltikum (Estland och Lettland). Bolaget har ett uttalat mål att växa och nå 100 000 hektar där. SCA värderar sin baltiska skog till ca 35 euro per m3. Det är samma värde de tillämpar för Sverige och det bygger på transaktioner i Sverige. Jämfört med Sverige är det baltiska innehavet mycket litet, ca 5%.

Södra ägde vid utgången av 2021 128 400 hektar med 15,3 miljoner m3 virkesförråd i Baltikum. De kassaflödesvärderar detta innehav som står för den absoluta merparten av bolagets egen skog. Det bokförda värdet motsvarar ca 26,5 euro per m3 avseende Baltikum.

Det blir också andra gången på fyra år som Latvian Forest säljer en stor del av sina tillgångar. Första gången var i början av 2019 då SCA köpte mark med 1 miljon m3 i virkesförråd. Detta var då Latvians hela tillgångar. Priset var 26 euro per m3. SCA är en större skogsägare i Baltikum med ungefär 50 000 hektar produktiv skogsmark.

Den gången delade Latvian ut merparten av nettointäkten från försäljningen (ca 11 av 16 miljoner euro) till ägarna. Utdelningen var 5,81 kr per aktie 2019. Sedan började man om på ny kula med att bygga upp en portfölj – vilket illustreras i grafiken nedan. Det tog alltså fyra år att köpa ihop en portfölj som var intressant för en större köpare. Anskaffningsvärdet har varit 20-25 euro per m3.

 

Ett bra pris

Det har varit en stor prisuppgång på virke under 2020-2022 och ur det perspektivet är beslutet att sälja logiskt. Värdet på skogsmark har hängt med upp. Priset på 48 euro per m3 ligger i överkant av det vi skissade på som rimligt vid försäljning i senaste analysen (se länk). Dessutom sker affären tidigare än väntat och omfattar ett mindre tillgångspaket än vi tänkte oss i det räkneexemplet. Två faktorer som normalt sett kan motivera lägre pris.

Tio största ägare i Latvian Forest Kapital
Avanza Pension 30,0%
Anders Nilsson 11,0%
Nils-Robert Persson 10,9%
Martin Hansson 4,9%
Galjaden AB 4,9%
Nordnet Pensionsförsäkring 3,4%
Ulf Jönsson 3,2%
Kurt Andersson 1,9%
Handelsbanken Liv Försäkring AB 1,6%
Lars-Åke Johansson 1,3%
Kommentar: VD Aleksandrs Tralmaks äger inga aktier

Vi antar att affären går igenom även om man inte kan vara helt säker i Latvian Forest där det tidigare varit en del slitningar i ägarleden. Största enskilda ägare är numera Anders Nilsson (11% av aktierna) som har bakgrund som investerare i skog i Baltikum. Näst störst är Nils-Robert Persson (10,9%) som var VD och storägare i det tidigare börsnoterade bolaget Cinnober.

En omgång till?

Efter förra försäljningen drevs bolaget vidare enligt samma strategi och inriktning. Frågan är om det går att göra om resan igen. Vi gissar att bolaget går den vägen men frågan är om tillväxten kommer ske mer i Litauen framöver.

  • Latvian har investerat mindre och mindre i Lettland på senare år. Från ca 300 000 m3 år 2020 till 140 000 m3 under 2021 och 66 000 m3 i fjol. Är det också ett tecken på att det är svårare att växa på den marknad som historisk varit mest framgångsrik för bolaget?
  • Den konkurrerande investeraren Skogsfond Baltikum talar i sitt bokslut om att utbudet av bra affärer och gynnsamma villkor är mindre i Lettland numera. Möjligen talar de mest i egen bok då detta bolag är inriktat på förvaltning kommande år – och ser en försäljning av sin portfölj först 2026.

Litauen är en marknad med lägre priser och minst lika hög kvalitet på skogen (troligen högre) än Lettland men kruxet är att det finns lagstiftning som gjort landet mindre attraktivt och lett till att aktörer dragit sig ur.

Under 2020 infördes en begränsningsregel i syfte att hindra stora skogsägare inneha mer än 1 500 hektar. De stora svenska bolagen, Södra och SCA, är inte aktiva där. Om Latvian bygger vidare på sin verksamhet i Litauen ser chanserna till en ”lettisk exit” klart sämre ut framöver. Men möjligen vill de verka mer som förvaltare.

Det blir spännande att se vilken väg som bolaget tar.

Slutord

Ledningen har gjort ett bra jobb med att skapa värden och den affär som är på gång ser bra ut. Risken är att man framöver måste växa mer på andra marker (Litauen) än de beprövade (Lettland) – vilket är ett minus. Å andra sidan kan lagar ändras och vi gissar att Latvian inte klassas som stor skogsägare och därför kan verka och växa som förvaltare i Litauen. Vi tycker Latvian har övertygat som skogsinvestering. Det är viss rabatt i aktien nu men inte ovanligt stor. Man bör nog avvakta och se vad styrelsen vill hitta på framöver.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla analyser

Annons från Santander