Kindred: Mot vändning?

KOMMENTAR: Aktien är upp 10 procent efter en Q3-rapport med rätt svaga siffror men också positiva tongångar kring utvecklingen för resten av året.
Kindred: Mot vändning? - kindred
Kindred är den största börsnoterade speloperatören i Sverige och en av de större i Europa. Av intäkterna på drygt 11 miljarder kronor kommer knappt hälften från sportvadslagning och knappt hälften från nätkasino. Resterande intäkter är från poker och bingo. Alla produkter är internetbaserade. Unibet är koncernens viktigaste varumärke. Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kindred i Q3 2019
Spelöverskott, Mkr 2 672 -2%
Rörelsevinst, Mkr 268 -48%
Rörelsemarginal 10% 19,1%
Vinst/aktie, kr 0,94 -50%
Jämförelse med Q3 2018

Det går inte att kalla de siffror som Kindred (67 kr) bjuder på för starka men allt är förstås en fråga om förväntningar. En vinsthalvering och rörelsemarginal på 10 procent (19,1% Q3 i fjol) är ett fall framåt jämfört med hur det såg ut under första halvan av 2019.

Som framgår i diagrammet ser det ut som marginalen bottnade Q2 och nuvarande nivå på 10 procent är inte så långt ifrån de 11-12 procent som Kindred behöver nå 2020 för att möta aktiemarknadens förväntningar. Börsplus har skissat på 11 procent i våra analyser.

Kanske är vinstkvaliteten inte superhög i Q3, förvisso. Den volatila oddsmarginalen på dryga 9 procent är ovanligt hög. Kanske är marknadsföringen lite nedskalad jämfört med vad som krävs långsiktigt. Kindred tar upp mer utgifter än tidigare som aktiveringar i balansräkningen vilket smickrar resultatet.

Och frågan är om läget på den svenska marknaden inte är på väg att försämras snarare än stabiliseras. Kindred anger inte hur stort Sverige är för dem, men väl att Norden som helhet minskar spelöverskottet 16 procent och att vinstbidraget (ebitda) från Sverige faller med 150 Mkr i Q3. Den senare siffran var 110 Mkr i Q2. Trenden är alltså fortsatt negativ.

Nu hörs alltfler röster kring att olicensierade spelbolag stjäl marknad med sina ohejdade bonuserbjudanden. Kindreds Henrik Tjärnberg efterlyser ett förbud för spelleverantörer (som Evolution) att jobba med dessa aktörer.

Totalt minskar Kindreds rörelsevinst (ebitda) med 200 Mkr så den svenska nedgången på 150 Mkr är inte hela förklaringen. Det är även tufft i länder som Norge och Holland medan England och Rumänien har bra tillväxt.

Vinstkvaliteten är kanske inte den allra bästa i kvartalet, med andra ord. Det börsen fäster ögonen på den här gången är Kindreds kommentar kring starten på nästa kvartal. Under de 23 första dagarna i oktober 2019 har spelöverskottet växt 10 procent, jämfört med samma tid i fjol. Det verkar inte bero på tillfälliga faktorer som hög oddsmarginal, utan ökad aktivitet på flera marknader.

Kanske är det värsta över?

Intrycket är att Kindred sätter ganska mycket hopp till det eftersom bolaget i stort sett kör på som vanligt. Strategin behålls att investera marknadsföring på reglerade marknader, nu 57 procent av intäkterna, även om man håller igen just i Sverige. Företaget har också startat en satsning i USA, och då i New Jersey och Pennsylvania. Något betydande sparprogram verkar inte på gång i Sverige.

Bolag Kurs-utv 1 år EV/Sales 2021 Rörelsemarginal 2021 EV/Ebit 2021 Tillväxttakt 2019-21 Dir-avkastning
888 Holdings -9% 1,2 11,5% 10,0 6% 4,2%
Betsson -21% 1,3 14,8% 8,1 7% 5,8%
Flutter Plc 22% 2,7 13,9% 17,5 11% 2,5%
Kindred Group -27% 1,3 9,8% 11,5 12% 6,0%
LeoVegas -26% 0,9 11,5% 6,7 15% 3,6%
Medel 1,5 12,3% 10,8 10% 4,4%
Källa: Factset (inför Kindreds rapport)

Som framgår i tabellen värderas Kindred med viss premie mot andra speloperatörer, förutom det som nu är känt som Flutter (Paddy Power, Betfair och Fanduel). Jämfört med de tillväxttal som bolaget väntas prestera är det inte en hög värdering men många hinder ska också passeras innan Kindred växer 10+ procent igen. Särskilt omregleringen på den viktiga holländska marknaden.

Börsplus har ett neutralt råd på aktien.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF