IPO-guiden Kommentar Kiliaro
Kiliaro: Svag börsdebut
Stockholmsbolaget Kiliaro (4,70 kr) utvecklar och marknadsför en bildgalleriapplikation – kort och gott en app för delning och lagring av foto och video. Bolaget grundades i slutet av 2013 och har idag cirka 10 000 användare, varav ungefär 3000 betalande. Tjänsten kostar 19 kronor i månaden.
Intresset för att teckna aktier var relativt svalt och emissionen blev precis övertecknad, men en teckningsgrad på 101%. Bolaget tillförs 20,7 Mkr före emissionskostnader och 260 nya aktieägare. Aktien handlas i skrivande stund kring 4,70 kronor, en nedgång på 29% från teckningskursen (6,60 kr). Lägger vi till värdet av teckningsoptionerna är nedgången 25%. En unit bestod av fyra aktier samt två vederlagsfria teckningsoptioner.
Affärsvärlden analyserade Kiliaro inför noteringen och landade i en trea i betyg (av sex möjliga) som vi använder för förhoppningsbolag. Alltså ett neutral råd med lutning åt det negativa hållet.
IPO-guiden granskar alla noteringar och kategoriserar bolagen i tre storleksklasser.
- Miljardbolag – Börsvärde vid IPO i miljardklassen. Gränsen dras inte vid 1 000 Mkr utan inkluderar även något mindre bolag med väsentlig omsättning, vinst och ”mogen karaktär”.
- Småbolag – Bolag med börsvärden som är väsentligt högre än 100 Mkr men som är för små för att klassas som ”miljardbolag”.
- Mikrobolag – Mycket små bolag med börsvärden runt 100 Mkr och lägre.
Vi lyfte fram den stora utmaningen med att öka marknadsacceptansen och antalet användare. Appen har som sagt 10 000 användare idag, 4-5 år efter lansering. Det är inga superimponerande siffror, skrev vi. Bolagets finansiella mål framstår också som väldigt optimistiska.
Av de tio noteringar som utvecklats sämst på börsen senaste året är sju bolag så kallade mikrobolag eller småbolag (se faktarutan bredvid). De tre miljardbolagen som sjunkit mest är Readly (-46%), Nilar International (-41%) och LMK Group även kända som Linas Matkasse (-38%).
Läs om fler aktuella börsnoteringar på IPO-guiden
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser