Karnov: Börsen vädrar budhöjning

De amerikanska storägarna lägger ett bud på Karnov på 84 kr. Premien är 28% och styrelsen säger ja - men börsen vädrar mera och handlar upp aktien lite över den nivån.
Karnov: Börsen vädrar budhöjning - Karnov Group
Foto: Karnov

Bakom budet står två befintliga ägare i juridik-info-bolaget Karnov (85,1 kr), nämligen VC-firman Greenoaks Capital och kapitalförvaltaren Long Path Partners. De äger ihop 20,3% av aktierna. Long Path har varit ägare sedan 2019 och är enskilt störst med 13,5%. Greenoaks, som framstår som drivande i utköpet, kom in hösten 2023 och har idag 6,8%.

Budet är alltså på 84 kr per aktie och värt drygt 9 mdr kr. Premien är 28% räknat på senaste stängning och 30% baserat på snittkursen senaste 30 dagar. Budgivarna lyfter fram att premien är 25% mot Karnovs kursrekord (stängningskurs) på 67,4 kr. Bolaget noterades 2019 till kursen 43 kr.

Det är ingen av de fetaste premierna i årets bud-skörd men ca 30% premie är i linje med hur det tenderar se ut när börsbolag köps ut.

Budet har stöd från styrelsen. Man kan notera att styrelsens ordförande Magnus Mandersson skriver att man ”undersökt andra möjligheter” och beaktat intressen från andra ”potentiella budgivare”.

Tio största ägare i Karnov Värde (Mkr) Kapital Röster
Long Path Partners 1 241,5 13,5% 13,5%
Invesco 914,9 9,9% 10,0%
Greenoaks Capital Partners 622,6 6,8% 6,8%
Swedbank Robur Fonder 606,3 6,6% 6,6%
Carnegie Fonder 553,2 6,0% 6,0%
Didner & Gerge Fonder 490,5 5,3% 5,3%
Anabranch Capital Management 467,0 5,1% 5,1%
M&G Investment Management 359,8 3,9% 3,9%
Janus Henderson Investors 306,7 3,3% 3,3%
Columbia Threadneedle 285,1 3,1% 3,1%

På ägarsidan har affären stöd från Invesco, Carnegie och Robur som ”oåterkalleligt åtagit sig att acceptera Erbjudandet”. Det är dock ett åtagande de befrias från om ett konkurrerande bud på minst 1,5% mer än 84 kr kommer och Greenoaks/Long Path inte möter detta inom sju dagar.

De befintliga ägarna Cervantes Capital och Columbia Threadneedle har uttalat en ”avsikt att acceptera” budet. Budgivarna har själva 20,3%, trion med åtaganden 22,0% och dessa två aktörer 4,9% vilket summerar stödet för budet till 47,3% av utestående aktier. Budgivarna vill ha in 90%.

Acceptperioden löper från 7 maj till 4 juni.

Hotar med AI

Karnov är marknadsledande inom digitala tjänster för jurister i Sverige och Danmark och har sedan ett par förvärv 2021 även betydande verksamhet i Spanien och Frankrike. Intäkterna är till stor del abonnemangsbaserade och företag har alltid utmärkt sig med höga marginaler. Tillväxten har varit lite mindre imponerande.

Karnovs finansiella mål

På medellång sikt vill bolaget nå en organisk nettoomsättningstillväxt om 4-6% och en justerad ebita-marginal över 25%.

På rullande 12 månader är omsättningen ca 2,5 mdr och den justerade rörelsevinsten (Ebita) 485 Mkr. Budet värderar bolaget till 4,2x omsättning och 22,3x Ebita inklusive nettoskuld på R12M-siffror.

Budgivarna målar upp bilden att branschen håller på att utsättas för ny konkurrens från uppstickare som baserar tjänster på AI-lösningar. Det krävs stora investeringar för att möta detta vilket belastar vinsten kortsiktigt, menar de. Sådana investeringar sker bäst i privat miljö, heter det.

Detta är inget som ligger i konsensusbilden kring bolaget som istället präglas av att Karnov nästa år går i en fas då stora synergier ska skördas från förvärven i Spanien och Frankrike. Analytikerkåren spår att Ebita ökar 5% i år, 21% 2025 och 10% 2026. Räknat på nästa års väntade rörelsevinst är värderingen EV/Ebita 17,4x.

Budhöjning?

En omständighet som pekar på den möjligheten är att Karnov värderas med betydande rabatt mot de stora bolagen i sektorn, Thomson Reuters och Wolters Kluwer. Thomson Reuters utmärkte sig för övrigt i budstriden om Pagero tidigare i år där de bjöd även två konkurrenter och slutligen blev ägare av IT-bolaget.

EV/Ebita 2025E Premie mot Karnov
Karnov (84 kr) 17,4 ingen
Thomson Reuters 31,9 83%
Wolters Kluwer 21,8 25%
Källa: Factset

Det som kan tala emot en budstrid den här gången är att båda dessa bolag sålt verksamheter till Karnov varför ett uppköp till viss del går mot fastlagd strategi. Den verkar ju även som att styrelsen redan sonderat terrängen utan att locka fram en alternativ budgivare.

Budet ligger något över riktvärdet i vårt optimistiska scenario från senaste analysen av Karnov. Man får ta till relativvärdering som i resonemanget ovan för att se bra uppsida. Det är dock tydligt att bolag med digitala affärsmodeller är mycket eftertraktade och ett bud kan utlösa huggsexa när det väl kommer. Pagero är väl främsta exemplet. Men även i Byggfakta krävdes höjning, exempelvis.

Pågående budsituationer:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold