Jetpak: Tredje gången gillt

Huvudägaren Paradigm Capital lägger nu ett tredje bud på logistikbolaget Jetpak värt 104,5 kronor per aktie. Det är 6,6% högre än senaste budet. Nu är också tredje största ägare Peter Lindell med på tåget.
Jetpak: Tredje gången gillt - Jetpak3

Jetpak (104 kr) erbjuder transport och logistiktjänster med fokus på tidskritiska expressleveranser i Norden. Ett typiskt uppdrag kan handla om ett tillverkande företag som snabbt behöver få fram en reservdel till en maskin som gått sönder.

Mer om Jetpak

Affärsmodellen är kapitallätt med starka kassaflöden. Huvudkontoret ligger vid Arlanda flygplats. Bolaget använder sig nämligen mycket av flygfrakt. Jetpak grundades 1979 och finns representerat på fler än 170 orter runt om i Norden och Europa. Bolaget noterades i slutet av 2018 (teckningskurs 45 kr).

Kort repetition:

  • Den 22 januari i år meddelade Paradigm att de ökat sitt innehav och passerade då gränsen för budplikt. Aktierna förvärvades till ett högsta pris om 79 kronor per aktie. Paradigm uppgav då att de skulle presentera ett budpliktsbud inom fyra veckor, alternativt avyttra aktier.
  • Fyra dagar senare, 26 januari, kom nyheten av Paradigm avyttrat aktier så att de inte längre kontrollerar mer än 30% av aktierna.
  • Den 30 maj meddelade Paradigm att de via det nybildade ägarbolaget Pak Logistik via återköpsrätt förvärvat tidigare sålda aktier i Jetpak så de återigen passerar gränsen för budplikt. Aktierna köptes för 84,70 kronor. Paradigm hade efter återköpet av de tidigare sålda aktier totalt 34,32% av Jetpak.
  • 7 juni efter börsstängning meddelade Paradigm att de förvärvat ytterligare 1,7 miljoner aktier i Jetpak till kurs 93,32 kronor och har ett ägande på 48,26% av aktierna i Jetpak. Vem som sålde aktierna framgår inte. Samtidigt presenterade Paradigm genom Pak Logistik ett budpliktsbud på 93,32 kronor vilket var 0,9% högre än stängningskursen.
  • Den 20 juni presenterade Paradigm genom ägarbolaget Notalp bestående av ett konsortium, ett sedvanligt bud värt 98 kronor per aktie. I mitten av augusti kontrollerade Notalp 77,5% av aktierna i Jetpak

Efter börsstängning fredagen den 6 september meddelade Notalp att de höjer sitt bud från 98 kr till 104,5 kronor. Det motsvarar en höjning på 6,6%.

Samtidigt uppgav Notalp att de ingått ett optionsavtal med Cidro Förvaltning om att förvärva 12,1% av aktierna i Jetpak. Cidro kontrolleras av investerare Peter Lindell som är tredje största ägare i Jetpak. Lindell är förmodligen mest känd som en av grundarna till investeringsbolaget Rite Ventures (stora ägare i bland annat NellyCDON och Qliro Group).

I våra tidigare budkommentarer skrev vi “Att Lindell accepterar budet från Paradigm är helt avgörande för att budet skall gå igenom” vilket alltså nu sker.

Notalp förlänger acceptperioden fram till 20 september och framhäver att de varken kommer höja vederlaget i erbjudandet eller förlänga acceptperioden ytterligare. Lagt kort ligger alltså.

När budet på 98 kronor kom i mitten av juni handlas Jetpak-aktien någon krona över budnivå. Vi sänkte då vårt tidigare köpråd till neutral “även om det sker med viss bitter eftersmak”. Avkastningen blev cirka 19% sedan köprådet i januari 2024.

Jetpak tio största ägare Andel
Paradigm Capital (med i budkonsortiet) 60,7%
Tuna Holding AB (med i budkonsortiet) 13,4%
Peter Lindell (accepterar) 12,1%
JCE Group 3,59%
Kenneth Marx 0,87%
HC Capital Advisors GmbH 0,64%
HB Oden 0,46%
Gunvald Berger 0,45%
Amiral Gestion 0,31%
Nordnet Pensionsförsäkring 0,29%
Källa: Holdings

Aktieägarna som lämnat in sina aktier för 98 kronor kommer automatiskt att få ta del av det höjda erbjudandet på 104,50 kronor, om erbjudandet förklaras ovillkorat och fullföljs.

Per den 5 september kontrollerade budkonsortiet 77,6% av aktierna i Jetpak. Inklusive aktierna de förvärvar av Peter Lindell/Cidro så stiger ägandet till 89,7% vilket är väldigt nära 90%-nivån som krävs för att tvåingsinlösa resterande minoritetsägare.

Upplägget med Paradigms olika bud och diverse ägarstrukturer är komplicerad och svår för en utomstående att följa. Att investeraren Peter Lindell säljer sina aktier betyder i praktiken att budet nu borde gå igenom.

Jetpak värderas till 1,1x omsättningen (EV/Sales) samt 11,3x rörelsevinsten (EV/Ebita) på rullande tolv månader. På analytikerprognoserna för 2025E värderas Jetpak till 8,8x rörelsevinsten.

Sedan börsnoteringen i slutet av 2018 fram till senaste budet blev avkastningen 132%.

Tabellen nedan visar andra bolag som är under uppköp och hur aktierna handlas i förhållande till det presenterade erbjudandet. Klicka i fliken ”Villkor” för att se mer info om respektive erbjudande. Exempelvis vederlag, acceptgrad och acceptperiod.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Spotlight Stock Market