Intrum: Skuldfrågan måste avgöras

I vår senaste analys av Intrum sattes ett köpråd på aktien. Bolaget har tyvärr utvecklats i linje med det pessimistiska scenariot i den analysen.
Intrum: Skuldfrågan måste avgöras - intrum_office_exterior
Foto: Intrum

Inkassokoncernen Intrum (91 kr) lämnade nyligen sin rapport för första kvartalet 2023. Rörelsevinsten på 1,0 mdr kr (1,4) var ungefär 27% lägre än föregående år och även en bra bit under analytikernas förväntningar. Den redan hårt pressade aktien har dalat ytterligare.

Det är uppdragsinkasso-verksamheterna som går svagt både i Strategiska marknader, som Intrum kallar Italien, Spanien och Grekland, samt övriga Europa. Dålig marknad, domstolsstrejk i Spanien och kostnadsproblem sägs vara orsak. Investeringsdelen av Intrum ökar resultatet något.

Det som främst är uppseendeväckande här är att Intrum talar om interna kostnadsproblem. Ledningen har investerat miljardbelopp i ökad effektivitet inom ramen för Intrum One-programmet. Främst genom att centralisera IT och andra gemensamma funktioner som de 24 länderna använder. Nu heter det att centraliseringen gått för långt, lett till för höga centrala kostnader och delvis behöver rullas tillbaka. Detta kostar 0,6 mdr kr i engångskostnader 2023.

Behovet av åtgärderna är en svaghet i sig men den antyder också att Intrum inte riktigt har en så skalbar affärsmodell som Nordic Capitals bolagsbygge antar. Att en paneuropeisk struktur gör det möjligt att inkassera mer effektivt än för andra aktörer. Mycket riktigt står nu också en handfull avyttringar på agendan.

Den största saken i Intrum är dock skuldbilden. Det är inte så lite ironiskt att ett bolag som jobbar med att få in pengar från överskuldsatta ”klienter” själva har en så nonchalant attityd till att betala ned sina skulder. Nettoskulden steg till 54,5 mdr kr under första kvartalet. Det motsvarar 4,2x Ebitda. Bolagets mål är att ligga på 2,5-3,5x.

Inget fokus

Intrums fokus är oerhört splittrat. Ledningen investerade friskt i nya skuldportföljer i Q1 för 1,6 mdr kr (1,7) och styrelsen föreslog oförändrat hög utdelning (1,6 mdr kr) trots fallande vinster och skulder högre än målet. Samtidigt talar ledningen om skuldmålet som prioriterat och styrelsen ber om mandat att emittera nya aktier motsvarande 20% av de utestående. En blank-check som ägarna för övrigt villigt skrev ut på stämman nyligen.

Det hela kokar väl egentligen ned till frågan om vad som är en rimlig skuldbild för en koncern som Intrum. Många aktörer har vant sig vid att använda hög belåning för att nå sina affärsmål under lågränteåren och de vill nu inte vara med på att världen ändras. Många finns i fastighetsbranschen men Intrum är nog också ett exempel.

Nästa indikation på en eventuell omprövning är hur man hanterar förfallet av en SEK-obligation på 2,9 mdr kr i sommar. Att lösa den med tillgängliga likvida medel vore ett steg mot att driva bolaget med mindre skuld än tidigare och vore nog gynnsamt för aktien. Senare i höst ska en kapitalmarknadsdag ordnas som har frågan om lämplig skuldsättning på agendan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET