Intrum: En osäker plan

Inkassobolaget vill krympa sig ur den skuldkris man hamnat i. Det är osäkert hur mycket vinstkraft som finns kvar i Intrum efter en sådan hård bantningskur.
Intrum: En osäker plan - intrum_office_exterior
Foto: Intrum

Intrum (71 kr) höll i veckan kapitalmarknadsdag där huvudfrågan var hur inkassokoncernen tänker hantera sin alltmer ohållbara skuldsättning. Utgångsläget är svårt. En nettoskuld på 59 mdr kr mot ett börsvärde under 9 mdr. Det gör en emission svår att svälja. Ett fritt kassaflöde som med nöd och näppe täcker ersättningsinvesteringar för att bibehålla vinstnivån och Intrums utdelning. Inget blir kvar för amortering.

Den lösning som VD Andrés Rubio presenterade tar sikte på att frigöra kapital genom att skala ned Intrums investeringsportfölj. Dessutom införs utdelningsstopp till dess att skuldmålet på 3,5x Ebitda nås (nu 4,5x), men det är mindre viktigt i sammanhanget. Den stora saken är att bolaget planerar försäljningar av skuldportföljer ”till bokfört värde” som inbringar ca 6 mdr kommande år samtidigt som nyinvesteringarna i nya portföljer stryps till runt 2 mdr per år (idag ca 6-7 mdr).

Målet är att investeringsportföljen krymps till 30 mdr från drygt 40 mdr till slutet av 2026. Skulden ska bantas ned mot 40 mdr eller 3,5x Ebitda till årsslutet 2025 – vilket är en belåningsgrad som ledningen ser som hållbar för Intrum. Skuldreduktion är nu högsta prioritet för Intrum, enligt Rubio.

Rent operativt ligger fokus på att starta upp förvaltning av andra investerares tillgångar men framför allt på Intrums stora ursprungliga verksamhet inom inkasso för externa uppdragsgivares räkning. Vissa besparingar, automation och ökad tillväxt ska förbättra lönsamheten här rätt radikalt. Från 18 till 25% i marginal till 2025, enligt Intrum.

En omedelbar effekt av den här strategin är att vinstbidraget från investeringsrörelsen kommer att minska. Intrum behöver 6-7 mdr kr i ersättningsinvesteringar (nya portföljer dåliga lån att jobba med) varje år för att upprätthålla vinstnivå. Nu dras det ned till 2 mdr. Detta är en total omsvängning från bolagets inriktning de senaste 20 åren – då man hela tiden utökat investeringsbenet.

Totalt sett ser Intrum-ledningen framför sig att bolaget 2026 trots detta kommer ha ungefär samma storlek i termer av omsättning och rörelsevinst före avskrivningar. Detta genom de vinstökningar man tror sig åstadkomma inom uppdragsinkasso-delen.

Några tankar:

  • Man känner igen en del från hur de överskuldsatta fastighetsbolagen tacklat sin prekära sits. Det har varit svårt att krympa sig till framgång och det som egentligen behövs är nytt kapital. Alltså nyemission. Huvudägaren Nordic Capital har dock haft fokus på utdelningar och att sälja aktier i Intrum och nu är utspädningen problematisk. Den vägen är nog stängd.
  • Hur beter sig intjäningen när portföljtillgångarna faller? Det är knepigt att veta när avkastningen framöver alltmer kommer att genereras av allt äldre låneportföljer. Vi har ingen bra historik att luta oss mot för att göra något prognos om detta. Sunt förnuft talar för att den enkla indrivningen redan är gjord på dessa tillgångar. Kommer avkastningen bli lidande? Om detta är en bra väg att hantera skulden – varför har inte Intrum slagit in på den tidigare? Så sent som i år har investeringsnivån varit hög.
  • Förhoppningen att uppdragsinkasso-rörelsen ska kompensera för vinsttappet är inget vi vågar dela. Historiken talar mot det. Tillväxten har varit runt 3-4% senaste åren. Nu säger Intrum att det ökar till 10% per år 2024-26. Marginalen är under press och det stora området Strategiska Marknader har haft en tydligt förhöjd vinstnivå en tid. Intrum säger att marginalen ska öka 7%-enheter från en till synes normal nivå. Det är ovanligt att tjänsteverksamheter klarar av den typen av lyft. Eller är det med hjälp av AI framtidens indrivning ska ske?

Det är stora förändringar som väntar Intrum så här och nu kan vi konstatera att det gamla köpråd vi haft på aktien blivit helt överspelat och fel.

  • Skribent äger aktier i bolaget
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från SciBase