Kommentar Insiderkoll
Insiderkollen: Vinsthemtagningar i försvarsbolaget

Det finns flera skäl till att en insynsperson säljer aktier, men bara ett till att köpa brukar det heta. Här synar Affärsvärlden några av de insynstransaktioner som skett de senaste två veckorna.
Hela listan över periodens mest relevanta insideraffärer finns i den sökbara tabellen nedan. Den är sorterad med de största transaktionerna överst och även uppdelad i två flikar som separerar köp från försäljningar.
Efter tabellen kommenterar vi de mest intressanta transaktionerna mer i detalj.
Raysearch
Huvudägare tillika VD och grundare Johan Löf har sålt 2 miljoner aktier till kurs 250 kronor motsvarande 500 Mkr. Det var en rabatt på runt 10% mot stängningskursen vid försäljningstillfället och motsvarade 5,8% av kapitalet i bolaget. Löf minskade sin andel från 16% till drygt 10% av kapitalet. Efter försäljningen äger Löf aktier för 811 Mkr motsvarande 40,5% av rösterna.
Totalt sett har insynspersoner sålt aktier för 527 Mkr senaste året. Inga köp finns registrerade. Raysearch-aktien har gått riktigt starkt på börsen senaste året och mer än dubblerats (+102%) och stigit 7% i år.
Rugvista
I höstas fick tidigare VD Michael Lindskog lämna posten och styrelseledamot Ebba Ljungerud tog över som tillförordnad VD.
Rugvista är ett av innehaven i Afv-portföljen och värderas till EV/Ebit 8,5x på analytikerestimaten för 2025E.
Mildef
Mildef är underleverantör av IT-produkter till försvarssektorn med en stark ställning i Norden och hög tillväxt. I höstas gjorde bolaget ett stort förvärv som dubblerade koncernens verksamhet. Aktien är mer än dubblerad sedan Affärsvärldens köpråd i samband med förvärvet.
Senaste året har många bolag med exponering mot försvarssektorn gått starkt. Mildef-aktien är upp 168%.
Nu i mars har en rad insynspersoner sålt aktier. Styrelseledamot Marianne Trolle har sålt aktier för 195 Mkr (kurs 195 kr per aktie) och äger nu aktier för 292 Mkr. Ordförande Björn Karlsson har mer än halverat sitt innehav när han sålde aktier för 97,5 Mkr. Fredrik Persson som är vice VD och teknikchef har sålt aktier för 33 Mkr (kurs 223 kr). Totalt sett har insynspersoner sålt aktier för 331 Mkr senaste året medan köpen uppgår till 2 Mkr jämförelsevis.
Millicom
Latinamerikanska teleoperatören Millicom avnoterades nyligen från Stockholmsbörsen i ett drag som av vissa tolkas som ett sätt att tvinga svenska institutionella ägare att sälja. Samtidigt återköper bolaget aktier i hög takt. Bolagets huvudägare Atlas Investissement fortsätter också köpa aktien. Afv har ett köpråd för aktien.
Röko
I mars noterades serieförvärvaren Röko med tidigare Lifco VD:n Fredrik Karlsson i spetsen. Våren 2019 grundade Karlsson tillsammans med Tomas Billing Röko. Efter noteringen har VD Fredrik Karlsson köpt aktier för 22 Mkr. Inköpet gjordes till snitt 2088 kronor per aktie. Karlsson äger aktier för cirka 2,9 Mdkr motsvarande 9,1% av kapitalet och 27,2% av rösterna i Röko.
OssDsign
Styrelseledamot Christer Fåhraeus har ökat sitt innehav med 2 miljoner aktier i snabbväxande medicinteknikbolaget OssDsign. Köpet uppgick till 21 Mkr (kurs 10,50 kr) och efter ökningen äger Fåhraeus 8,2% av aktierna och är därmed fjärde största ägare i bolaget. OssDsign är upp 20% på börsen i år.
Addlife
Håkan Roos som är ledamot i serieförvärvaren Addlife har ökat sitt innehav via sitt ägarbolag RoosGruppen.
Roos köpte 100 000 aktier för 14,6 Mkr (kurs 146 kr). Efter köpet äger Roosgruppen 4,9% av kapitalet och 16,0% av rösterna.
Linc
Investmentbolaget har haft det tufft på börsen senaste månader efter kraftiga kursfall i de stora innehaven MedCap och Sedana.
VD Karl Tobieson har både köpt och sålt aktier, men sammantaget är hans innehav oförändrat.
Däremot har ledamöterna Anders Hansen och Ulrika Dellby sålt aktier. Hansen sålde aktier för 3,2 Mkr (kurs 79,2 kr) och äger nu aktier för runt 15 Mkr medan Dellby sålde för 3,6 Mkr (kurs 79,5 kr) och har aktier kvar för 7,6 Mkr.
Linc-aktien handlas till en substansrabatt på drygt 3% i skrivande stund.
Hexatronic
Hexatronics vice VD Martin Åberg sålde via Chirp AB, där han är delägare, aktier för 23,3 Mkr i fiberbolaget från Göteborg. Försäljningen gjordes till kurser runt 29 kronor och motsvarar en minskning om 12%. Det är andra gången Chirp säljer aktier under de senaste månaderna. I december minskade nämligen bolaget sitt innehav med drygt 65 Mkr, då till kurser omkring 36 kronor. Hexatronic har gått svagt på börsen och är ner 60% senaste tre åren.
Afry
Den finländska finansfamiljen Ehrnrooth har under de senaste veckorna sålt aktier för drygt 79 Mkr. I fjol var familjens ägarbolag Corbis nionde största ägare i Afry. Corbis representeras i styrelsen av Henrik Ehrnrooth. Försäljningarna gjordes till en snittkurs på drygt 193 kr. I dagsläget äger Corbis aktier värda 357 Mkr.
Avtech
Mjukvarubolaget Avtech säljer lösningar som effektiviserar flygningar och bland annat sparar bränsle åt flygbolag. VD David Rytter har köpt aktier för 1,4 Mkr (kurs 6,9 kr).
Samtidigt har Christer Fehrling som är större ägare med 6,1% av kapitalet och 11,6% av rösterna minskat sitt innehav något. Fehrling sålde aktier för 1,8 Mkr (kurs 6,9 kr).
Tyska investeringsfirman Discover Capital har köpt 1,5 miljoner aktier i Avtech och äger nu 2,6% av aktierna.
Eastnine
Polen- och Baltikumfokuserade fastighetsbolagets aktie har pressats kraftigt de senaste veckorna. Dels lär stigande spänningar mellan Europa och Ryssland straffat aktien. Dels har den tidigare storägaren Ghelamco, som fått sina aktier som betalning för en stor kontorsfastighet i Warszawa nu sålt sina aktier vilket satt ytterligare press. Sedan aktien rasade runt förra månadsskiftet har fem insiders köpt aktien. Afv har köpråd för aktien.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser