Kommentar Insynsägande
Insiderkollen: Storköp av H&M-Persson och Dunis storägare under 2024 – EQT-topparna miljardsålde
Det finns flera skäl till att en insynsperson säljer aktier, men bara ett till att köpa brukar det heta. Här synar Affärsvärlden några av de största insynstransaktioner som skett under 2024.
Hela listan över periodens mest relevanta insideraffärer finns i den sökbara tabellen nedan. Den är sorterad med de största transaktionerna överst och även uppdelad i två flikar som separerar köp från försäljningar.
Efter tabellen kommenterar vi de mest intressanta transaktionerna mer i detalj.
H&M
Rutinen sitter i och tempot har ökat. Familjen Persson har kontinuerligt under 2024 utökat ägandet i H&M. Totalt har aktier till ett värde om drygt 9 mdr kr inhandlats, vilket innebär att grundarfamiljen numera kontrollerar 61,8% av kapitalet och 81,7% av rösterna. Ägandet har fortsatt att svälla i flera år och under 2023 köpte familjen aktier till ett värde om totalt 8 mdr kr.
Logistea
I september seglade miljardären Rutger Arnhult upp som största ägare i fastighetsbolaget Logistea. Under året har Arnhults M2 Asset Management förvärvat aktier för 1 mdr kr. Det gjorde Logistea till M2:s näst största innehav efter Corem. I skrivande stund äger Arnhult 24,7% av kapitalet och 28,5% av rösterna.
På säljsidan finner vi fastighetsbolaget Slättö, som har sålt aktier för 749 Mkr via fem transaktioner under året.
EQT
Flera insynspersoner har handlat i riskkapitalbolaget EQT under året. De mest anmärkningsvärda är försäljningarna som EQT-cheferna Lennart Blecher och Per Franzén har genomfört, som har sålt aktier för 1,3 respektive 1 mdr kr under 2024. Vidare har även EQT-partnern Edward Fitzgerald och VD Christian Sinding sålt aktier för 631 respektive 499 Mkr. Summan av samtliga avyttringar uppgår till knappt 3,4 mdr kr.
På köpsidan hittar vi Asien-chefen Jean Eric Salata, som har köpt aktier värda 282 Mkr under året.
Under året har EQT uttalat att de vill öka förvärvstempot. Här i Sverige har det tagit konkreta uttryck i form av utköpet av vindkraftsbolaget Ox2 från börsen och EQT:s investering i OEM International.
Resurs
Ronneby UK, som kontrolleras av CVC och Waldakt, hade i somras lagt ett uppköpsbud på samtliga aktier i Resurs på 23,50 kronor per aktie. När anmälningstiden löpt ut i början av oktober kontrollerade Ronneby UK 87 procent av aktierna i Resurs. Ronneby UK har därefter i flera omgångar rapporterat in aktieköp i Resurs och äger i skrivande stund 87,8% av kapitalet.
Under året löste Waldakt, som kontrollerar Ronneby UK, in sina aktier till ett värde om 1,36 Mdr. Det är den tredje största försäljningen i år.
Scandi Standard
Den portugisiska majs- och kycklingproducenten Grupo Lusiaves har fortsatt trycka på köpknappen i Scandi Standard. Under året har Lusiaves köpt aktier för 262 Mkr via 91 transaktioner i kycklingbolaget. Det har spekulerats att portugiserna vill köpa upp Scandi Standard. Idag är de största ägare med 18,7% av kapitalet och rösterna.
“Det är inte min uppgift att ha åsikter om. Men man kan säga att vi har Paulo Gaspar från Lusiaves som sitter i styrelsen och han bidrar med mycket kompetens och erfarenhet”, uppgav Scandi Standards VD Jonas Tunestål till Afv i våras på frågan om hur man kan se på den nya storägarens agerande.
Tunestål sade också att han inte ville spekulera i vilka intentioner Lusiaves har med det expanderande ägandet.
Den optimistiske investeraren ser chans för att Grupo Lusiaves köper upp Scandi Standard på sikt, vilket vi på Afv skrivit om i analysen länkad intill.
Tele2
Under 2024 sålde Kinnevik av sitt innehav i Tele2 till investmentbolaget Freya Investissement. Affären var värd 13 mdr kr, varav aktier för 12,3 mdr såldes under 2024.
Motivet till försäljningen var Kinneviks strategi att koncentrera sin portfölj samt att stärka sin nettokassa för framtida investeringar. I oktober öppnade Kinneviks VD Georgi Ganev upp för återköp framgent.
Pandox
De norska miljardärerna och storägarna Christian Sundt och Helene Sundt har storsålt aktier i hotellfastighetsbolaget Pandox i år. Det handlar om 783 Mkr för Christian och 355 Mkr för Helene. Vid årets utgång är de fortfarande fjärde respektive tredje största ägare. Christian Sundt äger 9,6% av kapitalet och 16,2% av rösterna, medan Helene Sundt äger 11,1% av kapitalet och 17,1% av rösterna.
I september genomförde Pandox en riktad miljardemission för att finansiera förvärv av hotellfastigheter i Storbritannien. Rabatten var låg, knappt 5%. I skrivande stund värderas Pandox till P/E 19 på 2025E. Direktavkastningen väntas uppgå till 2,3% 2025.
New Wave
New Wave utvecklar och säljer profil-, sport- och yrkeskläder.
I mars i år sålde VD Torsten Jansson aktier för 110 Mkr i sitt New Wave. Likviden användes för att bygga sportsarenan Craft Arena. Vid årets utgång innehar Jansson fortfarande 33,6% av kapitalet och 91,9% av rösterna i New Wave.
Sagax
Sagax är ett fastighetsbolag med fokus på högavkastande fastigheter, framförallt inom lättindustri och logistik.
I början på 2024 sålde miljardärbröderna Staffan och Erik Salén aktier för 769 Mkr i Sagax, via deras holdingbolag Salénia. Staffan Salén är styrelseordförande och var med och grundade fastighetsbolaget 2000 tillsammans med nuvarande VD David Mindus. Salénia är fortfarande näst största ägare efter David Mindus.
Vi har imponerats av Sagax imponerande tillväxt av sitt förvaltningsresultat per aktie det senaste decenniet. Framgångarna syns dock i en hög värdering vilket fick Afv att landa i ett neutralt råd när vi analyserade aktien senast. På 2025E värderas Sagax till P/E 20,7.
Ericsson
De största insynsköpen på Stockholmsbörsen 2024 är Investors mångmiljard köp i Ericsson. Under årets första hälft köpte Wallenbergs Investor aktier för drygt 9 Mdr kronor i telekombolaget. Transaktionerna innebär att Investor nu äger 9,3% av kapitalet i Ericsson.
”Ericsson har världsledande teknologi och en stark marknadsposition i en framtidsbransch. Vi ser god potential för långsiktigt och uthålligt värdeskapande i bolaget och är tydliga och engagerade huvudägare”, kommenterade Jacob Lund, kommunikationsdirektör på Investor, till Affärsvärlden i maj i år.
Köpen har visat sig vara framgångsrika – Ericssons aktie är upp drygt 30% sedan halvårsskiftet. Idag värderas Ericsson till P/E 14,8 på 2025E.
Duni
I maj köpte familjen Andersson genom ägarbolaget Mellby Gård 10% av aktierna i servettbolaget Duni – en affär som motsvarade 555 Mkr. I slutet på året köpte familjen Andersson mer aktier för totalt 23 Mkr. Det senare köpet kommer efter ett kurstapp på cirka 15% under hösten. Ägarbolaget Mellby gård äger knappt 51% av aktierna i Duni vid årets utgång.
Duni värderas till P/E 8,9x på analytikerprognoserna för 2025E.
Rusta
Styrelseledamoten Claes Eriksson har sålt aktier för hela 152 Mkr i lågprisbolaget Rusta under 2024. Transaktionen gjordes till 76 kr per aktie och minskade hans innehav med drygt 80%, från 1,6% till 0,3% av kapitalet.
I början på hösten synade vi Rusta och konstaterade då att aktien värderades till en premie gentemot börsnoterade peers. Rådet blev neutralt. Idag värderas lågprisbolaget till P/E 20,2 2025E.
RevolutionRace
Grundarparet Pernilla och Niclas Nyrensten har sålt aktier för 203 Mkr under 2024. Under fjolåret sålde de aktier för 135 Mkr. Duon är fortsatt näst största ägare med 16% av aktierna, som är värda 726 Mkr. Pernilla Nyrensten lämnade VD-posten i augusti 2022 ett drygt år efter noteringen.
Dustin
Största ägare, Axel Johnson Gruppen, har fortsatt ökat innehavet i IT-återförsäljaren Dustin. 47 köp har gjorts under året. Summan av samtliga förvärv uppgår 724 Mkr. Axel Johnson kontrollerar numera drygt 50% av Dustin. Köpen har dock inte betalat sig då aktien är ned drygt 50% i år. Efter en vinstvarning i slutet på november fick Dustins aktieägare genomlida det största kursraset någonsin – aktien backade 28% på dagen.
”Ökningen motiveras av en stark tro på Dustins position och framtidsutsikter”, skrev familjen Ax:son Johnsons bolag i ett pressmeddelande i samband med ett större köp under året.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser