Kommentar Insiderkoll
Insiderkollen: Miljardärerna säljer i hotellbolaget och Nibe-topp går på köpräd
Det finns flera skäl till att en insynsperson säljer aktier, men bara ett till att köpa brukar det heta. Här synar Affärsvärlden några av de insynstransaktioner som skett de senaste två veckorna.
Hela listan över periodens mest relevanta insideraffärer finns i den sökbara tabellen nedan. Den är sorterad med de största transaktionerna överst och även uppdelad i två flikar som separerar köp från försäljningar.
Efter tabellen kommenterar vi de mest intressanta transaktionerna mer i detalj.
Pandox
Den norska miljardärduon Christian Sundt och Helene Sundt har båda via bolag sålt totalt över 4,3 miljoner aktier i hotellfastighetsbolaget där de är storägare. Transaktionerna gjordes till kurs 185 kr vilket ger ett värde om knappt 800 Mkr. Relativt duons totala ägande motsvarar försäljningarna minskningar om 16 respektive 4,4% för Christian och Helene Sundt.
“Aktierna i Pandox utgör Christian och Helene Sundts största tillgångspost i balansräkningen och då blir det naturligt med portföljjusteringar som involverar Pandox när det finns ett likviditetsbehov”, uppgav Pandox IR-chef Anders Berg till Nyhetsbyrån Direkt å ägarduons vägnar.
På våren i fjol köpstämplade Afv Pandox. Sedan dess har aktien lyft med över 60%.
Balder
Ledamot Fredrik Svensson har sålt aktier för 214 Mkr i Balder där han är näst största ägare, efter Erik Selin. Försäljningarna gjordes till strax över 80 kr per aktie. Under sommaren har Fredrik Svensson vid flera tillfällen avyttrat aktier. Sammanlagt handlar det om ett värde på 600 Mkr, motsvarande 0,4 procentenheter av hans totala ägande.
Numera kontrollerar Svensson 7,8% av kapitalet och 14% av rösterna i Balder.
Scandi Standard
Den portugisiska majs- och kycklingproducenten Grupo Lusiaves fortsätter att trycka på köpknappen i Scandi Standard. Det senaste köpet var i sammanhanget fjuttigt – en affär värd drygt 1 Mkr – men bekräftar trenden: Grupo Lusiaves stärker greppet än mer om kycklingbolaget.
“Det är inte min uppgift att ha åsikter om. Men man kan säga att vi har Paulo Gaspar från Lusiaves som sitter i styrelsen och han bidrar med mycket kompetens och erfarenhet”, uppgav Scandi Standards VD Jonas Tunestål till Afv i våras på frågan om hur man kan se på den nya storägarens agerande.
Tunestål sade också att han inte ville spekulera i vilka intentioner Lusiaves har med det expanderande ägandet.
Den optimistiske investeraren ser chans för att Grupo Lusiaves köper upp Scandi Standard på sikt, vilket vi på Afv skrivit om i analysen länkad intill.
Vidare har Scandi Standards styrelseledamot Anna Engebretsen, dotter till Mats Qviberg som är näst största ägare i Scandi Standard genom investmentbolaget Öresund, handlat aktier för drygt 6 Mkr. Anna Engebretsen är åttonde största ägare i Scandi Standard.
Nibe
Värmepumptillverkarens nytillträdda IR-chef, Fredrik Erlandsson, har vid en handfull tillfällen tankat aktier för 1,7 Mkr. Transaktionerna innebär att han mer än dubblat sitt ägande i Nibe. Köpen gjordes till kurser strax under 50 kr.
Nyligen sade Erlandsson i en intervju med Afv att “marknaden styr om aktien bottnat – men vi anar en ljusning på marknaden”. Han tillade även att hans investeringar i Nibe kan “ses mer som ett typ av månadssparande”.
Nibe-aktien har släpat efter ordentligt det senaste året, med ett kursfacit på -40%.
Ratos
Investmentbolaget Ratos meddelade under veckan att det sedan länge sargade dotterbolaget Plantasjen ansökt om rekonstruktion. Beskedet gav ett jack nedåt i aktiekursen, som återhämtade sig kvickt därefter.
Ratos ledamot Mats Granryd, som i år valts in i styrelsen, passade samma dag på att köpa aktier i investmentbolaget för 1 Mkr. Innan transaktionen ägde Granryd inga aktier i Ratos.
VD Jonas Wiström passade också på att öka sitt innehav i Ratos under veckan, med drygt 5%. Efter transaktionen äger han 400 000 aktier i Ratos.
Afv gav rådet att köpa Ratos-aktien i början av året. Läs mer om det i analysen länkad intill.
Storytel
EQT dumpade hela sitt innehav i Storytel under förra veckan. Riskkapitalbolaget var största ägare i ljudboksbolaget sedan intåget 2021. Affären innebär att EQT, enligt Afv:s uppskattningar, förlorat 1,2 mdr kr på investeringen i Storytel.
“Kort sagt riktigt usel”, benämnde Afv:s analytiker Björn Rydell EQT:s investering i Storytel.
Enligt den norska banken DNB innebär EQT:s utträde att sänket i Storytel-aktien försvinner. På ett år har ljudboksbolagets aktie ökat med drygt 58%.
Storytels ledamot Jonas Sjögren har nyligen tankat aktier för en miljon i ljudboksbolaget. Det innebär en ökning om drygt 6% av hans totala ägande i bolaget.
Meko
Styrelseordförande Dominick Zarcone, som nyligen valts in som ordförande i Meko och tidigare var VD för bilservicekedjans största ägare LKQ Corporation, har köpt sina första aktier i Meko. Till en snittkurs om knappt 123 kr har han köpt cirka 66 000 aktier – en affär värd 6,1 Mkr.
Även Mekos VD, Pehr Oscarson, har handlat aktier. För 2,5 Mkr köpte han 20 000 aktier. Efter transaktionen äger Oscarson 435 000 aktier i bilservicekedjan.
I år har värdet på aktien i Meko ökat med över 20%.
Stille
Markus Spingler som är affärsområdechef för kirurgiska instrument på medicinteknikbolaget Stille har nyligen sålt aktier för 6,3 Mkr. Försäljningen gjordes till kurser på 225-245 kronor per aktie. Efter avyttringen äger Springler aktier för knappt 14 Mkr motsvarande 0,73% av aktierna.
Vi på Affärsvärlden sänkte vårt lyckosamma köpråd till neutral för några veckor sedan efter att aktien dubblerats sedan Stilles förvärv i november 2023.
Note
VD Johannes Lind-Widestam har sålt aktier för 5 Mkr till kurser på 134-135 kronor per aktie. Det motsvarade en minskning på 5% av Lind-Widestams innehav som efter försäljningen är värt 43 Mkr (1,1% av aktierna). Enligt ett pressmeddelande gjordes försäljningen av skattemässiga skäl.
I slutet av augusti meddelade styrelsen i Note att de beslutat om att nyttja bemyndigandet för återköp av aktier. Totalt sett har Note rätt att återköpa 1 miljon aktier. Når Note det längsta delen av bolagets prognos för 2024 värderas aktien till 9,5x rörelsevinsten på 2024E.
Raysearch
Björn Hårdemark som är vice VD på på medicinteknikbolaget Raysearch har sålt aktier för 1,9 Mkr (kurs 157 kr). Efter försäljningen äger Hårdmark aktier för 0,9 Mkr.
Även Kjell Eriksson som är forskningschef har sålt aktier. Närmare bestämt för 1,2 Mkr (kurs 155 kr per aktie). Eriksson har kvar aktier för 2,5 Mkr.
Raysearch-aktien är upp över 90% senaste året. Vi på Afv synade nyligen aktien och landade i ett neutralt råd.
CellaVision
Grundare tillika före detta VD Christer Fåhraeus som numera är ledamot har sålt aktier i CellaVision. Försäljningen omfattade aktier för 27,4 Mkr (kurs 274 kr). Fåhraeus är fortsatt fjärde största ägare i blodanalysbolaget med 6,8% av aktierna värda 438 Mkr.
Vi på Afv har ett neutralt råd på aktien som värderas till 31x rörelsevinsten (EV/Ebit) på 2024E.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser