Insiderkollen: Logistikfastigheter i ropet

Afv går igenom alla aktuella insynsaffärer. Denna vecka har intressanta transaktioner bland annat skett i Logistea, Logistri, Filo Mining och TCECUR.
Insiderkollen: Logistikfastigheter i ropet - index-penna-aktier-affarsvarlden-700_binary_6878447.png

Det finns flera skäl till att en insynsperson säljer aktier, men bara en till att köpa brukar det heta. Här synar Affärsvärlden några av de insynstransaktioner som skett de senaste två veckorna.

Hela listan över periodens mest relevanta insideraffärer finns i den sökbara tabellen nedan. Den är sorterad med de största transaktionerna överst och även uppdelad i två flikar som separerar köp från försäljningar.

Efter tabellen kommenterar vi de mest intressanta transaktionerna mer i detalj.

Logistea

Det rör på sig i ägarlistan för logistikfastighetsbolaget Logistea. Just innan jul köpte bolaget fastigheter samt genomförde en kvittningsemission till Nordika Fastigheter på 234,8 Mkr. Nordika äger efter emissionen 13,2%  av kapitalet och rösterna i Logistea och blev därmed bolagets tredje största ägare.

I veckan har storägaren Ilija Batljan köpt A- respektive B-aktier för sammanlagt drygt 6 Mkr. Enligt en separat insynsrapportering har Caroline Thagesson, styrelseledamot i Logistea tillika dotter till fastighetsräven Lars Thagesson, via ägarbolaget Trenäs Förvaltning sålt poster som motsvarar de som Batljan köpt.

Logistri

Flera insynsköp har skett i ytterligare ett logistikfastighetsbolag. I det Spotlight-listade Logistri har ordförande Henrik Viktorsson har köpt aktier för 2,7 Mkr. Även den tillträdande VD:n David Träff (senast från Corem) har köpt aktier för 0,2 Mkr.

Även vi på Afv tycker att bolaget ser köpvärt ut och utfärdade ett köpråd tidigare i veckan.

Humble Group

Strax innan jul meddelade foodtechbolaget Humble Group att de varit föremål för uppköpsintresse. Intresset ska ha kommit från ett internationellt riskkapitalbolag, men parterna kunde inte enas och affären blåstes av.

De efterföljande veckorna har flera insynspersoner i Humble köpt aktier. Nu senast är det bolagets operativa chef Noel Abdayem och styrelseledamoten Henrik Patek från Roosgruppen som stått för de största köpen, på 1,4 respektive 0,5 Mkr. I samma veva har områdeschefen Patrik Edström sålt 130 000 aktier, en affär på 1,3 miljoner kronor. Edström makulerade senare insynsrapporteringen med motiveringen att han inte längre är medlem av ledningsgruppen.

Annehem Fastigheter

Den tidigare Castellum-VD:n Henrik Saxborn har köpt aktier för 0,5 Mkr i fastighetsbolaget Annehem där han är styrelseledamot.

Saxborn valdes till ny styrelseledamot i Annehem vid årsstämman i maj 2022. Utöver Annehem är Saxborn även styrelseledamot i AMF Fastigheter. Han var VD för Castellum mellan 2013 och 2021.

Filo Mining

Förra veckan sålde den kanadensiska fonden CD Capital Natural Resources hela sitt innehav i gruvbolaget Filo Mining, motsvarande 4,5% av aktiekapitalet. Totalt 6,9 miljoner aktier såldes till kursen 176 kronor vilket innebär en köpeskilling om drygt 1,2 miljarder kronor. I samma veva har Lundin-chefen Wojtek Wodzicki sålt en mindre del av sitt innehav, värt cirka 5,6 Mkr.

CD Capital skriver i ett pressmeddelande att fonden i inledningen av 2020 tog “en strategisk post” i Filo Mining. Fondens inträde uppges ha möjliggjort ett borrutvidgningsprogram å Filo Minings vägnar.

Carmel Daniele, styrelseledamot i Filo Mining och tillika grundare och vd för CD Capital, kommenterar i pressmeddelandet att avyttringen i Filo Mining “är en del av fondens normala verksamhet och mandat” och att investeringen levererat en hög avkastningsmultipel sedan intåget. Vidare säger Daniele att Filo Mining-projektet har mer att ge samt att CD Capital ser fram emot möjligheten att framöver inleda partnerskap omfattande liknande projekt “i världsklass”, ledda av bland andra Lundingruppen.

Familjen Lundin är största ägare i Filo Mining och sitter på närmare 32% av kapital och röster. Tidigare i december i fjol blev det känt att CD Capital också avyttrat hela sin post i Lundinsfärens guldbolag, Lundin Gold. Totalt såldes 10,7 miljoner aktier vilket motsvarade 4,5% av Lundin Gold. Fonden var den första institutionella investeraren i Lundin Gold och tog position år 2014.

Nyfosa

Nyfosas grundare och styrelseledamot Jens Engwall har storsålt aktier i det egna bolaget de senaste veckorna. Totalt rör det sig om 32,2 Mkr i försäljningar.

Engwall uppger själv i ett sms till Di att han sålt aktierna för att betala skatt på 2021 års försäljningar i fastighetsbolaget SBB, som skedde till “en bra vinst”.

TCECUR

Förra veckan meddelade säkerhetskoncernen TCECUR att bolaget får en ny storägare i samband med att SEC Management sålt samtliga sina aktier (cirka 7,5%) till NEA Partners, som investerar genom fonden NEA Public Value (NEA PV).

NEA har totalt förvärvat 944 010 aktier, vilket motsvarar 10% av aktierna i TCECUR. Personer i den operativa ledningen i TCECUR äger därefter 19% av aktierna i bolaget.

Aktieförsäljningarna har alltså till största del skett genom bolaget SEC Management där styrelseordförande Ole Oftedal, styrelseledamoten Tommy Lundqvist, de tre dotterbolags-vd:arna Toste Hedlund, Robert Birgersson och Per Lindstrand är delägare. Utanför SEC Management har koncern-VD Klas Zetterman samt dotterbolags-VD:arna Anton Juric och Toste Hedund också sålt aktier till NEA PV.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Santander