Kommentar Insiderkoll
Insiderkollen: Köpen haglar i Tobii – Magnus Welander ny tapet-pilot
Det finns flera skäl till att en insynsperson säljer aktier, men bara ett till att köpa brukar det heta. Här synar Affärsvärlden några av de insynstransaktioner som skett de senaste två veckorna.
Hela listan över periodens mest relevanta insideraffärer finns i den sökbara tabellen nedan. Den är sorterad med de största transaktionerna överst och även uppdelad i två flikar som separerar köp från försäljningar.
Efter tabellen kommenterar vi de mest intressanta transaktionerna mer i detalj.
Securitas
Investmentbolaget Melker Schörling, näst största ägare i Securitas, har fyllt på med 3,2 miljoner aktier till kursen 98 kr i en affär värd 313 Mkr. Efter transaktionen, en ökning om 12% i relation till det befintliga ägandet, äger investmentbolaget drygt 5% av aktierna och 11,3% av rösterna i säkerhetskoncernen.
Securitas har dragit på sig en ordentlig nettoskuld vilket gör aktien extra sårbar vid motgångar, men värderingen är låg, skrev Afv i en analys länkad ovan. Givet att verksamheten fortsätter i rätt riktning tycker vi att uppsidan är lockande.
Melker Schörling, grundare av investmentbolaget med samma namn, gick nyligen bort.
Embellence
Den nyligen invalda styrelseordföranden Magnus Welander har köpt sina första aktier i tapettillverkaren. I en affär värd 4 Mkr har 210 305 aktier inhandlats till kursen 19 kr.
Givet Magnus Welanders förflutna, bland annat som VD för Thule i många år, får hans tillträdande som ordförande ses som positivt för Embellence. Likaså aktieköpet. Embellence-aktien har sedan noteringen 2021 gått kräftgång, men de senaste tre månaderna har aktien lyft 50%.
I en analys från i somras, som mynnade ut i ett köpråd, skrev Afv att Embellence är ett hyggligt alternativ för den som letar investeringsmöjligheter bland bolag med stora omedelbara utmaningar men långsiktigt billiga aktier.
Tobii
Samtidigt som Tobii-aktien fortsatt sin resa nedåt har aktieköpen från insynspersoner haglat in. Senast ut är ordförande Per Norman som mer än dubblat sitt ägande i bolaget genom köp av 164 000 aktier för 1 Mkr. Styrelseledamot Henrik Eskilsson har köpt 568 000 aktier till kurs 5,6 kr i en affär värd 3,2 Mkr. Även VD Anand Srivatsa har fyllt på med aktier.
I år är aktien ned över 60% och vid flera tillfällen noteras att insynspersoner fyllt på med aktier i bolaget.
Linc
Största ägare och grundare Bengt Julander har sålt aktier i sitt investmentbolag. Aktierna köptes av styrelseledamöterna Ulrika Dellby (11,8 Mkr) samt Marianne Dicander Alexandersson (5,9 Mkr). Affärerna gjordes till kurs 59 kronor per aktie.
Julander har också sålt 300 000 stycken aktier för 18,5 Mkr (kurs 61,70 kr) till styrelseledamot Anders Hansen i en separat transaktion utanför börsen. Afv har ett köpråd aktien.
Cibus
Ordförande Patrick Gylling har sålt 140 000 aktier (kurs 139 kr) vilket inbringade honom 22 Mkr. Därmed har han minskat det egna innehavet med drygt 25%. Till Nyhetsbyrån Direkt motiverade han försäljningen med att “aktien har stigit 40% på en kort tid så jag tänkte att jag lättar lite på mitt innehav” och att han har “ett jättestort innehav på 400 000 aktier” (efter affären). Den nyligen genomförda försäljningen har inte något med bolaget i sig att göra, sade han vidare och betonade att han fortsatt tror starkt på bolaget.
Vestum
Tidigare VD numera ordförande Conny Ryk har köpt aktier för 26,4 Mkr i serieförvärvaren Vestum. Ryk är största ägare med 16% av kapitalet, ett innehav värt cirka 450 Mkr. Senaste året har insiders köpt aktier för 42 Mkr i Vestum. Inga försäljningar finns registrerade.
Smart Eye
Styrelseledamot Lars Olofsson har nästan dubblat sitt ägande i bolaget genom ett köp av 28 984 aktier (kurs 62 kr) för 1,8 Mkr. Några dagar efter köpet fick Smart Eye en order att leverera DMS-teknik till 46 nya bilmodeller till en “större nordamerikansk” biltillverkare. Baserat på prognoser för den beräknade produktlivscyklen beräknas intäkten för ordern till 1,55 mdr kr, enligt ett pressmeddelande från bolaget. Aktien lyfte 35% samma dag och är upp drygt 85% i år.
Paxman
I medicinteknikbolaget Paxman har det skett en del transaktioner. Storägare Glenn Paxman har sålt aktier för 3,1 Mkr. Aktierna köptes av styrelseledamot Robert Kelly för 31 kronor per aktie. VD Richard Paxman har sålt aktier för 0,4 Mkr (också till 31 kr). Aktierna köptes av ordförande Per-Anders Johansson.
Familjen Paxman är fortsatt största ägare med över 37% av aktierna i bolaget. Att fler insiders köper aktier i bolaget är positivt.
Bonesupport
Medicinteknikbolaget Bonesupport har utvecklats väldigt stark senaste året. Aktien är upp cirka 120%. Nyligen köpte styrelseledamot Mary O’Connor aktier för 1 Mkr och äger nu totalt aktier för 3,3 Mkr. Afv har ett neutralt råd på aktien.
EQL Pharma
Grundare tillika före detta VD och nu ordförande Christer Fåhraeus har nyligen sålt aktier i EQL Pharma för 9,9 Mkr (kurs 33 kronor per aktie). Fåhraeus sålde också aktier i slutet av november för 2,7 Mkr (kurs 30 kr) men är fortsatt näst största ägare med drygt 24% av aktierna som är värda 234 Mkr.
Sectra
Marie Ekström Trägårdh som är vice VD på medicinteknikbolaget Sectra samt även affärsområdeschef för Imaging IT Solutions har sålt aktier för 5,8 Mkr (kurs drygt 164 kr). Efter försäljningen åker Ekström Trägårdh aktier för 37 Mkr i Sectra. Afv har ett säljråd på aktien.
Raysearch
Carl-Filip Bergendal som är ledamot i medicinteknikbolaget Raysearch har sålt A-aktier för 2 Mkr (kurs 50 kr). Bergendal äger totalt nu aktier för 103 Mkr motsvarande 3,4% av kapitalet samt 10% av rösterna.
Götenehus
Ordförande Erik Hemberg lade i november ett kontantbud, genom ägarbolaget EHF AB om 3,25 kr per aktie på Götenehus, motsvarande en premie på nästan 18%. Hemberg/EHF ägde innan budet presenterades 72,0% av kapitalet samt 73,6% av rösterna. Budgivaren har nu passerat 90% ägande och kommer tvångsinlösa minoritetsägarna. Aktien kommer avnoteras.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser