Kommentar Insiderkoll
Insiderkollen: Huvudägarna säljer
Det finns flera skäl till att en insynsperson säljer aktier, men bara ett till att köpa brukar det heta. Här synar Affärsvärlden några av de insynstransaktioner som skett de senaste två veckorna.
Hela listan över periodens mest relevanta insideraffärer finns i den sökbara tabellen nedan. Den är sorterad med de största transaktionerna överst och även uppdelad i två flikar som separerar köp från försäljningar.
Efter tabellen kommenterar vi de mest intressanta transaktionerna mer i detalj.
NCAB
Det av familjen af Jochnick-kontrollerade bolaget R12 Kapital har avyttrat hela sitt innehav i mönsterkortstillverkaren NCAB. Försäljningen omfattade 21,3 miljoner aktier vilket motsvarade 11,4% av NCAB. Priset i transaktionen sattes till 57,50 kronor, innebärandes en rabatt på dryga 4% i förhållande till aktiens stängningskurs samma dag som aktieförsäljningen gjordes. Värdet på affären uppgick till strax över 1,2 miljarder kronor.
NCAB:s styrelseledamot Hans Ramel köpte 11% av de sålda aktierna vilket motsvarar 2,3 miljoner aktier och en köpeskilling om 132 miljoner kronor. Det i sin tur gör att Hans Ramel nu hoppat upp som 15:e största ägare med 1,5% av kapitalet i NCAB.
R12 Kapital, som utöver Robert af Jochnick med söner drivs av delägarna Per Hesselmark och Hans Ramel, var med och tog NCAB till börsen för fem år sedan och har sedan dess varit största ägare fram till nu.
NCAB höll i förra veckan kapitalmarknadsdag där de finansiella målen som fastställdes i fjol upprepades. Målen innebär en nettoomsättning på 8 miljarder kronor år 2026 och att samtidigt nå ett ebita-resultat på 1 miljard kronor.
Humana
Vård- och omsorgsföretaget Humanas största ägare, Impilo Care, har genom två affärer köpt totalt 425 000 aktier till kursen 28 kronor. Affärens värde uppgår till 12 Mkr. Impilo Care äger 27,3% av Humana.
Under våren har Humana varit i blåsväder kring bolagets tillstånd att bedriva assistansverksamhet. Efter en uppslitande process mot tillsynsmyndigheten IVO fick Assistans till slut rätt i förvaltningsrätten och fick därmed behålla sitt tillstånd.
De senaste tre månaderna har Humana-aktien stigit över 60%, men sedan årsskiftet är kursfacit -28%.
Läs mer om Afv:s analysavdelnings åsikter kring vårdbolagen här.
Telia
Telias nytillträda CFO, Eric Hageman, har köpt sina första aktier i bolaget. 50 000 aktier till kursen 22,40 kronor har förvärvats i en affär värd 1,1 Mkr.
Ett i den mindre storleksordningen insynsköp noteras från Mathias Berg, chef för Telias affärsområde tv- och media. Berg har köpt 15 000 aktier till kursen 22 kronor innebärandes en köpeskilling på 0,3 Mkr. Efter affären äger han 25 000 aktier i Telia.
Invisio
I Invisio, som säljer kommunikationslösningar till militär och polis, noteras två insynsköp. Joakim Birgersson, chef för affärsområdet Operations, har inhandlat 5 000 aktier till kursen 193 kronor. Affärens värde uppgår till 1 Mkr. Birgersson äger numera 42 000 aktier i teknikbolaget.
Invisios styrelseledamot, Charlott Samuelsson, har köpt 1 000 aktier i bolaget i en affär värd 0,2 Mkr och äger därefter 4 000 aktier.
Mildef
Mildefs försäljningschef Fredrik Jacobsson har sålt aktier i bolaget för 22 Mkr. Försäljningen omfattade 284 350 aktier och gjordes till kurs 78 kronor. Affären innebär att Jacobsson minskar sitt totala innehav med närmare 42%.
Mildefs teknikchef Fredrik Persson har också passat på att avyttra aktier. Genom att sälja 250 000 aktier har han halverat sitt ägande i Mildef. Affären gjordes till kurs 78 kronor och värdet uppgick således till närmare 20 Mkr.
Vitec
Vitecs styrelseledamot Kaj Sandart har sålt 2 000 aktier i bolaget till kurs 587 kronor, vilket inbringade honom 1,2 Mkr. Efter affären äger Sandart 111 200 aktier i programvarubolaget.
Sedan årsskiftet är aktien i Vitec upp 28%.
Irras
Medicinteknikbolaget Irras är under uppköp och budgivarna i form av IR Holding Bidco Inc har flaggat att de nu kontrollerar drygt 86% av aktierna i bolaget. Det är strax under 90% som är nivån som krävs för att kunna tvångsinlösa resterande del av minoritetsägarna.
Vitrolife
Bronwyn Brophy som tillträdde som ny VD för fertilitetsbolaget Vitrolife den 1 augusti har köpt sina första aktier i bolaget. Brophy har lång erfarenhet från medicinteknik-industrin med ledande positioner på bolag som Thermo Fischer, Medtronic och Johnson & Johnson.
Köpet uppgick till 2,5 Mkr (19 350 st aktier) och gjorde till kurs 129 kronor per aktie. Aktien har stigit nästan 15% sedan dess och är under fredagen upp 8% på beskedet. Sett över ett år är aktien ned 36%.
Arjo
VD Joacim Lindoff har köpt aktier för 1,1 Mkr i medicinteknikbolaget Arjo. Det är en ökning på 8% och Lindoff äger nu aktier för 14,3 Mkr i Arjo.
Vi på Afv har ett köpråd på Arjo-aktien sedan december ifjol. Arjo värderas till drygt 15 gånger rörelsevinsten (EV/Ebita) på analytikerprognoserna för 2023E.
Hanza
Grundaren tillika VD Erik Stenfors har ökat sitt innehav i kontraktstillverkaren Hanza. Stenfors har köpt totalt 15 000 aktier till kurs 70 kronor (1,1 Mkr). Efter köpet äger Stenfors totalt 605 000 aktier i bolaget (1,51% av kapitalet) värt drygt 41 Mkr.
Essity
VD Magnus Groth har nyligen köpt 4 000 aktier i hygienkoncernen Essity och äger nu totalt 94 000 aktier i bolaget, motsvarande 23 Mkr. 2022 hade Groth en total ersättning på 31 Mkr varav 16,5 Mkr avsåg grundlön. En färsk analys på Essity från i veckan finns att läsa här intill.
Storskogen
Annette Brodin Rampe som är ordförande i serieförvärvaren Storskogen har köpt aktier för 0,8 Mkr. Kursen var 8,30 kr per aktie. Efter köpet äger Brodin Rampe nu aktier för totalt 4 Mkr.
Storskogen noterades på Stockholmsbörsen hösten 2021. Teckningskursen var då 38,50 kronor.
Surgical Science
Marknadspotential AB som är största ägare i Surgical Science som säljer lösningar för medicinsk simulering har nyligen sålt aktier. Närmare bestämt 700 000 aktier till kurs 158 kronor. Försäljningen inbringade 105 Mkr. Holdingbolaget Marknadspotential kontrolleras av Jan Bengtsson som är ledamot i Surgical Science.
Vi på Affärsvärlden slopade vårt köpråd på aktien på 250 kronor i början av augusti. Då hade aktien stigit runt 50% sedan aktien köpstämplades i våras. Q2-rapporten var ingen höjdare och aktien har nu rasat runt 40% sedan början av augusti.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser