Kommentar Insiderkoll
Insiderkollen: Flygande svin trycker på köpknappen
Det finns flera skäl till att en insynsperson säljer aktier, men bara en till att köpa brukar det heta. Här synar Affärsvärlden några av de insynstransaktioner som skett de senaste två veckorna.
Hela listan över periodens mest relevanta insideraffärer finns i den sökbara tabellen nedan. Den är sorterad med de största transaktionerna överst och även uppdelad i två flikar som separerar köp från försäljningar.
Efter tabellen kommenterar vi de mest intressanta transaktionerna mer i detalj.
BHG
Bygghandlarna har rekylerat ner på börsen efter att den värsta pandemihaussen har avtagit under 2022. Allra sämst har utvecklingen varit i e-handlaren BHG, som är ned hela 83% i år.
Bolaget rapporterar sitt tredje kvartal i nästa vecka, men redan förra veckan vinstvarnade bolaget. Strax därefter köpte segmentschefen Christian Ericsson aktier för 16,2 Mkr via sitt investeringsbolag Flying pig investments. Även finanschefen Jesper Flemme har köpt aktier efter vinstvarningen, en affär värd drygt 0,14 Mkr.
Eolus Vind
Flera av börsens vindkraftsbolag fick sig en törn sedan den nya regeringen gjort klart att man vill låta bolagen själva betala för elnätsanslutningen för havsbaserad vindkraft. Eolus Vind har dock tagit revansch den senaste veckan och är upp drygt 13%, stärkta av beskedet om att man säljer ett sol- och batterilagerprojekt i Arizona.
På måndagen den 17 oktober köpte styrelseordföranden Hans-Göran Stenner 38 730 aktier till en kurs på 112,8 kr, motsvarande ett värde om 4,3 Mkr.
Energy Save
Värmepumpsbolaget Energy Save har gått som ett skott på börsen i höst, och är upp drygt 120% de tre senaste månaderna. Trots kursrusningen har två styrelseledamöter, Bo Westerberg och Christian Gullbrandsen, fyllt på innehaven de senaste veckorna. Det är inga stora köp, runt 800 000 respektive 37 000 kr, men väl värt att notera när aktien handlas kring ATH-nivåer.
Avanza
Enligt en genomgång i Affärsvärlden råder det skilda världar i insiderhandeln hos de största nätmäklarna Avanza och Nordnet. Hos Avanza haglar köpen från insynspersoner, inklusive VD Richard Josefson och styrelseordförande Sven Hagströmer. Den senare har köpt totalt 150 000 aktier i år för över 32 miljoner, medan Josefson har ökat innehavet med 36% till 30 000 aktier.
Därutöver har Avanzas storägare, investmentbolaget Creades, shoppat aktier för närmare 29 miljoner kronor i början av året. Trenden ser ut att hålla i. Sedan Avanzas rapport för det tredje kvartalet släpptes tidigare i veckan har Creades köpt för ytterligare 5,3 Mkr.
Mips
Hjälmsäkerhetsbolaget Mips tredje kvartal blev värre än befarat och försäljningen föll 50% organiskt. Aktien rasade på nyheterna och är ned drygt 72% i år. Osäkerheten är stor och återhämtningen riskerar att ta tid, löd omdömet i vår analys av aktien.
Styrelseledamoten Thomas Bräutigam spår dock en ljusare framtid för bolaget. Sedan kvartalsrapporten släpptes har handlat aktier till ett värde av 1,5 Mkr.
Tellusgruppen
Den relativt nynoterade utbildningskoncernen Tellusgruppen hamnade i strålkastarljuset när det i veckan uppmärksammades att den nytillsatta skolministern Lotta Edholm är styrelseledamot i bolaget. Edholm ska dock lämna sitt uppdrag samt sälja sitt aktieinnehav om 12 500 aktier.
Några som däremot har förvärvat aktier i bolaget är journalisten och Tellusgruppens styrelseordförande Thomas Gür respektive styrelseledamoten Caj William Perrin. Posterna är dock små, runt 0,1 Mkr vardera.
Cedergrenska
En annan nynoterad skolkoncern med hög insynsaktivitet är Cedergrenska. Måndagen den 17 oktober, dagen efter Tidöavtalet presenterats, köpte både VD Niklas Påhlsson och styrelseordföranden Christian Drougge, via investeringsbolaget Berkshore AB, poster för 1,7 respektive 0,8 Mkr.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser