Kommentar Insynsägande
Insiderkollen: Dippköpande i mjukvarubolaget
Det finns flera skäl till att en insynsperson säljer aktier, men bara en till att köpa brukar det heta. Här synar Affärsvärlden några av de insynstransaktioner som skett de senaste två veckorna.
Hela listan över periodens mest relevanta insideraffärer finns i den sökbara tabellen nedan. Den är sorterad med de största transaktionerna överst och även uppdelad i två flikar som separerar köp från försäljningar.
Efter tabellen kommenterar vi de mest intressanta transaktionerna mer i detalj.
H&M
Familjen Perssons köpräd i H&M fortsätter. Närmare 3 miljoner aktier har inhandlats vilket innebär en köpeskilling om drygt en halv miljard kr.
Klädbolaget har länge kämpat med en försämrad lönsamhet och aktien har halkat efter mot börsen. Men den senaste kvartalsrapporten skvallrar om att en återhämtning kan ligga i korten. Rörelsemarginalen uppgick till 8,2% (9,2) vilket var klart högre än analytikernas förväntan om 7,1% och bolaget börjar få styr på varulagret. H&M kvarhåller målet om en marginal på 10% nästa år. Marknaden välkomnade rapporten med jubel och aktien steg över 18%.
Sedan årsskiftet är aktien upp 60%, om än från nedpressade nivåer.
DUSTIN
Dustins största ägare Axel Johnson har genom dotterbolaget AxMedia köpt 2 miljoner aktier vilket utlöst budpliktsbud då ägandet ökade till drygt 30%. Budnivån på 28,50 kr är i linje med vad Axel Johnson köpte sina senaste aktier på.
Att huvudägaren verkar vara beredd att öka ägandet i Dustin på den kursnivån är en positiv signal, men det förändrar inte det långsiktiga läget särskilt mycket, skrev Afv då i en analys. Axel Johnson är inte intresserade av att köpa hela bolaget och budet kommer med största sannolikhet inte att rekommenderas av styrelsen.
Det utökade ägandet motiverades av största ägaren med en stark tro på bolagets position och framtidsutsikter.
IAR Systems
Nicolas Hassbjer, styrelseordförande i mjukvarubolaget IAR Systems, har inhandlat 60 000 aktier till kursen 81,50 kr. Affärens värde uppgår således till 4,9 Mkr.
Efter affären äger ordföranden närmare 327 000 aktier, motsvarande 2,3% av kapitalet och är därmed bolagets tolfte största ägare.
Insynsköp har också kommit från VD Richard Lind som utökat sitt totala ägande med 31% i bolaget. 4 600 aktier förvärvades vilket innebar en köpeskilling på 0,4 Mkr.
Aktien i IAR Systems backat strax över 40% i år. Så sent som den 17 juni köpstämplade Afv aktien men med ett medskick att risken är hög. Nyligen gick bolaget ut med ett omstruktureringsprogram som inkluderade ett förslag om varsel av 25 anställda. Det i syfte att förbättra den operativa effektiviteten och lönsamheten.
Tobii Dynavox
Kommunikationshjälpmedelsbolaget Tobii Dynavox slog i slutet av juni till med ett förvärv av tyska Rehedapt Engineering för 15 MEUR. Rehedapt erbjuder monteringslösningar för tekniska hjälpmedel, som fästen till rullstolar.
Sedan pressmeddelandet har Tobii Dynavox VD Fredrik Ruben, affärsområdeschefen Nils Normell samt ledamoten Carl Bandhold fyllt på sina innehav. Ruben och Normell har ökat med drygt 0,3 Mkr vardera. Bandhold å sin sida har köpt mer rejäla 80 000 aktier för 2,2 Mkr, att jämföra med de 20 000 aktier han ägde sedan tidigare.
Fastpartner
En handfull insynsköp kan uppmärksammas i Fastpartner som nyligen kommit med delårsrapport. Kvartalssiffrorna vittnade om en god efterfrågan och ett starkt driftnetto. Däremot dras bolaget med tydligt ökande räntekostnader.
Bland andra har VD och tillika största ägare Sven-Olof Johansson köpt 50 000 aktier i Fastpartner för 2 Mkr. Sett till att han äger totalt 135 miljoner aktier i bolaget får posten ses som hyfsat liten.
Styrelseordförande Peter Carlsson och regionchefen Patrik Arnqvist har köpt 10 000 respektive 4 000 aktier i fastighetsbolaget i affärer värda omkring 0,4 och 0,2 Mkr.
BPC Instruments
BPC Instruments som säljer analysverktyg inom bioteknik har gått som en raket på Spotlight i år, med en uppgång på 183%. Medgrundaren och ledamoten Kristofer Cook valde häromveckan att dra fördel av det genom att sälja drygt halva sitt innehav.
Försäljningen av 700 000 aktier gjordes i en placing till Erik Selins bolag ES Aktiehandel (300 000 aktier) och fonden Exelity (400 000). Kursen var 15 kr och affären således värd 10,5 Mkr. Varken Selin eller Exelity ägde aktier i BPC sedan tidigare. Cook har nu halkat ned till plats tre i ägarlistan med 5,2% av aktierna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser