Kommentar Insynsägande
Insiderkollen: Charette stuvar om i portföljen

Det finns flera skäl till att en insynsperson säljer aktier, men bara en till att köpa brukar det heta. Här synar Affärsvärlden några av de insynstransaktioner som skett de senaste två veckorna.
Hela listan över periodens mest relevanta insideraffärer finns i den sökbara tabellen nedan. Den är sorterad med de största transaktionerna överst och även uppdelad i två flikar som separerar köp från försäljningar.
Efter tabellen kommenterar vi de mest intressanta transaktionerna mer i detalj.
EQT
I tisdags kväll meddelade EQT att man reviderar sitt lockup-avtal från börsnoteringen 2019. Avtalsförändringen möjliggjorde för partners att sälja 63,1 miljoner aktier i bolaget redan samma kväll, istället för att hålla aktierna till 2022 vilket man lovat i det tidigare avtalet.
Priset i försäljningen landade på 370 kr per aktie vilket motsvarande en rabatt på 7,6% jämfört med tisdagens stängningskurs på 400,3 kr. Efter aktieförsäljningen har partners i EQT gått ned i ägande från 58 till 51% av kapitalet och rösterna i bolaget. Största ägare i EQT är familjens Wallenbergs maktbolag Investor.
Stillfront
Förvärvsmaskinen Stillfront gjorde i veckan ännu ett förvärv. Denna gång av bolaget Jawaker för 205 miljoner dollar. Upplägget med tilläggsköpeskillingar (se pressmeddelande) var rent av knepigt och aktien föll drygt 6% på beskedet.
Efter förvärvet har styrelseledamöterna Erik Forsberg (+10 000 aktier) och Birgitta Henriksson (+6000) ökat sina innehav. Forsberg äger nu totalt 15 000 aktier medan Henriksson äger 28 500 stycken.
Kambi
Patrick Clase som är ledamot i Kambi har under veckan köpt aktier för cirka 1 Mkr. Clase äger totalt 42 000 aktier värda ungefär 9,4 Mkr i bolaget. Ledamot Cecilia De Leeuw köpte aktier för blygsamma 47 000 kronor häromveckan.
VD Kristian Nylén, som sålde aktier för cirka 20 Mkr på kurser kring 435 – 448 kronor i januari, har ännu inte öppnat plånboken.
Bimobject
Mjukvarubolaget föll kraftigt vid halvårsrapporten i början av augusti (-19%) då tillväxten bromsat in. Därefter har vi på Affärsvärlden köpt in aktien till Afv-portföljen. BIMobject värderas väsentligt lägre än andra nordiska mjukvarubolag (6x ARR). Medianvärderingen för noterade SaaS-bolag är drygt 16x medan onoterade bolag värderas till ungefär 12x.
Strax efter kvartalsrapporten köpte några i ledningen aktier för knappt 0,3 Mkr. Inte särskilt imponerande. I veckan köpte Ben O’Donnell, som är medgrundare och VP User Applications på BIMobject, 69 675 aktier för 600 000 kr i BIM. Ben O’Donnell är dock inte insynsregistrerad i BIM.
Vitrolife
Finanschef Mikael Engblom skall sluta på fertilitetsbolaget Vitrolife och har sålt halva sitt innehav (7000 aktier för cirka 3,6 Mkr). Engblom har varit CFO sedan 2011 och arbetade dessförinnan som controller på bolaget.
Vitrolife-aktien har stigit 135% sedan årsskiftet.
DistIT
Insynsaktiviteten hos IT-distributören DistIT har varit stor sedan bolagets förvärv av Efuel för några veckor sedan. Efuel säljer laddboxar för elbilar. VD Robert Rosenzweig har köpt aktier för 0,3 Mkr och äger nu totalt drygt 1% av aktierna i DistIT (värda 16,4 Mkr). Även Redstone Investment Group har köpt aktier för drygt 0,6 Mkr. Redstone är tidigare ägarna av Efuel som delvis fick betalt i aktier. Att de ökar innehavet ytterligare är intressant.
Athanase Industrial Partners, som styrs av ordförande Stefan Charette, har dock sålt aktier för cirka 31 Mkr. Förra veckan sålde Charette även aktier för 32,8 Mkr i hälsovårdskedjan Actic. Samtidigt har han köpt en mindre post i teknikbolaget Ivisys för 1,2 Mkr, där han är största ägare med 94,9% av röster och kapital.
Addlife
Håkan Roos genom holdingbolaget Roosgruppen har sålt en hel del aktier i serieförvärvaren Addlife senaste året. I februari sålde Roos aktier för 533 Mkr.
I början av september såldes ytterligare aktier, denna gång för 414 Mkr på kurs 345 kronor. Roosgruppen är nu åttonde största ägare i Addlife med 4% av aktierna och knappt 15% av rösterna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser