Kommentar Insynsägande
Insiderkollen: Årets största insidertransaktioner
Det finns flera skäl till att en insynsperson säljer aktier, men bara en till att köpa brukar det heta. Här synar Affärsvärlden några av de insynstransaktioner som skett i år.
Hela listan över periodens mest relevanta insideraffärer finns i den sökbara tabellen nedan. Den är sorterad med de största transaktionerna överst och även uppdelad i två flikar som separerar köp från försäljningar.
Efter tabellen kommenterar vi de mest intressanta transaktionerna mer i detalj.
H&M
Familjen Perssons köp av H&M-aktier har fortsatt under 2022. Grundarfamiljen har handlat aktier till ett värde av 5,65 miljarder kronor i år, vilket gör att de nu har 53,4% av kapitalet och 77,4% av rösterna i bolaget.
Sett till kursutvecklingen har årets köp knappast varit en bra affär för Perssons. Aktien är ned drygt 36% i år. Däremot ger dagens aktieinnehav utdelningar på drygt 5,75 miljarder kronor per år.
Akelius
Akelius gjorde en sensationellt vältajmad affär när bolaget sålde hela sitt hyresbestånd i Skandinavien hösten 2021. Försäljningen inbringade 92,5 miljarder. Förutom köpen i det egna bolaget samt investeringen i Castellum har Roger Akelius även köpt mycket skog. Under våren framkom det att han köpt svenska skogsfastigheter för 340 Mkr.
Men Roger Akelius investeringar har knappast stannat där. Under året har även fortsatt köpa aktier i det egna fastighetsbolaget Akelius Property. Senast förra veckan köpte han via ägarbolaget Akelius Apartment Ltd över 1,6 miljoner aktier i bolaget. Totalt har ägarbolaget köpt aktier för 1,2 miljarder kronor i år. Nu har Akelius 84% av kapitalet i det egna bolaget.
Castellum
Det har varit ett intensivt år i den svenska fastighetssektorn. En av märkeshändelserna inträffade i höstas när den finansiellt pressade Rutger Arnhult tvingades sälja aktier i det egna fastighetsbolaget Castellum. Köpare var fastighetsmagnaten Roger Akelius, som i och med köpet blev största ägare i bolaget med 12,2% av kapitalet och rösterna.
Totalt har Arnhult sålt för drygt 4,8 miljarder kronor i Castellum. Han har under hösten även minskat ägandet i flera andra bolag (senast under torsdagen flaggade han ned i Wästbygg). Trots försäljningarna verkar Arnhult inte tappa stinget. Så sent som den 15 december, då han lämnade VD-posten i Castellum, sade han till Afv att han skulle fokusera på investeringarna i sitt ägarbolag M2 och att han “sällan känt sig så motiverad som nu”.
Industrivärden
Det Lundberg-kontrollerade Industrivärden har utnyttjat den sura börsen till att öka i de egna innehaven. Investmentbolaget har köpt stora poster i bland annat Volvo, Lundbergföretagen, Sandvik och avknoppningen Alleima.
Även storägaren och styrelseordföranden Fredrik Lundberg har ökat ägandet i det egna bolaget och handlat aktier till ett värde av 260 Mkr. Dottern Katarina Martinson, som i våras tog plats i Industrivärdens styrelse, har köpt aktier till ett värde av 121,9 Mkr.
Sinch
I räntehöjningarnas kölvatten satte tech-frossan klorna i Stockholmsbörsen 2022. Kommunikationsbolaget Sinch var ett av bolaget som straffades hårdast. Bolaget hade ett tufft år med en blodig vinstvarning, blankarattack och därtill en stor försäljning från storägaren Softbank i september.
Köpare i affären var Sinch-grundarna via bolaget Neqst, samma bolag som sålde aktierna till Softbank i slutet av 2020. I och med årets stora kursnedgång kunde grundarna köpa tillbaka aktierna till 85% lägre kurs. Sedan dess har Sinch hunnit släppa en stark Q3-rapport som fick aktien att rusa. Sedan grundarna köpte tillbaka aktierna är kursen upp drygt 150%. Årets slugaste insynstrade?
Truecaller
Truecaller är ytterligare ett bolag som har haft ett svängigt 2022. Även här kantas året av blankningsattacker, omvända vinstvarningar och stora ägarförändringar.
Efter en vinter av flera lockup-försäljningar gick flera av incitamentsprogrammen för bolagets anställda ut i början av mars. Totalt avyttrades drygt 6,4 miljoner aktier från fyra EC-bolag, motsvarande en total försäljning på 397 Mkr. I maj sålde även storägarna Atomico, Kleiner Perkins och Sequoia Capital drygt 5,6% av aktierna i bolaget.
Evolution
Under hösten gjorde Evolutions VD Martin Carlesund ett jätteköp i det egna bolaget. Aktieposten var värd över 100 Mkr, vilket är ett av de större insynsköpen som gjorts av en VD eller ordförande som inte är grundare eller redan multimiljardär.
Evolution kvalar även in på listan över årets största insynsförsäljningar. Det var bolagets strategichef Sebastian Johannisson som i februari sålde aktier för drygt 214 Mkr.
”Försäljningen sker av privatekonomiska skäl och jag behåller omkring 80% av mitt innehav motsvarande 700 000 aktier, min tro på bolaget är således fortsatt mycket stark”, kommenterade han försäljningen då.
Bioarctic
Forskningsbolaget Bioarctics aktie har gått starkt under året. Bolaget har kommit med positiva studieresultat och i början av november var aktien upp drygt 110% för året. Då sålde bolagets grundare och storägare Lars Lannfelt och Pär Gellerfors 1,75 miljoner aktier vardera i bolaget. Hela affären var värd cirka 832 Mkr.
Efter affären har Lannfelt 33,5% av kapitalet och 49,3% av rösterna i Bioarctic. Gellerfors sitter kvar med 21,7% av kapitalet och 32,6% av rösterna i bolaget.
”Vi har varit majoritetsägare i Bioarctic sedan företaget grundades och förblir fullt engagerade som betydande ägare även efter denna transaktion. Efter de banbrytande data som Bioarctic och dess partner presenterade i september och som ger hopp till patienter som lider av Alzheimers sjukdom, har vi beslutat att avyttra en liten del av vårt ägande i bolaget för att bidra till en ökad free float i Bioarctic-aktien och samtidigt diversifiera en del av vår personliga finansiella exponering”, sade Lannfelt och Gellerfors i en gemensam kommentar.
Nordnet
Även i nätmäklaren Nordnet har VD Lars-Åke Norling valt att ta hem vinst. I början av december sålde han aktier till ett värde av 150,4 Mkr. Försäljningen innebar att Norling minskade sitt aktieinnehav med en tredjedel.
”I samband med att lockup-avtalet har löpt ut har jag valt att sälja en del av mitt innehav i Nordnet, av privatekonomiska skäl. Jag har dock majoriteten av mitt ägande kvar, och har en väldigt stark tilltro till Nordnet. Vi har mycket potential kvar att realisera på den nordiska sparmarknaden och jag ser fram emot att vara med på den resan”, sade Lars-Åke Norling till Nyhetsbyrån Direkt.
Samtidigt köpte den storägande familjen Dinkelspiel via bolaget E. Öhman J:or en post som i stort sett matchar Norlings försäljning.
Orrön Energy
Under våren sålde flera insynspersoner stora poster i Orrön Energy, tidigare Lundin Energy. Bolaget under sommar en stor omvandling, där prospekterings- och produktionsverksamheten såldes till Aker BP och det kvarvarande Orrön Energy fokuserar på förnybar energi.
Med facit i hand var det en dålig affär för insynspersonerna. Orrön-aktien har gått urstarkt på årets börs och är upp nära 200% i år.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser