Kommentar Northvolt
Inget besked från Northvolts revisor om värdet på 60 miljarder i tillgångar
Efter denna artikels publicering har Northvolt berättat att det finns en ren revisionsberättelse. Läs mer i den här artikeln.
Northvolt beskriver sig som redo för börsen och man har i flera års tid publicerat till synes fullödiga årsredovisningar. På tisdagen kom den senaste.
Men det är inte en riktig årsredovisning som Northvolt visar upp. I Northvolts “Sustainability and Annual Report 2023″ saknas nämligen revisionsberättelse.
“Väsentligt mindre omfattning”
Istället finns det en så kallad Bestyrkanderapport (engelska: limited assurance) som endast avser hållbarhetsredovisningen. Northvolts revisor Hamish Mabon från revisionsfirman EY skriver att en bestyrkanderapport ”har en annan inriktning och en väsentligt mindre omfattning än en revision som utförs enligt internationell redovisningsstandard och god revisionssed i Sverige.”
Exakt hur liten kan en sådan omfattning vara? En slumpmässigt vald referenspunkt är IT-konsulten Softronic som publicerar revisorns yttrande i sin helhet. I ett mycket kort stycke beskrivs Granskningens inriktning och omfattning där sista meningen lyder:
”Vi anser att denna granskning ger oss tillräcklig grund för vårt uttalande.”
Sedan följer själva uttalandet:
”En hållbarhetsrapport har upprättats.”
Punkt slut. Den typen av lakoniska uttalanden förknippar man mer med isländska skrönor av Snorre Sturlasson (1179–1241) än med redovisningsprosa.
Säger exakt noll
EY:s revisor Hamish Mabon har säkert gjort något mer än att endast konstatera att Northvolt har presenterat papper med rubriken ”hållbarhetsrapport”.
Men poängen är att Bestyrkanderapporten säger exakt noll och intet om de frågor som är viktigast för bolagets framtid.
Här och nu vet vi alltså inte om revisorn har avgivit en ren revisionsberättelse eller om revisorn möjligen sätter frågetecken för Northvolts balansräkning.
Det vore i så fall inte konstigt. Northvolt har anläggningstillgångar till ett bokfört värde om 5,7 miljarder dollar. I princip allt detta gäller tillgångar som är helt avhängiga att Northvolt kan få lönsamhet i sin verksamhet. Annars är goodwill, skattefordringar och merparten av alla fabriksinvesteringar i princip värdelösa.
Hur troligt är det att en verksamhet som säljer batterier för cirka 0,1 miljarder dollar per år och går med gigantisk förlust kan få avkastning på anläggningstillgångar ”värda” 5,7 miljarder dollar?
Den frågan har alltså EY-revisorn Hamish Mabon inte besvarat i Northvolts så kallade ”Annual Report”. Fortsättning följer.
Läs uppföljningen: Revisorn går i god för Northvolts bokföring
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser