Hövding: Bud från huvudägaren

Fosielund Holding äger numera över 30% av aktierna i cykelhjälmsbolaget Hövding och passerar därmed budplikt. Huvudägaren avser att presentera ett bud på 21 kronor per aktie.
Hövding: Bud från huvudägaren - Hövding
Hövding är en cykelhjälm med airbag som löses ut vid fall. Foto: Hövding
Hövding
Budkurs: 21,00 kr Antal aktier: 27,7 m
Börsvärde: 582 Mkr Nettokassa: 15 Mkr
VD: Fredrik Carling Ordförande: Fredrik Arp

Cykelhjälmsbolaget Hövding (budkurs 21 kr) har inte varit något börssuccé. Aktien noterades på First North sommaren 2015, teckningskursen var då 18 kronor per aktie. Sedan dess har bolaget gjort en handfull emissioner. Igår stängde Hövding-aktien på 17 kronor.

Budpliktsbud

Fosielund Holding, som är största ägare i Hövding, har ökat sitt innehav och äger nu strax över 30% av aktierna. Budplikt löses då ut och Fosielund avser erbjuda 21 kronor kontant för varje utestående aktie i Hövding.

Bakom ägarbolaget Fosielund står familjen Eklund som grundat Tepe Munhygienprodukter AB. Tepe säljer som namnet antyder tandborstar och liknande produkter. Fosielund har varit största ägare i Hövding sedan sommaren 2019. Familjen Eklund är, via sitt holdingbolag, större ägare i Kjell & Co (Kjell Group) samt Lexington.

I vår senaste Hövding-analys från augusti i år skrev vi:

“Vi noterar att Hövdings största ägare Familjen Eklund ökat sitt innehav under våren och äger nu 29,7% av aktierna i bolaget. Precis under budpliktsgränsen.” 

Klen budpremie

Budpremien är 23,5% jämfört gårdagens stängningskurs. Det är betydligt högre än ett “normalt budpliktsbud” då ägarna i många fall inte har som ambition att köpa ut och avnotera bolaget, utan kvarstå som ägare. Budpliktsbudet på Hövding har inte den karaktären. Snarare verkar det som om Fosielund vill köpa ut Hövding. Annars hade budpremien troligtvis varit ännu lägre. Ur det perspektivet är budet inte särskilt generöst.

Samtidigt har Hövding inte blivit den succé som många hoppades på. Tillväxten har visserligen varit okej, men på bekostnad av höga förluster och återkommande emissioner. Hövding har fortfarande en bit kvar till dess att bolaget når positivt kassaflöde.

Stärkt bruttomarginal

Under det senaste året har ledningen infört en mer strikt kostnadskontroll samt höjt priserna på Hövding-hjälmarna ut till konsument. Listpriset för Hövding ut till konsument har tidigare varit cirka 3000 kronor. Men har nu höjts till 3499 kronor. Det är en bra bit högre än vanliga traditionella hjälmar som kan kosta allt från några hundralappar till tusentals kronor beroende på märke.

I det tredje kvartalet 2021 steg bruttomarginalen till 35% jämfört med 24% motsvarande period 2020. Ett fall framåt samt ett resultat av prishöjningen. Hövding har de senaste åren uppvisat en bruttomarginal på 23-26%. Det är lågt och den klena bruttomarginalen har varit ett av Affärsvärldens argument till att inte köpstämpla aktien senaste åren. Låg bruttomarginal är ofta synonymt med klen skalbarhet. Rörelseresultatet i Q3 förbättrades och uppgick till -1,8 Mkr (-8,0). På Ebitda-nivå var förlusten cirka 1 Mkr (-7,7 Mkr). Att budet kommer efter ett förhållandevis starkt tredje kvartal skaver lite.

VD-byte

Under gårdagen annonserade Hövding dessutom ett VD-byte. Nuvarande VD Fredrik Carling kommer lämna bolaget under första halvåret 2022. Carling har varit VD på Hövding i drygt 10 år. Sofia Svensson har utsetts till ny VD. Svensson har tidigare varit VD på Lammhult Design Group.

I skrivande stund handlas Hövding-aktie till 20,55 kronor, alltså något under budet. På 21 kronor värderas Hövding till 582 Mkr. Det motsvarar en multipel på 3,45 gånger omsättningen (EV/Sales) senaste tolv månaderna. Eller 12,5 gånger bruttoresultatet under motsvarande period.

Kapitalanskaffning nödvändig?

Den 30 september hade Hövding knappt 15 Mkr i kassan. I grafiken nedan visas hur kassaflödet utvecklats på kvartalsbasis senaste åren.

Hövding har historiskt gjort emissioner när kassan uppgått till knappt 10 Mkr. Givet det historiska mönstret kommer en kapitalanskaffning behöva genomföras relativt snart. Som aktieägare finns alternativet att tacka nej till budet. Men då får man också vara beredd på att vara med en eventuell emission för att försvara sin ägarandel. Den är en risk värd att ha i bakhuvudet. Eller lyckas kanske Hövding vända till positivt kassaflöde.

Budhöjning?

Under det gångna året har vi fått se budstrider i bland annat Veoneer och 24Storage. Chansen till ett höjt bud i Hövding känns spontant inte superstor. Men visst kan det hända.

En hypotetisk budgivare skulle vara Malmö-bolaget Thule Group. Hövding har, likt Thule, sitt huvudkontor i Malmö. Thule har en hel del överlappande produkter som cykelhållare och cykelvagnar. Samt relevanta distributionskanaler. Men om Thule hade velat förvärva Hövding hade det kanske redan hänt. Det har funnits flera lägen under de senaste åren.

Ett OK bud givet förutsättningarna

Sammantaget känns budet på Hövding okej rent finansiellt. Bolaget verkar vara på rätt spår med en stärkt bruttomarginal och förbättrad lönsamhet. Samtidigt är Hövding sannolikt i behov av kapitaltillskott för att upprätthålla tillväxtsatsningarna.

Det är möjligen inte fel att avvakta ett konkurrerande bud. Men då bör man samtidigt beakta risken att Fosielund inte når tillräcklig acceptgrad och att budet faller. Indigo Capital Partners har varit med i Hövding sedan noteringen 2015 och äger cirka 20% av aktierna, de kan eventuellt stoppa stoppa budet. Då kan det eventuellt finnas risk för emission på dålig kurs. Budet på läkemedelsbolaget Sobi föll nyligen då budgivarna inte fick in tillräckligt med aktier. Sobi-aktien är ned 20% sedan dess.

Hövding tio största ägare Andel
Familjen Eklund 29,98%
Indigo Capital Partners 19,84%
Lovisa Hamrin (Herenco) 10,25%
Avanza Pension 3,31%
Lars Wikander 3,16%
Lucas Lars Vilhelm Otterling 2,35%
Liljeroth Fastighets AB 1,75%
Nordnet Pensionsförsäkring 0,85%
Utvecklingsbolaget Solsippan AB 0,72%
Jan Pettersson 0,72%
Källa: Holdings
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser