Hanza: Siktar mot 5 miljarder

Kontraktstillverkaren Hanza växte 26% organiskt i tredje kvartalet. Samtidigt passar bolaget på att presentera nya finansiella mål. Hanza siktar på att omsätta 5 miljarder med dubblerad vinst till år 2025.
Hanza: Siktar mot 5 miljarder - Hanza
Kommentar: Hanza
Vad: Q3-rapport + nya finansiella mål
Aktien: -7%
Påverkar råd: Fortsatt köpråd

Medvinden för de nordiska kontraktstillverkarna fortsätter. Hittills har 8 av de 9 bolag som Affärsvärlden följer i sektorn hunnit rapportera.

Den genomsnittliga organiska tillväxten var 20,4% i Q3. Medianen var 26,2%. Snabbast växer finska Incap (+50%) medan Nolato (-24%) har det riktigt tufft med tappade volymer från storkunden Brittish American Tobacco.

Fortsatt stark tillväxt

Idag (8 nov) var det dags för Hanza (48 kr) att bekänna färg. Bolaget fortsätter den fina tillväxttrenden och växte 26% organiskt i Q3. Över snittet och i linje med medianbolaget. Första halvåret var den organiska tillväxten 28% (Q1) samt 29% (Q2). Ebita-marginalen landade på 6,0% i Q3 jämfört med 6,3% motsvarande kvartal ifjol. I Q1 och Q2 i år var Ebita-marginalen 5,0% respektive 6,5%. Direktfakturering av energi och visst material har påverkat negativt.

Marginalen för segment Huvudmarknader (Sverige, Finland och Tyskland) sjönk till 7,0% jämfört med riktigt höga 9,3% ifjol. På R12M ligger Ebita-marginalen på 8,1%. Utvecklingen för segment Övriga marknader (Baltikum, Centraleuropa och Kina) fortsätter åt rätt håll. Vilket är i linje med ledningens tidigare kommunikation. Rörelsemarginalen stärktes till 5,1% (3,3) i Q3.

VD Erik Stenfors beskriver efterfrågan som fortsatt stark. Stenfors lyfter fram att bolagets kundbas är väldiversifierad inom en rad branscher som gruvindustrin, gasturbiner, försvarsindustri, returautomater och medicinteknik. Även orderingången är fortsatt hög.

Aktien steg vid börsöppning 3-4% på beskedet. I skrivande stund är aktien ned 7%. Stora slag alltså. Å andra sidan steg aktien 7,5% igår dagen innan rapport.

Nya finansiella mål

Förutom Q3-rapporten har Hanza också presenterat nya finansiella mål. Se tabellen nedan.

Hanza  Nytt mål Tidigare mål
Tillväxt Omsätta >5 miljarder år 2025 >10% tillväxt per år i snitt över en konjunkturcykel
Lönsamhet >8% Ebita-marginal år 2025 >6% genomsnittlig Ebit-marginal över en konjunkturcykel
Kapitalstruktur >30% Soliditet
Skuldsättning Räntebärande nettoskuld / Ebitda högst 2,5x (vid periodens slut dividerat med Ebitda R12M)
Utdelning 30% av resultatet efter skatt

Hanza siktar nu på att omsätta 5 miljarder år 2025. Utgår vi från konsensusprognoserna avseende omsättning för 2022 (cirka 3,2 miljarder) motsvarar det drygt 15% årlig tillväxt 2023-2025. Vilket alltså är fem procentenheter högre än bolagets tidigare tillväxtmål om 10% tillväxt i snitt över en konjunkturcykel.

Andra 2025 mål Note Kitron
Omsättning 5 Mdkr 6 Mkdr
Rörelsemarginal 10% (Ebit) 8% (Ebit)

Även börskollegorna Note och Kitron har det senaste året presenterat finansiella mål för 2025. Se tabellen intill.

Vidare skruvar Hanza upp lönsamhetsmålet till 8% på Ebita-nivå. Jämfört med tidigare 6% som avsåg Ebit. Det höjda marginalmålet ligger också i nivå med norska Kitron men något under Note.

Tidigare har det funnits en ledig tillverkningskapacitet hos de nordiska kontraktstillverkarna. Den har successivt minskat på senare år. Bättre beläggning och kapacitetsutnyttjande är alltså en orsak till de allt högre marginalerna. Hanza lämnade övriga mål avseende kapitalstruktur, skuldsättning och utdelning oförändrade.

6 gånger rörelsevinsten

Givet att Hanza når sitt finansiella mål år 2025 med 5 miljarder i omsättning och 400 Mkr i Ebita-resultat (8% marginal) handlas aktien till 5,8 gånger rörelsevinsten. Exklusive det kassaflödet som genereras under perioden.

Nettoskulden i slutet av Q3 uppgick till 602,6 Mkr motsvarande 2,3 gånger Ebitda på rullande tolv månader. Den relativt höga skuldsättningen är en akilleshäl och något som kan begränsa möjligheterna till förvärv framöver. En hög skuldsättning också är synonymt med en hög finansiell risk vilket är ett minus om nu efterfrågan viker ned under 2023. Notes nettoskuld i relation till Ebit senaste tolv månaderna uppgår till 1,3 gånger jämförelsevis.

Vi har sedan i somras ett köpråd på Hanza. Aktien är upp knappt 20% sedan dess.

Tillväxtmässigt tycker vi många av bolagen i sektorn imponerar. Marginalen för Hanza i Q3 var helt okej. Möjligen något åt det svagare hållet om man skall vara kritisk. Att marginalen inom övriga marknader (Baltikum, Centraleuropa och Kina) fortsätter att stärktas kommer vara en nyckelfaktor för om aktiemarknaden skall börja tro på det finansiella målet om 8% i Ebita-marginal år 2025. På huvudmarknaderna (Sverige, Finland och Tyskland) har Hanza redan bevisat att de klarar av att prestera marginaler på den nivån.

Den som inte räds Hanzas skuldsättning och inte tror att efterfrågan saktar in rejält under 2023 kan behålla sina aktier.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Mangold
Annons från ABG Sundal Collier