Garpco: Faller i börsdebuten

Garpco förvärvar små och medelstora industri- och handelsbolag. Emissionen blev övertecknad men aktien faller något i börsdebuten.
Garpco: Faller i börsdebuten - Garpco
Glimakra of Sweden och Trece är två av Garpcos portföljbolag.

Garpco (255 kr) är en bolagsgrupp som förvärvar små och medelstora industri- och handelsbolag.

Mer om Garpco

Koncernen består för tillfället av 14 operativa bolag i tre affärsområden, nämligen Industriverktyg (12% av omsättningen – Swedex säljer sågklingor), Interiör och design (fyra bolag, ∼46% av omsättningen) samt Industrikomponenter i polymera material (∼42% av omsättningen). Koncernen har cirka 350 anställda. Huvudkontoret ligger i Jönköping.

2023 omsatte koncernen cirka 620 Mkr med en rörelsemarginal (Ebita) på 4,5%. Huvudägare är Tibia Konsult med 35%. Tibia Konsult ägs av en stiftelse samt arvtagare till entreprenören Sten K. Johnson (1946-2013) som kanske är mest känd för att ha grundat Midway (numera Haki Safety). Näst största ägare med 13% är VD Markus Strand. Investmentbolaget Spiltan är tredje största ägare med runt 11% av kapitalet.

 

Garpco har sedan december 2008 varit noterat på Alternativa Listan. Handelsplatsen gick sedan ihop med Pepins (Alternativa/Pepins håller nu på att avvecklas).

I samband med noteringen på NGM tog Garpco in drygt 25 Mkr för att finansiera satsning mot försvarsindustrin inom affärsbenet Polymera material “genom organisk expansion i kombination med tilläggsförvärv, samt en offensiv marknadssatsning i affärsbenet Interiör och design med etablering av nya säljbolag i USA och Storbritannien”.

Teckningsgraden landade på 116%. Aktien handlas i skrivande stund till 255 kronor vilket är 7% lägre jämfört med teckningskursen på 275 kronor. Efter emissionen har nu Garpco cirka 800 ägare.

Rätt att passa

Vi på Affärsvärlden analyserade Garpco inför noteringen och lockades inte av aktien och skrev.

“Aktien säljs ut till en värdering på omkring 12x den bakåtblickande rörelsevinsten (EV/Ebita). Möjligen vill en del befintliga ägare som handlat aktien på Pepins sälja. Samtidigt har de tre största ägarna ingått lock-up-avtal i 18 månader. Det är rätt lång tid. Nackdelen är att likviditeten i aktien blir rätt klen. Sammantaget är verksamheten rätt investeringstung och det fria kassaflödet klent. Vi är inte så lockade att teckna och följer utvecklingen från sidlinjen.”

Serieförvärvaren Karnell som noterades under april såldes ut till en värdering på 1,3x omsättningen (EV/Sales) samt 9,6x rörelsevinsten (EV/Ebita) bakåtblickande på pro forma-basis (vid teckningskursen 30 kr). Karnell-aktien har utvecklats fint sedan noteringen och är upp 47% jämförelsevis. Karnell presenterar sin Q1-rapport tisdagen den 14 maj.

Måndagen den 27 maj presenterar Garpco rapporten för första kvartalet.

Årets andra notering

Garpco var den årets andra börsnotering. Fler bolag har flaggat för att de avser att noteras under året. Bland annat Greenmerc.

Även Cinclus Pharma har flaggat för en eventuell notering och har börjat göra en del investerarpresentationer. I förra veckan meddelade Nordrest, som erbjuder måltidslösningar till skolor och liknande, att de avser att notera sig under Q2 2024.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser