Kommentar Uppköpsåret 2022
Fem potentiella uppköpskandidater
2022 ser ut att bli uppköpens år. Hittills i år har 20 bud presenterats. Ifjol var siffran 29 stycken uppköpserbjudande och 2020 uppgick antalet bud till 20.
Den högsta budpremien (+96%) i år med bred marginal är Capios bud på specialistvårdskoncernen GHP. I slutet av maj lade storägare i MyFC ett bud med negativ premie (-28%) på det egna bolaget. Budet drogs sedermera tillbaka och MyFC har därefter ansökt om konkurs.
Affärsvärlden listar nedan en rad bolag som kan tänkas vara potentiella uppköpskandidater (utan inbördes ordning). Men kom ihåg: att enbart köpa aktier för att bolaget är en potentiell budkandidat är inget starkt argument.
LÄNK TILL AFFÄRSVÄRLDENS NYA UPPKÖPSGUIDE
Kambi
Sedan februari i år har Kambi möjlighet att lösa in det konvertibelupplägg som tidigare hindrat uppköp av bolaget, vilket har gjort sportsboksleverantören till en het budkandidat de senaste månaderna. Storägaren Anders Ström köpte aktier för drygt 78 Mkr förra hösten.
Trots att aktien är ned 30% i år har inga insynspersoner köpt aktier. Optimisten menar att den obefintliga insynsaktiviteten kan vara tecken på att ett bud är i görningen. Afv noterade ett liknande mönster i LeoVegas som vi pekade ut som en tänkbar uppköpskandidat i mitten av mars i år. I maj lade amerikanska MGM Resorts ett bud på just LeoVega. Konsolideringstrenden i sektorn är tydlig.
Meko (f.d Mekonomen)
Aktien är pressad och den svenska kronan har försvagats. Huvudägarna i form av amerikanska LKQ Corporation äger knappt 27% av aktierna i bilverkstadskedjan. Det är inte otänkbart att LKQ vill äga hela Meko på sikt. Sedan januari 2020 har LKQ gjort mer än en handfull förvärv.
Nordic Waterproofing Group
Det irländska isoleringsbolaget Kingspan Group har under augusti köpt drygt 24% av aktierna i taktätningsbolaget Nordic Waterproofing. Aktierna köptes bland annat av investmentbolaget Svolder.
Kingspan har de senaste åren varit en flitig förvärvare. Möjligen är Kingspan nu spekulanter på att förvärva Nordic Waterproofing. Det borde finnas en hel del synergier mellan bolagen som irländarna kan räkna hem fort.
Nelly
Liksom flera andra e-handlare har Nelly haft ett kämpigt 2022. Både tillväxt och lönsamhet dalar sedan de pandemi-boostade åren 2020-2021. I början av sommaren gick bolaget ut med en rejäl vinstvarning och VD fick lämna med omedelbar verkan. Även finanschefen har aviserat sin avgång. Interims-VD är Helena Karlinder-Östlundh som nu har satt igång ett omfattande kostnadsbesparingsprogram.
Kanske är det ett försök att slimma till kostnadskostymen inför ett utköp? Stefan Palm, grundare och VD för klädbolaget Lager 157, har under året seglat upp som näst största ägare med 16,4% av aktierna. Frågan är om riskkapitalbolaget Rite skulle vara villiga att släppa bolaget på dessa kursnivåer. Aktien är ned 42% i år.
Academedia
Det är valår och vinster i välfärden har återigen seglat upp som ett hett ämne i den politiska debatten. Socialdemokraterna presenterade förra hösten förslag om att förbjuda vinstuttag i skolan och utbildningsbolagen har pressats hårt på börsen sedan dess. Efter utköp av både Engelska skolan och Atvexa är Academedia de enda större utbildningsbolaget på Stockholmsbörsen.
Största ägare är Mellby Gård med Rune Andersson i spetsen. De äger drygt 23% av bolaget. 2019 köpte Mellby Gård ut KappAhl från börsen. I en intervju med Affärsvärlden förra hösten sade Rune Andersson att han var börs-avert. Kanske vill han och efterträdaren Johan Andersson även ta Academedia från börsen? Academedia köptes för övrigt ut från börsen år 2010 och noterades igen år 2016.
TILL AFFÄRSVÄRLDENS UPPKÖPSGUIDE
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser