Kommentar Fastpartner D
Fastpartner D: Kapad utdelning
Artikel uppdaterad angående Corems utdelning 2023-02-13
Preferens- och D-aktier föll under torsdagen efter att Fastpartner föreslagit kraftigt sänkt utdelning på både stam- och D-aktier (59,60 kr) i samband med sitt bokslut över 2022. Stamaktien föreslås ge 0,5 kr (2,20 kr i fjol) och D-aktien 2,5 kr (5,0).
Bakom förslaget ligger uteslutande omsorg om bolagets kreditbetyg, enligt huvudägaren och VD Sven-Olof Johansson(se faktarutan).
Sven-Olof Johanssons egna ord om utdelningen
“Det är av strategiskt intresse för Fastpartner att bibehålla bolagets kreditrating på Investment Grade-nivå. För att säkerställa detta föreslår styrelsen årsstämman att sänka utdelningen på bolagets A-aktie till 0,50 (2,20) kr per aktie och sänka utdelningen på bolagets D-aktie tiil 2,50 (5,0) kr per aktie. Jag vill dock understryka att utdelningsförslaget enbart grundar sig på att vi vill stärka vår rating. Tillsammans med några ytterligare åtgärder som vi arbetar med hoppas vi kunna säkerställa detta. Mina ovan gjorda antaganden om hur Riksbanken kommer att förändra styrräntan kommande tolv månader innebär att bolagets kassaflöde kraftigt kommer att förbättras vilket skapar förutsättningar för ett höjt kreditbetyg
Beskedet är oväntat i den meningen att D-aktien inför detta handlades till relativt låg avkastning, ca 6,9% i direktavkastning. Endast Akelius D hade en högre värdering (ca 5,9%) av fastighetsförvaltarna.
Relativt låg belåningsgrad, en erfaren huvudägare och tillgångar i stark geografi talar för bolaget och var skäl till att Afv tipsade om denna D-aktie som köpvärd i januari.
Betygshets
Men utdelningssänkningen får ses som en reaktion på att Fastpartner också har en hög andel av sin räntebärande skuld i form av obligationslån (45%) – en marknad där kreditbetyget är centralt. Dessutom löper lånen till stor del med rörlig ränta – utan finansiell säkring – vilket innebär att stigande marknadsränta fått snabbt genomslag i resultatet.
Förvaltningsresultatet taktar nu 25% under samma nivå för ett år sedan (790 Mkr vs 1050 Mkr).
Att köra bolaget med rörlig ränta har varit gynnsamt under lång tid men slagit fel senaste året. Men VD håller kvar vid strategin och tror på räntesänkningar redan Q3 i år och på 1,5% i långsiktig styrränta.
Var sänkningen verkligen nödvändig?
Utdelningssänkningen sparar ca 350 Mkr totalt sett. Det är meningsfulla pengar för bolaget. Men just sänkningen för D-aktierna står endast för 37 Mkr. Att behålla D-aktie-utdelningen och förtroendet för detta instrument hade inte varit så dyrt, alltså. Vi noterar för övrigt att Sven-Olof Johansson är största ägare av D-aktier, även om värdet bleknar ställt mot stamaktierna (10,2 mdr vs 0,3 mdr).
Restriktiv beräkning
Fastpartners bolagsordning säger att D-aktien har rätt till 5 gånger den ”sammanlagda utdelningen” på A-aktien (men max 5 kr/aktie).
Detta tolkas nu uppenbarligen som utdelningen per stamaktie (0,5 kr) gånger fem (2,5 kr).
En annan tolkning vore att fem gånger beloppet som utdelas till stamaktieägarna (ca 92 Mkr) ska betalas till D-aktien.
Det skulle motsvara 5 kr per D-aktie med bred marginal.
Vi tolkar dock D-aktie-sänkningen som driven av behovet att minska stamaktieutdelningen och av bolagsordningen som anger att D-aktierna ska ha 5 gånger utdelningen på stamaktien. Enligt Fastpartners vis att se saken blir sänkningen en fråga om mekanik där 0,5 kr/aktie i stamutdelning x 5 blir 2,5 kr för D-aktien.
Afv är inte säkra på att detta är en rimlig tolkning av bolagets egen bolagsordning. Det är inte uteslutet att missnöjda ägare tvingar fram en rättslig prövning om utdelningsförslaget antas på bolagsstämman.
Finns risk för liknande sänkningar i andra D-aktier?
Vad Afv förstår delas inte Fastpartners restriktiva tolkning av utdelningsbegränsningen på 5x utdelningen av andra bolag.
- SBB har explicit kommunicerat i denna fråga och räknar utdelningsutrymmet för sina D-aktier som stamutdelningen i Mkr gånger fem.
- Afv har varit i kontakt med Sagax VD David Mindus som bekräftar att det är utdelningen på stamaktierna i Sagax, i Mkr, som är underlag för att beräkna D-aktieutdelningen i Sagax.
- Corem har meddelat Afv att det är summan av samtliga utdelningar på samtliga A+B-aktier som avses med ”sammanlagda utdelningen”.
Vad göra med Fast D?
Kursen ligger kring 60 kr vilket ger en direktavkastning på 4,2%. Om utdelningen skulle cementeras på denna lägre nivå finns med andra ord stor fallhöjd i aktien. Bolagsordningen föreskriver dock att utdelningsbegränsningen på D-aktien nu ska utgå till dess att årets uteblivna 2,5 kr har betalats utöver ordinarie D-aktie-utdelning.
Fastpartner har fram till i år betalat 1 kr i utdelning eller mer varje år sedan 2013. Skulle man återgå till 2018 års nivå (1,43 kr) skulle D-aktieägarna få kompensation.
Men läget är nytt. Mer åtgärder planeras, enligt bolaget. Stamaktieemission eller tillgångsförsäljningar kan sänka utdelningskapaciteten både i Mkr och per stamaktie. Ledningen kan få fel om räntebanan. Fastpartner D har blivit en aktie med hög risk och det var inte det vi såg framför oss. Kursen är faktiskt inte så långt under den vid köpråd. Rådet sänks till neutral.
Övriga utdelningsaktier
- Tillgångsslaget visar återigen att det är volatilt, inte säkert. Även preferensaktier föll en del på Fastpartner-händelsen. Troligen med rätta. I en högräntemiljö framstår inte straffräntor på inställd utdelning om 7-8% – som i Emilhus eller Corem – som extremt avskräckande längre.
- Den andra D-favoriten Afv har köpråd på är Sagax D. Detta bolag lutar sig ännu mer än Fastpartner mot obligationsmarknaden, vilket kan ses som oroande. Deras lån löper dock huvudsakligen med fast (mycket låg) ränta vilket skyddar nyckeltalen på kort och medellång sikt. Bokslutet kommer 17/2.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser